Strona 1 z 2

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: środa, 27 kwie 2011, 18:10
autor: galt
Od kilku miesięcy przymierzam się do skompletowania zestawu ziół do kilku przepisów z książki "Domowy wyrób win" Cieślaka i już trochę się w tym zorientowałem. Galangal można znaleźć na allegro (przykładowa aukcja http://allegro.pl/alpina-galangal-galan ... 26366.html). Co do goryczki, to nie znalazłem korzeni, więc myślę nad kupnem rośliny, na przykład tej: http://allegro.pl/goryczka-dlugolistna- ... 96163.html, i wezmę z niej część korzenia.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: środa, 27 kwie 2011, 18:34
autor: radius
Korzeń Goryczki firmy Kawon, kupisz w każdym sklepie zielarskim. Jeżeli nie, napisz to ci wyślę.
korzeń.jpg

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: piątek, 30 wrz 2011, 23:02
autor: matahari
Zrobiłem próbną "żołądkową" na takim gotowcu http://zdrowenalewki.pl/p/6/29/zaprawka ... oholi.html. Co prawda nie kupowałem u JanaOkowity (Janku nie gniewaj się za korzystanie ze strony) ale tej samej firmy - Polskie Żoła.
Butla 1 L stała od czerwca do teraz z rozrobioną 1/2 porcji ziół w/g przepisu podanego na opakowaniu.
Po próbie smakowej:
- bardzo aromatyczne, ziołowe
- cholernie gorzkie, gorzki smak przychodzi po 2-3 sekundach po wypiciu
Moja opinia to dawkę podaną z opakowania "całość wsypać na 2 l wódki" można spokojnie zadać na 2.5 l i doprawiać karmelem.
Ogólnie to fajna zabawa dla mniej cierpliwych i nie mających wszystkich składników z podanych wcześniej w/g przepisu Jana Cieślaka.
Powodzenia przy dobieraniu walorów smakowych.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 1 paź 2011, 10:59
autor: robjach
Podaj jak ten przypadek zmajstrowałeś konkretnie, jakiś przepis ??

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: poniedziałek, 3 paź 2011, 21:37
autor: matahari
No tak jak pisałem, robiłem z przepisu na paczce. Tam jest, że całość wsypać na 2 l wódki (ja myślę, że i 2.5 l do nie przesada) i po m-cu odcedzić. Wyszło dość gorzkie, więc dodałem na 1 l ok. łyżeczki karmelu (można więcej do własnego gustu) i pomogło.
Smacznego. ;P

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: piątek, 27 wrz 2013, 20:49
autor: b1std
Odgrzewam kotleta.
Drogi kolego zen42 podziel się swoim przepisem!
Będę bardzo wdzięczny gdyż jestem wielkim fanem tego napoju!

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: środa, 16 paź 2013, 19:51
autor: cyniek
zen42
podziel się przepisem - chętnie przetestuję
cyniek

