Strona 1 z 1

Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: niedziela, 11 lis 2018, 09:47
autor: dooomino
Muszę odkopać temat. Zakupiłem Sobie dębu amerykańskiego i dorzuciłem go do rozcieńczonego spirytusu w ilości 50g/10l, całość ma 40l i 40-42% po czterech dniach "leżakowania" po spróbowaniu próbki jestem rozczarowany zapach jest ok ale smak... Po wypiciu kieliszka pali gardło przez pięć minut i daje wrażenie 60% trunku. Ktoś wie jak odratować taką ilość? Przedębiłem po 4 dniach ?

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: niedziela, 11 lis 2018, 10:28
autor: wawaldek11
Przed dębieniem trunek był łagodny?
Traktuj uzyskaną wódeczkę jako esencję :D Możesz rozcieńczyć czystą lub przedestylować jeszcze raz.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: niedziela, 11 lis 2018, 10:43
autor: JanOkowita
To były płatki mocno opiekane? Bo jeśli tak to stosuje się 3 g/litr. Po dwóch dniach należy spróbować, czy już nam smak odpowiada.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: niedziela, 11 lis 2018, 11:30
autor: lesgo58
@dooomino
4 dni to nie jest starzenie. Może to być co najwyżej "przegryzienie" się smaków.
Na swoim podwórku zauważyłem, że zaprawianie wódek czymkolwiek. Obojętnie czy to będą płatki, trawka żubrówki, czy inna zaprawka (np. przepalanka Cieślaka) to wódka niechby była najłagodniejsza nabiera swego rodzaju ostrości. Raz większej, innym razem mniejszej, ale zawsze zmienia ogólne wrażenie tego co się pije. Mnie to osobiście nie pasuje.
Jest jednak na to jeden sposób. Schować zaprawiona wódkę na kilka miesięcy gdzieś głęboko poza zasięg wzroku. Gdy później taka wódka wpadnie nam przez przypadek w ręce. To poza ogólna radością ze znaleziska zaskoczy nas miłym harmonijnym smakiem. A co najważniejsze - zaskoczy nas też miłą łagodnością.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: niedziela, 11 lis 2018, 11:32
autor: dooomino
Tak przed dębieniem trunek był łagodny z tego samego spirytusu zrobiłem kilka innych zaprawek. Czyli tak jak myślałem... przedębione, z nieuwagi wsypałem 4 porcje na 40litrow zawsze miałem w paczkach 30g a te miały po 50g. Szkoda mi to destylować jeszcze raz, rozcieńczenie tego coś pomoże czy to dalej nie będzie to co przy poprawnym dębieniu? Tak na przyszłość mam jeszcze jedno pytanie próbowaliście kiedyś mieszać dąb mocno palony z niepalonym? Np 1g palonego i 2g nieopiekanego na litr ?
Lesgo58 w pełni się z Tobą zgadzam robiłem to na szybkości i niestety ale dałem ciała, teraz zastanawiam się jak to naprawić. Docelowo gąsior w którym mam to zalane miał stać do 20 grudnia ale teraz mam dylemat czy to trzymać przez samą ostrość.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: poniedziałek, 19 lis 2018, 01:57
autor: psotnikpiotr
Witaj kolego. Poczekaj z tym do tego 20 grudnia, czas zawsze dobrze robi na destylaty. Możesz jeszcze dodać trochę cukru(2-3g/l). Cukier łagodzi w pewnym stopniu ostrość trunku. Ja, dodawałem też suszoną śliwkę kalifornijską. W najgorszym wypadku zostanie rozcieńczanie lub przedestylowanie owego trunku. Pozdrawiam




Psotnikpiotr 8-)

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: środa, 21 lis 2018, 09:18
autor: dooomino
Dodałem 15l rozcieńczonego spirytusu + dosypałem 1g/l płatków dębowych nieopiekanych.. jest już doborze, teraz czekamy na święta ;)

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: wtorek, 4 gru 2018, 11:36
autor: Jan_Ovc
A to ja pozwolę sobie zadać powiązane pytanie: jakie płatki dodadzą słodyczy destylatowi? Ja dodawałem średnio opiekane i z beczek po sherry, ale wychodzi coś dość gorzkiego i z przeciętnym zapachem. Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby pomóc lub odesłać do jakiegoś źródła? W tym wypadku profesor Google zawiódł...

