Strona 1 z 1

Bacon whisky

: czwartek, 11 lis 2021, 08:14
autor: artur.sukiennik
Czy ktoś pił lub robił taki trunek? :)
Napotkałem przepis gdzie do destylatu dodaje się wytopiony tłuszcz z boczku lub polików. Po jakimś czasie wszystko ląduje w zamrażarce, tłuszcz zamarza a zlewa się aromatyzowany alkohol.

Re: Bacon whisky

: czwartek, 11 lis 2021, 22:06
autor: seneka
Pić nie piłem. Ale mam butelkę jakiegoś amerykańskiego wypustu. Tyle że opinię różne więc się jeszcze nie zdecydowałem.

Re: Bacon whisky

: czwartek, 11 lis 2021, 22:31
autor: Góral bagienny
Próbuj to coś :scratch: i daj znać czy to pijalne jest :o
Czasami nazwa odrzuca a trunek ciekawy jest :ok:

Re: Bacon whisky

: czwartek, 11 lis 2021, 22:41
autor: artur.sukiennik
Ja za tydzień spróbuje zrobić na destylacie z kukurydzy i może na łkzwj, jestem ciekawy jak to smakuje :D

Re: Bacon whisky

: czwartek, 11 lis 2021, 23:52
autor: seneka
No ciekawe. Boczek może i nawet pasować bo smażony ma takie jakby3 skarmelizowane slodkie smaki. Ciekawe jakby też wrzucić kawałek takiego mocno spieczonego.

Re: Bacon whisky

: piątek, 12 lis 2021, 08:32
autor: patrzal
Słyszałem o podobnie "mięsnej" rzeczy - mezcal de pechuga. Przy destylacji mezcalu dodaje się owoców i innych dodatków smakowo-aromatycznych, i na drodze par wiesza się drobiową tuszkę. Destylat ma przechodzić mięsno-tłuszczowymi aromatami, a jako bonus po destylacji zostaje ugotowane na parze mięso do opędzlowania :-D

Re: Bacon whisky

: piątek, 12 lis 2021, 09:05
autor: zaradek
W jednym z ostatnich odcinków "5 sposobów na" chłopaki robili tam ten trunek - możecie znaleźć go na YT.

Re: Bacon whisky

: piątek, 12 lis 2021, 12:28
autor: artur.sukiennik
Ja się z tym spotkałem ma tym blogu https://piwnygaraz.pl/guanciale-whisky-zrob-to-sam/

Przepisy podobne, różnią się nieco postępowaniem po wymieszaniu tłuszczu z alkoholem:-)

Re: Bacon whisky

: środa, 24 lis 2021, 19:52
autor: artur.sukiennik
Jednak na pierwszy rzut poszedł poczciwy Wujek jessie.
0,7 destylatu
350g boczku

Boczuś wytopiłem, uważając zeby nie przypalić tłuszczu. Gorący tłuszcz wlałem do słoika i zalałem destylatem. Do słoika dodałem też kilka kawałków dobrze wysmażonego mięsa. Zostawiłem mieszankę w tem pokojowej na 5h mieszając energicznie co jakiś czas. Potem.na noc do lodówki i rano na kolejne 5h do zamrażarki. Tłuszcz ładnie się oddzielił ale destylat po przefiltrowaniu nadal pozostał mętny jak szlak :angry:


Jeśli chodzi o efekty. Smak beconu przeniknął do destlatu. Można wyczuć dymne aromaty i smak skarmelizowanego mięsa. :ok:

Smak jest ciekawy ale nie wiem czy mogę powiedzieć że trunek będzie w ten sposób uszlachetniony.

Ale ogólnie jestem zadowolony. Zrobiłem ciekawy alkohol a dodatkowo zjadłem carbonarke i jajecznice na boczku :) :D

Re: Bacon whisky

: środa, 24 lis 2021, 21:28
autor: Doody
Chyba jednak lepiej łączyć szampana z truskawkami :mrgreen:
Szacun za próbę :respect:

Re: Bacon whisky

: środa, 24 lis 2021, 22:19
autor: seneka
Będę musiał odpalić kiedyś to moje cudo. Ale jakoś mnie nie zachęciłeś. W każdym razie dziękuję za próbę.

Re: Bacon whisky

: środa, 24 lis 2021, 22:24
autor: artur.sukiennik
Z tego co czytałem ten trunek co masz jest robiony inaczej:-)najpierw destyluje się surówkę, potem maceruje mięso i dopiero druga destylacja:-) napewno można zaskoczyć znajomych boczkowym alko:-):-)

Re: Bacon whisky

: środa, 24 lis 2021, 22:25
autor: Góral bagienny
Artur a tak z ręką na sercu :) będziesz go robił dalej ;)

Re: Bacon whisky

: środa, 24 lis 2021, 22:45
autor: artur.sukiennik
Eksperyment uważam za udany i raczej nie będe powtarzał :evil: :odlot: no chyba że przy okazji jak mi zostanie dużo tłuszczu z obróbki boczku to na lepszym destylacie zrobię dla porównania.

Re: Bacon whisky

: czwartek, 25 lis 2021, 01:30
autor: rozrywek
Ja na to z przymrużeniem oka patrzę, chociaż pół litra trunku można na eksperyment poświęcić, to wszystko kwestia smaku, a z gustami się nie dyskutuje.
Wiele na świecie jest potraw i trunków, ktorych do ust nie weźmiemy nigdy.

A kto wie czy gdzieś, powiedzmy w głębokiej Syberii nie ciągną destylatu z głębokim pogonem, bo im taki właśnie smakuje?

W Stananach robią czekoladę z boczkiem, i nawet jest dosyć popularna.
Taki mocno wędzony bekon to ambrozja jest, to fakt.
Dębowa wódka jest, posmak dymny też, Szkocja cała, ale wódki wędzonej nie.

Respekt za to że spróbowałeś, i że nie bałeś się że cię wysmieją.

Próbuj dalej coś nowego.
Pozdrawiam.

Re: Bacon whisky

: czwartek, 25 lis 2021, 07:08
autor: MASaKrA_Domingo
Mimo wszystko gratulacje za podjęcie tematu. Jak dla mnie, to brzmi to jakbym miał zrobić destylat z benzyny. Ciekawe, co wyjdzie Ci po czasie. Eksperymentom mówię zdecydowane tak!