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: środa, 16 paź 2013, 20:04
autor: gr000by
A widzieliście może, że zen42 logował się ostatnio w marcu? Napiszcie do niego lepiej PW lub e-maila, bo jest taka możliwość, to łatwiej uzyskacie odpowiedź.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: czwartek, 31 paź 2013, 07:54
autor: b1std
Przeciez napisał:
zen42 pisze:Witam wszystkich.
Gorzka żołądkowa według mnie i innych co pili ten super specyfik.
1. Karmel z cukru -kilka łyżeczek cukru, ogień, woda itd. chyba każdy wie jak się to robi. Warunek tylko jeden, żeby nie był cukier zbyt przypalony bo będzie karmel gorzkawy.
2. Zaprawa ziołowa do wermutu z Biowinu do win czerwonych, ja kupiłem w OBI. Dwie setki spirytusu plus zioła i niech postoi kilka dni.
3. Po kilku dniach jak zioła są ok bierzemy 210 ml spirytusu, ok 80 ml karmelu (to zależy od tego jak słodki jest karmel) i trzy łyżeczki od herbaty wywaru z ziół (tutaj też nie ma żelaznej reguły, można jedną mniej lub więcej ,ja wlewam trzy) i dolewamy 210 ml wody.
W sumie daje to nam 0,5 litra pysznej czterdziestoprocentowej wódeczki pod warunkiem, że spirytus ma minimum 95 procent.
4. Do konsumpcji nadaje się po kilkunastu minutach, najlepiej schłodzona.
5. Nie róbcie zapasów, bo po kilku dniach- bynajmniej u mnie tak się dzieje staje się mało słodka.
P.S.
Sorki, że może napisałem niezbyt składnie, ale mam mały problem, bo moja klawiatura nie pisze wszystkich polskich znaków. Nie stawia mi małej kreseczki nad literą c i musiałem tak budować zdania, aby to nieszczęsne c z kreseczką do góry nie występowało, bo kolega Kucyk już raz mojego posta na temat gorzkiej żołądkowej odrzucił. Ale włosów z głowy z tego powodu rwał nie będę.
Pozdrawiam i życzę smacznego.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: poniedziałek, 9 gru 2013, 21:58
autor: cafekot
Od dawna zabierałem się za Cieślakowe gorzkie wódki, barierą zawsze było zebranie wszystkich przypraw.
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać takie surowce :
- kolendra
- kardamon zielony
-kardamon czarny
- gałka
- galangal
-pomarańcza niedojrzała
- skórki suszone pomarańczowe
-skórki suszone cytrynowe
- mięta
- goryczka
-cynamon cejloński
-cynamon chiński kasaja
-arcydzięgiel
-kozłek
- pieprz długokłosy
-pieprz kubebowy
-kurkuma
-liść limonki
-anyż gwiaździsty
-tatarak
-piołun
-dziewanna
-papryczki habanero
-gałka kwiat
-koper włoski
-tysiącznik
-anyż
-arnika
-lawenda
-drapacz lekarski
-melisa
- kwiat lipy
nie wiem czy wszystkie dodatki wykorzystam, ale przerodziło się to w zbieractwo
brakuje mi :
- bobrek trójlistny (do kupienia)
-topolowe pączki (tylko do zebrania samemu-maj)
- fiołek korzeń ( znalazłem na ebay-Francja)
Na początek zaatakowałem dwa przepisy :
- zaprawka nr 171 (wódka gorzka - aromatyczna)
- zaprawka nr 172 (wódka żołądkowa-typu krajowego).
Co wyjdzie ?? - opiszę

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: wtorek, 10 gru 2013, 01:51
autor: wawaldek11
O topolowe pączki zapytaj użytkownika paracelsuspl na portalu aukcyjnym.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: czwartek, 15 maja 2014, 23:28
autor: przemek_a1
cafekot pisze:Od dawna zabierałem się za Cieślakowe gorzkie wódki, barierą zawsze było zebranie wszystkich przypraw.
Wystarczyło trochę determinacji i udało mi się zebrać...
Co wyjdzie ?? - opiszę
No to chyba już przyszedł czas na opisywanie... ;-)

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: poniedziałek, 16 cze 2014, 09:37
autor: cafekot
Przepraszam za tak późną odpowiedź - ale byłem odcięty od internetu .
Degustacji i ocenie (kilku osobowej) poddane zostały trzy gorzkie wódki, wykonane wg przepisów Jana Cieślaka :
1. wódka gorzka przepis nr 171
2. wódka gorzka typu krajowego - przepis nr 172
3. żołądkowa specjalna (wg Rollera) - przepis nr 178

Jedynka - wyraźny, bogaty ziołowy smak z lekką goryczką - opinie były takie, że w porównaniu do sklepowej gorzkiej żołądkowej jest bardziej złożona w smaku ale i bardziej wyrazista (mocniejsza) w aromacie i smaku - dla niektórych było to na plus dla innych na minus.

Dwójka - gorzka bez głębokich i zawiłych nut, dobra ale prosta w smaku, nie została rozlana do butelek, doprawię ją miodem i poczekam na wynik.

Trójka - rewelacja, przyjemna w smaku, łagodnie gorzka z owocową nutą.

