Strona 11 z 11

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: środa, 26 lip 2017, 12:00
autor: wawaldek11
Viki - kolor ma najmniejsze znaczenie, a aromaty i smaki przejdą po dłuższym czasie niż kilka dni.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: środa, 26 lip 2017, 14:34
autor: jozzek666
Wiecie gdzie można kupić kostkę dębową ? Nie te wiórki tylko kostkę 2x2. Szukałem, ale chyba w polskich sklepach tego niema.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: środa, 26 lip 2017, 14:54
autor: pauka
W malinowynos.pl są kostki 1x1

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: środa, 26 lip 2017, 15:21
autor: jozzek666
@pauka - dzięki ale akurat tam to nie kupuje, bo mnie kiedyś oszukali.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: czwartek, 27 lip 2017, 07:16
autor: viki_gte
Kostkę mogę pociąć jakby ktoś chciał.
Używam zawsze nowych płatków.
Aromat wiem, jednak intryguje mnie to że w pierwszym efekt był natychmiastowy a w kolejnych nie ma go. Płatki te same, stężenie też no ten trochę mocniejszy. Stąd me pytania.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: czwartek, 27 lip 2017, 08:08
autor: jozzek666
Już znalazłem. Dla zainteresowanych http://www.sklep.piwowin.pl/PLATKI_KOST ... fault.html

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: czwartek, 27 lip 2017, 08:38
autor: klepa
No to kostki są i tu: http://www.bimberhobby.pl/category.php? ... ory=12&p=2, aleś pisał o kostkach 2x2.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: czwartek, 27 lip 2017, 08:48
autor: jozzek666
No tak, ale takowych chyba w sprzedaży nie ma :/ Trzeba samemu ustrugać.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: czwartek, 27 lip 2017, 09:02
autor: Zygmunt
I znowu opiec, bo kostki zdaje się są tostowane już w swojej ostatecznej formie, więc z trzech stron może być surowa po ostruganiu:)

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: czwartek, 28 gru 2017, 13:20
autor: Cressi
Dostałem parkiet dębowy (odpady produkcyjne, oczywiście surowy zaraz po cięciu)). Wymiary to jakies 8x23x180mm. Zamierzam toto upiec zgodnie z przepisem z pierwszego postu.
Ile takich szczapek dać na powiedzmy 10 litrów destylatu z pszenżyta o mocy ok 60%. Chodzi mi o rzad wielkości. 5 czy 50?
Robię pierwszą w życiu zbożówkę i mam zamiar ją trochę przeleżakować z dębem.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: czwartek, 28 gru 2017, 16:38
autor: manowar
Ja bym to policzył tak:

Normalnie leżakuje się w beczkach 225l. Wymiary takiej beczki: (http://austrovin.pl/beczki-drewniane/23 ... 225-l.html) wysokość 94-96cm, podstawa ok 56cm. Żeby nam to było trochę łatwiej liczyć (trochę oszukamy) przyjmijmy, że to walec h94, r28 - taki walec ma objętość 231l i pole powierzchni w zaokrągleniu 21500 cm. To teraz podzielmy pole walca przez jego objętość i uzyskujemy mniej więcej 93 cm2 / 1l.
Powierzchnia twojej kostki to jakieś 115 cm2.
Ilość szczapek: (93 cm2 x 10l)115cm2 = 8 szt.

Przy czym co ważne - z beczki wymywa tylko z jednej strony zaś twoje szczapki będą zanurzone całe przez co penetracja alkoholu będzie znacznie mocniejsza. Z drugiej strony pewnie nie chcesz trzymać urobku kilka lat... choć pewnie kilka miesięcy to tak. Ergo - dałbym 4 - 5 i co miesiąc smakował jak mocno się dębi.

Jeszcze od siebie - najpierw bym ługował drewno gorącą wodą - żeby wypłukać najbardziej agresywne taniny. Potem bym opali w piekarniku a potem jednak na miesiąc chociaż zalałbym winem czerwonym i słodkim może być nawet Kadarka lub inne tanie węgierskie. Potem wysuszył i dopiero dawał do destylatu.