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: wtorek, 4 gru 2018, 12:12
autor: Kamal
Może za długo trzymałeś?
Skąd płatki z beczki po sherry?
K.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: wtorek, 4 gru 2018, 12:25
autor: Jan_Ovc
Z Allegro. Nie trzymałem jakoś bardzo długo, dwa, trzy tygodnie ale i tak muszę rozcieńczyć

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: wtorek, 4 gru 2018, 14:35
autor: Kamal
Ale od jakiegoś sprawdzonego producenta? Czy tam gdzie było taniej? Bo M o że, te płatki leżały obok tylko beczki po sherry.
K.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: wtorek, 4 gru 2018, 14:48
autor: Jan_Ovc
Pachną sherry. Ale nie wiem, czy sprawdzony producent. Jeśli masz jakieś rekomendacje, to chętnie przyjmę

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: wtorek, 4 gru 2018, 15:48
autor: Kamal
A jeszcze jedno. Przed dodaniem płatków jak smakował destylat? Ile ma tygodni produkt? Bo tu może, być też problem.
K.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: wtorek, 4 gru 2018, 16:34
autor: Jan_Ovc
Destylat był gorzki, to fakt, ale zapach miał chyba nieco lepszy. Destylat był świeży, miał kilka tygodni może

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: wtorek, 4 gru 2018, 23:06
autor: Kamal
Czyli wina w destylacie. A raczej w procesie. Dodaj po pół łyżeczki płaskiej glukozy/sacharozy na 1L trunku, i odczekaj z tydzień. Powinnien smak się poprawić.
K.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: środa, 5 gru 2018, 11:45
autor: dooomino
W moim przypadku naprawiłem trunek, rozcienczyłem i dodałem w ogóle nieopiekanych płatków dębu w ilości 1g na litr. I trzy tygodnie później trunek miodzio, 50% pije się jak normalną karmelówkę 40%, zero ostrości :)

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: środa, 12 gru 2018, 21:46
autor: Jan_Ovc
Ok, u mnie to definitywnie była wina destylatu. Ma fajny zbożowy posmak, miło szczypie w język, ale gorzki jest jak sto diabłów.
Jakieś tipy jak uniknąć goryczki? Dodam, że nastaw był jęczmienny, pół na pół słód pilzneński i wędzony torfem plus kilo cukru, drożdże na wódkę. Destylowałem na potstilu z destylatorów miedzianych.
Jak robiłem cukrówkę na tych samych drożdżach i sprzęcie to wyszła miodzio, aż chce się pić. Po dodaniu płatków dębowych wyszła łycha, którą nawet prawdziwy Szkot pochwalił (dobra, przesadzam, powiedział, że nie była zła). A to jęczmienne coś to tylko się nadaje na bardzo mocne smakowo nalewki, np. miodowo-imbirową...

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: czwartek, 13 gru 2018, 01:08
autor: Kamal
Zmień drożdże, na typowe do whisky, odbieraj powoli, oraz dziel przy tym sumiennie frakcje, i pamiętaj, daj destylatowi odpocząć.
K.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: czwartek, 13 gru 2018, 22:34
autor: Jan_Ovc
Dzięki.
Czyli raz jeszcze chmiel, ale tym razem z innymi drożdżami i więcej cierpliwości. Może się uda.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: piątek, 14 gru 2018, 09:08
autor: Kamal
Dodawałeś chmiel? To winowajca gorzkiego destylatu.
K.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: piątek, 14 gru 2018, 10:15
autor: Jan_Ovc
jęczmień! jaki chmiel?! pomroczność jasna mnie dopaść musiała jak pisałem poprzedniego posta.

Mod.: Stosuj, proszę zasady pisowni.

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: piątek, 22 lis 2019, 00:35
autor: Robert09
Panowie.
Czytam w różnych miejscach -fora, książki.... itp. o dębieniu. Piszą, że wina i destylaty najbardziej szlachetne to te które leżakują kilka , kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat w beczkach dębowych. Są najszlachetniejsze i co nie dziwi - najdroższe.
W innym miejscu pisze się , że po kilku dniach stosowania płatków alkoholu nie daje się wypić bo smak i coś tam... Albo, że po kilku dniach, czy po okresie fermentacji należy płatki usunąć , czy to z destylatu , czy z wina.
Jak to rozumieć? Zabij, nie wiem.... :D

Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

: piątek, 22 lis 2019, 08:06
autor: Pablito
Ważny jest stosunek powierzchni styku drewna z alkoholem do objętości dębionego trunku. Płatki mają nieregularny kształt (duża powierzchnia) i stosowane są do kilku/kilkunastu litrów.
Producenci leją w duże beczki przez co stosunek powierzchni do objętości jest mniejszy. Poza tym beczki do długotrwałego przechowywania są przygotowywane (np. wcześniejsze zalanie innym typem trunku)