Moim zdanie wódki te można łączyć w różnych proporcjach z miodówkami co powinno dawać dobre kompozycje miodówek ziołowych.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: czwartek, 19 cze 2014, 11:33
autor: przemek_a1
Świetna robota, naprawdę pogratulować!
Najbardziej podobają mi się te etykiety.
Jak by je kolega zamieścił tutaj albo wysłał na priva to byłbym bardzo wdzięczny. ;-)

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 21 cze 2014, 21:53
autor: Pretender
Cafekot
Jakiej pojemności są te buteleczki?

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 21 cze 2014, 23:17
autor: radius
Jeśli mnie oko nie myli, to buteleczki po Smirnoffie 0,2 l. Dobrze widzę :?: ;)

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 21 cze 2014, 23:20
autor: Pretender
No właśnie nie wiem. Nakrętki wyglądają na nowe, wszystkie zresztą takie same. Prawy rządek to większe buteleczki. Chyba.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 21 cze 2014, 23:30
autor: cafekot
0,375 l : http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-0%2C ... iowka-/752
0,5 l : http://www.eurowin.pl/pl/p/Butelka-0%2C ... siowka/753

Zawsze konfekcjonuje własne wyroby w 2 a czasem 3 pojemności butelek, mam produkt przygotowany na różne okazje od pojedynczego kielicha zimą przy ognisku w lesie po grillową zasiadówkę w środku lata.
Podane przykłady flaszek to jeden z lepszych obecnie wyborów w necie, szczególnie w relacji cena do jakości, gdzie w większości sklepów trzeba wybulić 12-15 pln za ładna flaszkę - w takie cudeńka też rozlewam ale to wyroby na szczególne okazje lub prezenty.
Dla przykładu fotka zrobiona bardziej w prawo :

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 21 cze 2014, 23:44
autor: Pretender
Takie też zamówiłem -375, kilka na próbę. Jak spodobają mi się, to w takim razie 500 też wezmę, bo wyglądają równie dobrze.

Ps
Niezła "póła"!:D
A wiśniówka w jakich buteleczkach?

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 21 cze 2014, 23:53
autor: cafekot
To raczej ta : http://alkohole-domowe.pl/product-pl-29 ... zybek.html
dawno kupowałem i to ich drugi wsad, z tego typu butelkami jest zawsze problem jak je odzyskać po imprezach i innych okazjach.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 21 cze 2014, 23:56
autor: Pretender
Mam to samo. Muszę chyba naklejać kontretykietę z napisem "BUTELKA ZWROTNA" :D

Dzięki za info.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: niedziela, 22 cze 2014, 21:23
autor: przemek_a1
A co z tymi etykietami..? :?
Bo nie mogę takich ładnych znaleźć w necie a nie mam aż takich zdolności żeby samemu zaprojektować... :help:

Re: Odp: Aparat odpędowy 1500 l.

: poniedziałek, 23 cze 2014, 11:05
autor: michal278
Poszukaj na forum winnym.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 31 paź 2015, 20:43
autor: raflis2462
Witam wszystkich. Odgrzeje kotleta, gdyż chciałbym się podzielić moim przepisem. Może nie odzwierciedla on sklepowej żołądkowej, ale smak bardzo podobny.

1,5 litra psotki 55-65%
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżki dobrej herbaty (ja używam liptona w torebkach. Jedna torebka odpowiada pół łyżki)
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
2-3 goździki
Odrobina wanilia (ja na 5 litrow daje 1/3 laski)
Kilka skórek z pomarańczy cienko obrane (bez białej skórki. Na 5 litrow psotki daje skórkę z całej pomarańczy)

Odstawiamy na minimum 10 dni. Po tym czasie cieszymy się smakiem.

