Strona 1 z 1

Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:36
autor: Kucyk
Napisał do mnie Kolega taki oto mail:

Powitawszy :)
Piszę do Cię, gdyż mam problem natury alkoholowej :oops:
Drogą kupna wszedłem w posiadanie 2x0,75L ukraińskiego spirytusu prima sort (podobno ma deczko więcej niż 98%) :D
No i tu jest problem, ponieważ z braku doświadczenia nie wiem co z tego by dobrego zrobić. Nie jest tego aż tak dużo aby sobie eksperymentować z tym czy owym, więc chciałbym się zdać na opinię eksperta :)
Więc jeśli byłbyś skłonny podrzucić mi taki czy owy przepis to będę wraz z kolegą/wujkiem Stanisławem bardzo dźwięczny hejnał.
Bóg zapłać :pije:


Panowie, pomożecie? - bo ja nie mam pojęcia na co ciekawego można by ten spirol przerobić tak, aby nie musiał leżakować pół roku...

Re: Pomóżcie zrobić coś z ruskim spirytem!

: poniedziałek, 31 maja 2010, 14:39
autor: Zygmunt
A o opcji kawa+ pomarańcza Koledze wspomniałeś? To chyba najszybsza "pijalna" metoda.... Ewentualnie (skoro taki zajebiaszczy ten spirol) rozcieńczyć do 45%, zmrozić i pić za dwa dni pod wiejską kiełbaskę:)

Re: Pomóżcie zrobić coś z ruskim spirytem!

: poniedziałek, 31 maja 2010, 16:09
autor: Dines
Proponuje duży słój pół puszki zagotowanego mleka zagęszczonego ( karmel ) i całą laskę wanilii. Zamknąć na dwa tygodnie co dziennie przez pierwszy tydzień wstrząsając, drugi tydzień na wyklarowanie. Następnie spokojnie wolno i takie tam przelać przez filtr do kawy i rozcieńczyć używając tabeli. Ja robię tak z tym co napsocę z tym, że jak na razie jadę na pot-stilu. Pozdrawiam

Re: Pomóżcie zrobić coś z ruskim spirytem!

: poniedziałek, 31 maja 2010, 18:43
autor: Kucyk
Dziękuję Panowie za propozycje. A czy nie macie jakiegoś patentu na coś zajebiście wybuchowego (smakowo) do przyrządzenia na szybciora? Wiecie, robimy, czekamy jeden dzień, pijemy...

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: poniedziałek, 31 maja 2010, 19:03
autor: Dines
Proszę tylko się nie obraź. Tak to tylko w erze i monopolu;) Kucyk kto jak kto, ale Ty powinieneś wiedzieć, że w naszym hobby czas jest sprzymierzeńcem. Piłem kiedyś ruski spiryt rozrobiony dzień wcześniej - raczej nie mam problemu z syndromem dnia wczorajszego, ale wtedy to był KOSZMAR!! Dlatego moja rada na jutro do monopolu, a spiryt do słoja na dwa tygodnie i będzie niebo w gębie.
Pozdrawiam

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: poniedziałek, 31 maja 2010, 19:14
autor: Zygmunt
Najszybsza to chyba cytrynówka... Natrzeć skórki z 4 cytryn, zalać to 65% alkoholem, dodać cukru i soku z oskrobanych cytryn (jakby było za mało cytrynowe, to zawsze można wsypać trochę kwasku, ale trzeba uważać z ilością). Dość szybko łapie kolor, potem przefiltrować, zmrozić i pić. Taka "wybuchowa lemoniadka" ;)

Pamiętajmy, że cukier wygładza smak nawet najostrzejszego spirytusu.


Kolor ze skórek cytrusów przechodzi naprawdę błyskawicznie- po jakichś dwóch godzinach szklanka z wymieszaną skórką z jednej pomarańczy i 75ml psoty wygląda tak:
Obrazek
W ten sposób zdarza mi się barwić mniej udane wizualnie wódeczki.

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: poniedziałek, 31 maja 2010, 19:32
autor: Kucyk
Oooo Zygmunt! I to jest konkret! Sru dodatki do słoja, mieszamy, czekamy dzień i się raczymy.
A robił ktoś klasyczną przepalankę? Podobno najlepsza jest gdy zapali się górkę cukru na piętce chleba i pozwoli się aby płonący karmel kapał wprost do rozrzedzonego spirytu.

Słyszałem też o smażeniu miodu z goździkami na patelni tak, aż się miód karmelizować zacznie. Podobno wymiata smakowo - trunek znany w pewnych kręgach jako "piernikówka".

