Strona 1 z 1

Mioduszka

: niedziela, 15 lis 2015, 13:02
autor: Spiryt
Jest to jeden z najprostszych "polepszaczy" smaku.
Do 500 ml wódki 40% dolać 150ml płynnego miodu, mieszać aż do rozpuszczenia miodu. Poczekać aż się sklaruje i ściągnąć klarowną ciecz.

Jakie jeszcze przyprawy proponujecie dodać i w jakich ilościach?.

Re: Mioduszka

: niedziela, 15 lis 2015, 13:06
autor: 9kaczor6
Piłem miód z cytryną, smak na prawdę rewelacyjny jak dla mnie ale wiadomo każdy ma inne gusta. Proporcji niestety nie znałem także trzeba probować na oko.

Re: Mioduszka

: niedziela, 15 lis 2015, 13:07
autor: JanOkowita
Warto dodać 1-2 goździki i kilka kropel soku z cytryny. Natomiast kluczowy będzie rodzaj miodu, moim zdaniem najlepszy jest lipowy, akacjowy lub nawłociowy.

Re: Mioduszka

: niedziela, 15 lis 2015, 15:41
autor: radius
Jak dla mnie, to nawłociowy stawiam na pierwszym miejscu :ok:

Re: Mioduszka

: niedziela, 15 lis 2015, 15:44
autor: Zygmunt
Jest taka trójka miodów, która zawsze dobrze pachnie i smakuje. Moje ulubione to nawłociowy, wrzosowy i malinowy.

Re: Mioduszka

: niedziela, 15 lis 2015, 19:17
autor: gollukas
Przepis na miodówkę ponad 100-letni:
1l psoty 96%;
1l rumu 40%;
1l miodu; (może być słoik 900g)
0,5l soku z cytryn

wszystko mieszamy, leżakujemu od czasu do czasu wstrząsnąć. Im dłużej leży lepsze. Po roku zlewamy, wg ojców kapucynów po 5 latach w pełni wyklarowane. Oczywiście wypić można i po jednym miesiącu ale warto poczekać.

Re: Mioduszka

: niedziela, 15 lis 2015, 21:50
autor: radius
Jakoś nie wierzę żeby ponad 100 lat temu, kapucyni używali 96% spirytusu :o

Re: Mioduszka

: poniedziałek, 16 lis 2015, 07:21
autor: rozrywek
A cytryny były w każdym sklepie, o rumie nie wspominając.

Re: Mioduszka

: poniedziałek, 16 lis 2015, 07:24
autor: HomoChemicus
No przecież w internecie zamawiali ;-)

Re: Mioduszka

: poniedziałek, 16 lis 2015, 08:03
autor: Lootzek
rozrywek pisze:A cytryny były w każdym sklepie, o rumie nie wspominając.
Pod koniec XIX lub na początku XX wieku nie było ich w Europie? :> Sto lat temu to całkiem niedawno było! :D

Re: Mioduszka

: poniedziałek, 16 lis 2015, 11:18
autor: wawaldek11
Czepiacie się - 100 lat ma leżakować :mrgreen:

Re: Mioduszka

: poniedziałek, 16 lis 2015, 11:56
autor: Zosiaa
Ja na miodówkę znam taki przepis:
- 1 l miodu
- 2 cytryny
- kilka plasterków korzenia imbiru
- 1 l wódki
- 1/2 l spirytusu

Można jej też używać do zalania kwiatów lipy, czeremchy czy jaśminu.

Re: Mioduszka

: poniedziałek, 16 lis 2015, 17:20
autor: JanOkowita
Lootzek pisze:
rozrywek pisze:A cytryny były w każdym sklepie, o rumie nie wspominając.
Pod koniec XIX lub na początku XX wieku nie było ich w Europie? :> Sto lat temu to całkiem niedawno było! :D

I znowu mi się przypomniał dowcip:

Spotkanie dwóch nastolatków, jeden mówi:
- wiesz, wujek mi opowiadał, że za komuny to w sklepach były tylko suche bułki i ocet.
Na to drugi:
- no coś Ty! Może w jakichś sklepach osiedlowych, ale przecież nie w Carrefourze!!!

Re: Mioduszka

: poniedziałek, 16 lis 2015, 17:47
autor: Kamal
Rum w Europie mógł być 100 lat temu.
K.

Re: Mioduszka

: poniedziałek, 16 lis 2015, 18:08
autor: Lootzek
Mógł i na pewno był :) na większą skalę zaczął być uzyskiwany w połowie XVII wieku na Karaibach, więc na Stary Kontynent pewnie też trafił. Cytryna to Średniowiecze, natomiast co do spirytusu rektyfikowanego ~96%, to zdaje się właśnie przełom XIX I XX stulecia :)

Re: Mioduszka

: poniedziałek, 16 lis 2015, 19:36
autor: radius
Lootzek pisze: co do spirytusu rektyfikowanego ~96%, to zdaje się właśnie przełom XIX I XX stulecia
Zgadza się, tylko kto mógł sobie wtedy na niego pozwolić :(
http://destylacja.blogspot.com/2013/01/ ... cyjne.html

Re: Mioduszka

: piątek, 20 lis 2015, 09:55
autor: gollukas
Szlachta i kler, plebs to nawet do miodu nie miał dostępu.