Pozdrawiam.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 16 sty 2016, 12:56
autor: marcek10
Odgrzeję lekko :)
Zamierzam się zrobić żołądkową gorzką według przepisu J. Cieślaka nr.178
Jest tam napisane tak:
"Surowce macerować 10 dni wódką o mocy 45%,po czym gotowy nalew zlać. Na 1L wódki 45% należy dodać 90 ml. zaprawy i 100g. syropu. Wódka ta ma dobrze dobrany skład i jest łatwa do sporządzenia. "
Jednak trochę nie mam pewności o co dokładnie chodzi z tym syropem. Czy należy zrobić syrop z cukru? W jakich proporcjach?

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 16 sty 2016, 14:07
autor: Pretender
A tego Cieślak tego nie pisze przypadkiem? :-)

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 16 sty 2016, 14:51
autor: marcek10
No właśnie nie mogę znaleźć o co biega z tym syropem. :(
Przeczytałem na wprowadzeniu o wódkach gorzkich, że zawierają od 100 do 200g cukru na 1L.
Więc myślę, że chodzi właśnie o syrop z cukru. :)

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 16 sty 2016, 15:30
autor: gary1966
W wydaniu, które posiadam: Syrop cukrowy obliczanie str.241, rodzaje str.30, sporządzanie str.29 i str.231 :D .

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 16 sty 2016, 16:28
autor: marcek10
Dziękuję za podpowiedź :)
Domyślam się co to jest syrop i jak go zrobić ;)
Chodzi mi bardziej o uściślenie przepisu 178 str.317 a tam nie znalazłem nic o syropie.
Zrobię w takim razie ok. 100g na litr zobaczę co wyjdzie. Zawsze będzie można dosłodzić ;)

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 16 sty 2016, 17:02
autor: Pretender
Jeżeli coś zmienisz w przepisie to zanotuj, przyda się na przyszłość

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: piątek, 29 sty 2016, 21:04
autor: cafekot
Przerobiłem kilka-naście przepisów Cieślaka i mogę powiedzieć są godne polecenia ALLE - chyba przyprawy były kiedyś mniej intensywne.
Warto komponować esencje na bazie przepisów Cieślaka, ale przy dodawaniu ich do wódeczki to polecam kierować się własnymi odczuciami i robić to na raty -włączmy własne receptory a wyłączmy myślenie.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: niedziela, 31 sty 2016, 22:54
autor: risto77
A ja robię tak:
zagotowuję wodę z cukrem ( cukru, jak kto lubi ? bardziej lub mniej słodko, ja wolę słodką bo jak wiadomo gorzka jest słodka ;) ) a później wrzucam doń świeżą miętę i zaparzam jak zioła ( jest wiele gatunków i każdy powinien dobrać coś pod swoje podniebienie, mi najbardziej smakuje imbirowa i mexykańska ) Aby zaprawka nie robiła się brunatna dodaję wit. C np. taką:
http://allegro.pl/acerola-proszek-250g- ... 01537.html
ewentualnie taką:
http://allegro.pl/witamina-c-naturalna- ... 26890.html
Później rozlewam do butelek i pasteryzuję. Gotowa do użytku od ręki. U mnie 0,3 zaprawki na 0,5 eliksiru i wychodzi 1,2 wódki około 40%, po dolaniu wody rzecz jasna. Gotową, kobiety spożywają niczym napój chłodzący lecz są po nim mocno rozgrzane :freak:
Smacznego !! I do dzieła !!

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: czwartek, 11 mar 2021, 13:05
autor: SvanRobo
Oto receptura na gorzką żołądkową.
Blisko 200 lat temu zapisano w ten sposób jako wódka pomarańczowa.
Może komuś się przyda.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: sobota, 20 mar 2021, 23:24
autor: Narayaan
Przepis nie przypomina żołądkowej lecz właśnie pomarańczową. Wariacje na temat żołądkowej robił już jeden kolega z forum. Poszukaj "ruda szmata". Dodając do tegoż przepisu odrobinę skórki z pomarańczy otrzymuje się bardzo zbliżone klimaty.

Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

: piątek, 26 mar 2021, 22:01
autor: SvanRobo
Z tego co się dowiedziałem to właśnie tego przepisu szukali "agenci" z gorzkiej żołądkowej, aby dowieść słuszności swojego przepisu, ale dzięki za podpowiedź .