EDYTKA:
Wstępne wyliczenia zdają się potwierdzać i być zgodne np. z tym http://winohobby.biz/pl/p/Klepka-debowa ... -1szt/1216 gdzie wychodzi 100% beczki 8-10 klepek o pow 110 cm na 100l co daje 88-110 cm2 na litr.

EDYTKA 2:
Z sąsiedniego, bardzo ciekawego tematu http://alkohole-domowe.com/forum/topic16292.html jest odniesienie do forum Home Distiller gdzie gość podaje swoje wyliczenia odnośnie starzenia w dużych beczkach. Wg niego powierzchnia do objętości to 50 - 74 cali2 / galon czyli po naszemu 320 - 475 cm2 / 3,79l => 84 - 125 cm2 na litr - jednak sam przy swoim projekcie stosuje znacznie niższy współczynnik w okolicach 50cm2/ litr co zgadza się niejako z radą żeby jednak podzielić ilość szczapek przez 2

Warto też zaznaczyć, że jednak starzenie alkoholu to nie tylko wymywanie związków z beczki a przede wszystkim oddychanie alkoholu!! Więc jeśli trzymasz w szkle to raz na jakiś czas warto odkorkować na jakiś czas - może przelać... beczki pewnie jednak do końca się nie podrobi...

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: sobota, 17 mar 2018, 11:07
autor: acurlydrug
Pytanie do ludzików mających styczność z esencjami (własnymi) dębów - że wygodniejsze, to mi wyszło, ale czy smakowo przejdzie wszystko, co trzeba do produktu? Czy zrobienie takiej esencji powinno trwać dłuuugo by była zadowalająca?

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: wtorek, 21 sie 2018, 18:35
autor: Slawecki
Szanowna braci bimbrownicza. Mam takie pytanie.
Czy wypiekanie drzewa owocowego typu śliwa, grusza, jabłoń potraktować czasowo tak samo jak dąb?

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: środa, 22 sie 2018, 08:02
autor: Doody
Wszystko zależy od gustu. Dla jednego wystarczy kilka dni, dla innego miesiące to mało. Po wprowadzeniu drewna do destylatu, trzeba co jakiś czas kontrolować stan zadębienia (zaśliwowania, zagruszenia ;) )

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: środa, 22 sie 2018, 17:17
autor: Slawecki
Darku. Jeśli można. Masz zupełną rację ale mi chodziło o czas wypiekania owocowych szczap. Z dębem nie mam problemu , jak w pierwszym poście i szczątki wychodzą rewelacyjne. Wczoraj pierwszy raz piekłem szczapki śliwy i jestem pod wrażeniem
Miałem tak cudny zapach w domu że żona była zachwycona jak może pieczone drzewo owocowe pachnieć. Dziś jadę z jabłonią zobaczę co to drzewo potrafi i jakie aromaty uzyskam

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: wtorek, 16 paź 2018, 21:18
autor: dooomino
Szybkie pytanie. Zamówiłem płatki na allegro i dałem w ilości 4g na litr wódki spieszyłem się i spirytus rozcieńczyłem na szybko tzn wsypalem dęba do słoika i zaraz po tym zalałem to wrzątkiem następnie dodałem odpowiednią ilość spirytusu, wszystko nabrało od razu barwy ciemno brązowej .. można tak robić czy uszkodziłem sobie cenny spirytus? :)

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: niedziela, 30 gru 2018, 12:15
autor: dooomino
Panowie macie jakiegoś sprawdzonego producenta takich płatków? Pierwsze lepsze z allegro? Nie jestem jakos do nich przekonany chodź bardzo dużo osób je tam kupuje.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: niedziela, 30 gru 2018, 13:54
autor: radius
Chyba nie ma polskiego producenta płatków. Wszystkie jakie znajdują się w ofercie handlowej to import, ale przecież możesz wybrać i rodzaj dębu i stopień stostowania, więc nie widzę problemów z doborem odpowiednich ;)

