Strona 1 z 1

Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 14:32
autor: Vinagaut
Witam.
Pytanie mam odnośnie maceracji destylatu na gin :)

Znalazłem taki oto przepis:
- 3 litry destylatu około 40-50%.
- owoce jałowca 40 g.
- kolendra 20 g.
- goździki 2-3 sztuki.
- anyżek 5 g.
- kminek 5 g.
- kardamon 5 ziaren.
- skórka z cytryny i połówki pomarańczy (bez albedo).
- cynamon około 1/2 laski.

Całość macerujemy od 24 do 48 h. Rozcieńczamy do około 20% i destylujemy.

W pot stillu podobno lepiej dać o połowę mniej przypraw niż przy kolumnie.

Podstawowe składniki to podobno owoce jałowca i kolendra, reszte można zmieniać.

Co sądzicie o takim przepisie ?

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 17:18
autor: gary1966
Serwus, jak dla mnie, to dałbym 30 g Kardamonu i wykluczył to czego nie lubię. Macerację bym pominął, destylawał od razu na krótkiej rurze, 50 %wy wsad z najlepszego spirytusu na jaki Cię stać.

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 17:29
autor: Vinagaut
Destylowałbyś 50% trunek ?

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 17:32
autor: arTii
Ja destylowałem...
TYlko jednak faktycznie macerowałem przez 3 tygodnie ziarna jałowca w czystym rektyfikacie

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 17:48
autor: gary1966
Vinagaut pisze:Destylowałbyś 50% trunek ?
Tak robię.

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 18:25
autor: Vinagaut
Jakich dodatków używasz żeby uzyskac smak ginu ;) ? Jesli można wiedzieć :)

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 19:01
autor: arTii
Owoce jałowca, gorczyca, anyż

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 19:14
autor: gary1966
Podstawa to jałowiec, kardamon. Ten przepis jest OK, zrób będziesz wiedział co zmienić.
Jałowiec mam przed domem, ale zastosowałem ostatnio z Indii, był delikatniejszy i słodki. Mój w stronę pieprzu idzie, musisz poszukać swoich smaków.
Dla żony robię gin. Już myślę o nowym :odlot:

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 19:28
autor: Vinagaut
Myślę, że zrezygnuje z anyżku, cynamonu i goździków... :scratch:

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 20:18
autor: boxer1981228
Po co wyważacie otwarte drzwi?

trunki-smakowe-typu-gin-jalowcowka-anyz ... .html#p234

W tym temacie jest wszystko. Przepis Juliusza jest najlepszy. Zrób pierwszy raz a potem będziesz przerabiał.

Box

Re: Domowy gin.

: wtorek, 3 gru 2019, 20:26
autor: Vinagaut
Dzięki Mistrzu :) można zamknąć temat ;)

Re: Domowy gin.

: czwartek, 5 gru 2019, 00:16
autor: marcingrzesik
Mój zestaw i jest kozak, chilli tylko na dobę bo imbir też daje mocy. Gałka, rozmaryn i tymianekObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Re: Domowy gin.

: wtorek, 4 lut 2020, 14:45
autor: rennydoll3
dzięki za przepis ;)