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: poniedziałek, 31 maja 2010, 20:19
autor: Zygmunt
Jak będziecie mieli ponad dwa litry rozrobionego dziadostwa, to można spróbować wszystkich przepisów w ilości "po pół litra" :)

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: poniedziałek, 31 maja 2010, 22:48
autor: bono69
Cytrynowka:
bierzemy 3 cytryny,przekrawamy na pół i w dużym słoju rozgniatamy tluczkiem do ziemniaków.
Zalewamy 0,5 l spirytusu i do lodówy na ok 8 do 12 godz.Nie dłużej bo zgoszknieje.
Cytryny odciskamy i wyrzucamy a resztę rozcieńczamy 0,5 l wody i dodajemy 4 łyżki cukru.
Odstawiamy do lodówy na następne kilka godzin ;)
Proste i skuteczne,a przede wszystkim smaczne.Można oczywiście przecedzić,wtedy jest dużo ładniejsze ...ale widzę,że tutaj komuś się spieszy ;D

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: wtorek, 1 cze 2010, 09:17
autor: Qba
Ja mam tez dobry przepis, pewnie go znacie, albo juz sie gdzies na forum przewinął, ale mimo to przytoczę :)

Składniki:
- butelka po wodzie 1,5L plastikowa
- 0,5 spirytusu 98%
- 1 piwo 0,5 typu Porter (żywiec jest ok)
- 5 cukrów waniliowych
- woda mineralna

Do tej butelki 1,5L wlewamy Spiryt potem Piwo i wsypujemy te cukry waniliowe , na końcu dopełniamy butelkę do pełną wodą mineralną, mieszamy, odstawiamy na dwa tyg, ale po 1 tygodniu jest ok. Smakuje kukułkami i świetnie nadaje się dla kobiet :) Sprawdzone na ruskim spirytusie :ok:

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: czwartek, 10 cze 2010, 18:35
autor: Kucyk
@ Dines

Kolega zdecydował się na Twój sposób zagospodarowania spirolu. Tylko taka prośba: jak możesz to podaj konkretne proporcje na 0,7L spirytu, tzn. ile tego mleka, ile wanilii (nie wiem czy dotłoczy to 0,7 czy 2x0,7).

Jeśli chodzi o słynną "tabelę" to jest ona dostępna np. tu: http://alkohole-domowe.com/forum/post3336.html#p3336

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: czwartek, 10 cze 2010, 19:58
autor: Zygmunt
Co do tej metody- ostrzegam przed grudkami. No i nie wyobrażam sobie przelewania tego przez filtr kawowy. Ja na flaszkę 700ml dałem 3/4 opakowania przegotowanego mleka skondensowanego słodzonego (SM Gostyń), kieliszek 50ml świeżego skondensowanego niesłodzonego, odrobinę kakao i laskę wanilii + oczywiście destylat pod korek. Wszytsko zmiksowałem, mieszałem itp...
Stoi toto już dobrze ponad miesiąc i grudki są nadal, nic nie opada- smak jest ok (podchodzi pod Baileysa), ale grudy wkurzają niemiłosiernie.
Mimo to została już tylko resztka ;) :
Obrazek

Re: Pomóżcie zrobić coś z ruskim spirytem!

: piątek, 11 cze 2010, 00:24
autor: Dines
Podany przepis z proporcjami odnosił się do CAŁYCH 2 *0.7 spirytu (na moje oko). Jak chcę zrobić sobie typową flaszkę to biorę słoik 0.4l łyżke stołową KARMELU 1/4 laski wanilii i zalewam 0.33l psoty o mocy 65% (o ile wierzyć mojemu sprzętowi). To sobie robi tydzień codziennie mieszając, a drugi tydzień na opadnięcie karmelu. Zygmunt podejrzewam że dodatek mleka skondensowanego spowodował grudki. Nigdy nie miksowałem karmel i tak z dużej grudy rozpadnie na mniejsze przy wstrząsaniu. Polecam słoik, a nie butelkę do tego przepisu ze względu na to, że przelewając do rozcieńczenia łatwiej to przelać ze słoika bez mącenia osiadłego karmelu.
Pozdrawiam

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: piątek, 11 cze 2010, 00:28
autor: Zygmunt
Miksowałem blenderem w dużym shakerze- najpierw kajmak (bo tak to się chyba fachowo nazywa) z wódzią, potem dolałem mleczka. Grudki są ewidentnie kajmakowe...
O takim mleku (gotowanym w zamkniętej puszce 2h) mówię:
Obrazek
Potem dolałem kielonek takiego:
Obrazek

Laska wanilii wydłubana, ziarenka osobno, kawałeczki laski też pokrojone i osobno wrzucone. Kakałka dałem może łyżkę stołową, może mniej (Gellwe, ciemne bez cukru).

Smak toto ma na prawdę dobry... jak się przymknie oko na te cholerne grudy.

APDEJT: To Twoje Dines z prawej to to samo co moje, tylko "fabrycznie" gotowane :)

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: piątek, 11 cze 2010, 00:31
autor: Dines
100_2139.jpg
Ja używam tego z prawej i nie miksuj. Następnym razem też dodam mleka. Staram się oszczędzać czas.
100_2141.jpg
A tak wygląda gotowiec.

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: piątek, 11 cze 2010, 17:10
autor: MrBebo0010
Bardzo smacznie jest zmieszać spirytus z sokiem ze śliwek(najlepiej własnej produkcji), w proporcjach odpowiadającym twojemu smakowi.