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: niedziela, 30 gru 2018, 15:27
autor: dooomino
Tu nie chodzi o to jaki dąb wybrać, szukam sprzedawcy który ma sprawdzone płatki przez np użytkowników tego forum - mogę zapłacić nawet więcej byle mieć pewność, że jest to prawdziwy np dąb amerykański a nie ten ścięty a Polsce i wysuszony a później oferowany na allegro :)

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 28 sty 2019, 10:47
autor: dooomino
Kupiłem dęba od kilku sprzedawców i ten wypadł najlepiej :
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6810991422

Polecam produkty tego użytkownika allegro, bardzo ładnie pachnie destylat po karmieniu tymi płatkami :)

Ps. Można prosić doświadczonych użytkowników o udostępnienie informacji jaką ilość dodają na jaki czas do urobku? Na dzień dzisiejszy robię to na smak, mocno opiekany dąb amerykański
4g/litr max 5 dni
3g /litr 6dni
1.5g/litr 13 dni

Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoimi doświadczeniami ;)

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: niedziela, 7 kwie 2019, 12:58
autor: acurlydrug
Mam zrobione zaprawki dębowe (i nie tylko), półroczne. Zauważyłam, że po dodaniu jej do alko jest znacznie słabszy kolor, niż kiedy płatki były zanurzone w docelowym alkoholu. Dodatkowo, po dodaniu zaprawki po kilku dniach osadza się właśnie ten porządany kolorek, co wymusza jej filtrację. Czy u Was też to występuje?

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: wtorek, 23 lip 2019, 08:29
autor: dooomino
U mnie tez jest taki osad w postaci 'pyłu' ale kolorek zostaje

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: wtorek, 23 lip 2019, 13:27
autor: Skir
Kucyk pisze:Właśnie wręcz przeciwnie, myślałem, że im mocniejszy spirytus, tym większa ekstrakcja. Owoce na nalewki się spirytem zalewa, a później dopiero rozcieńcza. Idę do domu przemyśleć to nad szklaneczką śliwowicy... :mrgreen:
Tylko nie zalewaj owoców na nalewki spirytusem! Maksymalny % jakim możesz zalać owoce (i to zależy jakie) nie może przekraczać 70%. Miałem znajomego, który próbował powtórzyć moją nalewkę malinową, ale zalał ją spirytusem i dziwił się, że owoce zmieniły kolor na ... biały. Zrobił źle, bo: za mało (owoców), za krótko (2 tygodnie) i za mocno (zalał spirytusem - "spalił" owoce).

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: wtorek, 23 lip 2019, 17:26
autor: Góral bagienny
Aleś odkopał :D Sir Kucyka nie było na forum z 7 lat :D

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: wtorek, 23 lip 2019, 18:37
autor: Skir
:).
Ale ślad posta jest i ludzi w błąd wprowadza. :) Bimbrownik ze mnie amator, ale nalewek już sporo narobiłem i pewne herezje mnie irytują :).

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: wtorek, 23 lip 2019, 18:53
autor: Góral bagienny
To były początki forum :D Wszyscy się uczyli a Sir Kucyk to Guru od owocówek :)

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 11 lis 2019, 12:50
autor: Wojtek5
Bardzo fajny temat, mega dużo informacji, ale mam jedno pytanie co do proporcji wagowych:
w temacie często przewija się dodanie płatków, kostek i klepek mniej więcej w proporcjach od 0,5-1,5g na 1l i zauważyłem, że w większości odnosi się to do płatków wypiekanych samodzielnie, zaś ostatnio kupowałem kilka różnych opakowań gotowych płatków na Allegro niby po Whiski Tenessee, burbonie (jedno i drugie chyba zresztą to chyba to samo bo bardzo podobne w wyglądzie i zapachu) po rumie i shery. We wszystkich przypadkach instrukcja na opakowaniu była niemal inna: 3-6g 1/l ; 10-20g na 1l - oraz we wszystkich przypadkach czas był podany jednakowo na 6 tyg. - to bardzo duże różnice, więc zastanawiam się czy są z d..y pisane w zależności od talentu twórczego, czy przekładają się na jakieś konkretne praktyczne działanie.

Z obserwacji własnej:
0,5l wódki zasypanej 3g płatków "niby" whisky tenessee po 14 dniach kolor słomkowy, zapach ładny, przyjemny taki podobny JD (mniej więcej) - wsypana gramatura max z instrukcji na opakowaniu,czyli 3-6g na 1l - czyli max 6g na 1l to 3g na 0,5l - Przechowywanie w barku w temp. pokojowiej
0,5l wódki zasypanej 10g płatków pod bourbonie po 16 godzinach kolor, zapach i smak niemal identyczny z próbą wyżej - wsypana gramatura max z instrukcji czyli było podane 10-20g na 1l to 20g na 1l = 10g na 0,5l

W obu przypadkach została użyta ta sama wódka. Piszę często "niby" bo nie mam pewności czy te płatki faktycznie kiedykolwiek widziały beczkę z trunkiem czy tylko były uprzednio nasączone jakimś trunkiem w procesie bardziej masowej produkcji samych płatków niż zwiórowanej prawdziwej beczki. W prawdzie na obu opakowaniach jakaś tam firma z powiedzmy z "pcimia dolnego" pod tym się podpisuje, ale w większości jako importer czy dystrybutor, zaś producenta nima.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 18 lis 2019, 14:36
autor: czamnian
Kolego @skir dawniej (jak używałem spirytusu), to zalewalem owoce tylko czystym spirytusem i uwierz mi, nigdy nie zdarzyło mi się nic takiego co odpisujesz, ani nic innego. Nalewki zawsze smaczne, okazałe i nie za słabe. Dziś owoce zalewam 80% i tylko swoim destylatem i są jeszcze lepsze ( bardziej charakterne ). Ale jak komu pasuje niech robi, przecież trunek ma smakować przede wszystkim temu co go wytwarza.
Pozdro 8-)

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 6 wrz 2021, 10:59
autor: Kòpôcz
Odświeżam. Dwie kwestie - jedna z mojego drewnianego doświadczenia, druga do dyskusji.
1. Dla naszych potrzeb w bardzo łatwy sposób możemy szybko dosuszyć drewno. Powolne suszenie stosuje się albo z powodów ekonomicznych (np. suszenie drewna opałowego), albo związanych z potrzebą nienaruszonego surowca (brak deformacji, pęknięć itp). Mamy okres wzmożonej aktywności grzybiarskiej, drewno dosuszyć możemy w...suszarce do grzybów. Przez lata stosowałem ten zabieg potrzebując drewna o wilgotności niższej, niż to jest możliwe do uzyskania w atmosferze.
2. Przygotowałem sobie trochę szczapek. Poza dębem na próbę jeszcze jesion i klon (jest wątek o innych gatunkach). Po opieczeniu palnikiem chciałbym je trochę wymoczyć w winie (że niby imitacja leżakowania w beczce po winie;)). Próbował ktoś?

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 6 wrz 2021, 16:53
autor: Wojtek5
Cześć,
ad.2 nie próbowałem, ale widziałem z 1,5 roku temu filmik na YT jak gość dość szczegółowo pokazywał jak niektórzy sprzedawcy naciągają na płatki z beczek dębowych, robiąc je od A-Z samemu w kuchni. Suszył w piekarniku kawałki dębu, potem je ciął na mniejsze, wkładał do słoja, zalewał whisky (nie pamiętam ile je tam trzymał), potem dosuszał i robił wiórki dębowe pochodzące z beczki dębowej po leżakowanej whisky. Jestem przekonany, że i Twój sposób będzie dobry, ale będziesz musiał je dłużej pomoczyć w winie tak by drewno mocno się nim nasączyło. Efekt powinien być ten sam jakbyś trzymał wino w beczce.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 6 wrz 2021, 17:41
autor: Kòpôcz
Przesączenie dla mnie to nie problem - jestem to w stanie zrobić w kilka sekund w komorze próżniowej, a potem tylko trochę pomoczyć, żeby tanin trochę oddało. Dzięki za... zachętę. ;)