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: sobota, 12 cze 2010, 18:01
autor: Dines
Do posiadanej już flaszki karmel&wanilia dodałem zgodnie z radą Zygmunta mleko zagęszczone i kakao :D A oto wynik:
100_2159.jpg
Bez grudek

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: sobota, 12 cze 2010, 18:27
autor: Zygmunt
Dałeś mniej tego całego kajmaku- ja chyba przesadziłem z ilością. Moje jest mocno, mocno emulsyjne- konsystencją przypomina sos czekoladowy do lodów;p

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: niedziela, 13 cze 2010, 13:34
autor: pluton
Kucyk pisze:Napisał do mnie Kolega taki oto mail:
Drogą kupna wszedłem w posiadanie 2x0,75L ukraińskiego spirytusu prima sort (podobno ma deczko więcej niż 98%) ...
Mam nadzieję, że jako osoba doświadczona w zagadnieniach poruszanych na tym forum i autor wielu ciekawych postów zasugerowałeś swojemu koledze natychmiastowe wylanie nabytej cieczy do kanalizacji ?

A co do 'szybkich' przepisów, to pamiętam, że kiedyś doprawiałem spirytus sokiem z granatów. Bardzo szybko się to układało i praktycznie rano dorobiony nadawał się do konsumpcji wieczorem.

pozdrawiam
pluton

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: piątek, 18 cze 2010, 21:42
autor: Dines
Witam. W związku z dużym zainteresowaniem wódką karmel&wanilia postanowiłem zrobić kolejną flaszkę dokonując fotorelacji.
Dzień pierwszy:
Przygotowane składniki
1.jpg
Odmierzenie składników
3.jpg
Zalanie składników psotą
4 pierwszy dzień.JPG
W tym momencie powinna być seria zdjęć codziennego mieszania, ale pozostanę przy tym (siódmy dzień - karmel był rozbity 3 dnia widelcem):
7.jpg
Dzień trzynasty:
Znowu przygotowanie składników ( idąc za myślą Zygmunta postanowiłem dodać mleko zagęszczone i kakao):
8.jpg
Filtracja
10.jpg
Dodanie mleka
11.jpg
A tak wygląda gotowy trunek po dodaniu kakao i wymieszaniu
12.jpg
Nie pozostało nic innego jak życzyć powodzenia tym którzy będą chcieli wykorzystać ten przepis. Na zdrowie :pije:
Ps. przydałaby się nowa nazwa bo karmel&wanilia jest już trochę nieaktualna ;)

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: piątek, 27 sie 2010, 15:57
autor: Rudolf
Najszybciej ?
Spiryt + soczek (nieoryginalny oczywiście) :D
polecam schłodzić i nawet zdatne do picia
drugą metodą są takie zaprawki (esencje) z allegro.
Uprzedzam że wszystkie moje pomysły na temat alkoholu a szczególnie jego produkcji są dość a nawet bardzo kontrowersyjne, :oops:
co zmusza do przemyślenia niektórych rozwiązań. :oops:
Pozdrawiam serdecznie. :mrgreen:

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: niedziela, 5 wrz 2010, 20:10
autor: janeckih
Kucyk pisze:Oooo Zygmunt! I to jest konkret! Sru dodatki do słoja, mieszamy, czekamy dzień i się raczymy.
A robił ktoś klasyczną przepalankę? Podobno najlepsza jest gdy zapali się górkę cukru na piętce chleba i pozwoli się aby płonący karmel kapał wprost do rozrzedzonego spirytu.

...".
zapalenie kostek cukru ułatwia osypanie ich popiołem z papierosa:-)). Następnie przytrzymujemy ogień w pobliżu kostek i po chwili powinny się nim zająć. Najlepiej posypać kanty kostek, ponieważ wtedy łatwiej będzie nam je podpalić.
udanych eksperymentów

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: czwartek, 20 gru 2012, 13:50
autor: łokonek
Może już nie aktualne, ale jest ruski sposób na szybkie zagospodarowanie ruskiego spirytusu. Weź kostkę cukru i namocz w kawie. Następnie włóż cukier do ust i sącz powolutku spitr ... Czuć moc spirtu i aromat kawy.

Re: Co można zrobić z ruskim spirytem? Szybkie przepisy smakowe.

: środa, 8 kwie 2020, 22:17
autor: ollo
Czy widział kto przepalankę z cukru paloną na chlebie??? Taaa... ja widziałem...jak byłem małym dzieckiem to takie rzeczy widywałem...albo karp w wannie przez tydzień i potem młotkiem go albo przepalanka na chlebie z cukrem....a i jeszcze Trybuna Ludu pocięta na kawałki zamiast papieru toaletowego bo nie było tegoż. No ale mieliśmy w domu aparat telefoniczny...się żyło---sąsiedzi z innych pięter przychodzili do nas by dzwonić do rodzin z odległych miast, przed świętami... Z tego wszystkiego powtórzę niebawem klasyczną cukrowo-chlebową przepalankę. Opiszę toto wspominając w duchu ojca...