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 6 wrz 2021, 18:38
autor: Wojtek5
Nie jestem pewien czy zmoczyć, przesączyć wyjdzie na to samo, co czasowo wymacerować drewno w winie. Czy da podobny efekt. Z doświadczenia wiem, że wszystko co szybko ma słaby efekt, ale mogę się mylić.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 6 wrz 2021, 18:46
autor: Góral bagienny
Ja bym zrobił na odwrót ;).
Najpierw wymoczył w winie i dopiero opalił.
W zależności od stopnia opalenia inne aromaty by dało ;)

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 6 wrz 2021, 18:47
autor: Kòpôcz
Hmm... Dąb i tak nie jest zbyt chłonny, przy tej gęstości tego drewna wskaźniki przesączenia miałem bodaj na poziomie 0,25 (tak dla ogólnego zrozumienia - tylko 25% objętości dębu da się przesączyć płynem o lepkości niższej od wody). Pomyślę, może zrobię kilka tak, kilka inaczej, może kogoś innego namówię do testów przygotowanych klocków...
@Góralu
Mozliwości jest więcej. Suszenie drewna w mikrofali powoduje jego wypalanie się w środku. Minus taki, ze trudno ten proces kontrolować - trzebaby metodą prób i błędów (kilka takich samych klocków, suszenie pojedynczo na określonej mocy, potem przecięcie na pół i szukanie graala:))

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: niedziela, 24 paź 2021, 15:30
autor: Pepex
Dotarłem bodajże do połowy tego tematu i nie dam rady dalej :D .
Naszło mnie ostatnio kilka pomysłów.
Szczapki dębowe, jesionowe, klonowe, z czeremchy i orzecha już mam.
Każda w wersji nie palona, palona lekko, średnio i niektóre mocno.

Zlewając sobie dziś wino gronowe przeszło mi przez myśl: a moze by tak słoiki zapakować szczapkami po czym zalać je winem?
Ponieważ win nie lubię to mam własnej roboty niewiele.
Pomysłów mam kilka:
- zalać tym co mam winkiem
- z racji iż październik za nami to i Beaujolais nabyć można w wersjach różnych, można by zalać
- a gdyby tak zalać nalewką np wiśniową, morelową, malinową.
Szczapki w słoiczka litrowych więc i niewiele będzie potrzebne zalewajki.

Sądzicie iż coś z tego pożytecznego wyjść może?
Odkryłem Amerykę czy był tu już jakiś Columb?

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: niedziela, 24 paź 2021, 18:33
autor: Kòpôcz
Próbuj. Wyżej nawet rozważałem przesączanie próżniowe winem (pełne przesączenia drewna). W innym wątku testuję oprócz dębu "szczerbione" walki z jesionu i klonu.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: poniedziałek, 1 lis 2021, 17:05
autor: Mlotekone
Witam, jakie płatki dębowe polecacie do destylatu z winogron?

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: wtorek, 2 lis 2021, 10:09
autor: Doody
Ja piekę szczapki w piekarniku, zawinięte w folię aluminiową. Co do moczenie w winie to próbowałem moczyć w tanim winie z Biedronki. Czas moczenia to około miesiąca. Efekt był raczej mizerny ale moim zdaniem wino było kiepskiej jakości. Jeżeli moczyć w winie to dobrym, a ono odda dobry smak dalej.

Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

: wtorek, 2 lis 2021, 13:30
autor: Pepex
Doody pisze:Ja piekę szczapki w piekarniku, zawinięte w folię aluminiową. Co do moczenie w winie to próbowałem moczyć w tanim winie z Biedronki. Czas moczenia to około miesiąca. Efekt był raczej mizerny ale moim zdaniem wino było kiepskiej jakości. Jeżeli moczyć w winie to dobrym, a ono odda dobry smak dalej.
Mi ostatnio przez myśl przeszedł zakup Beaujolais. Jeszcze można je dostać z tego sezonu. To młode wino a gdzieś spotkałem sugestię by w takim moczyć. Przy okazji kupię i przetestuję. A obecnie zalałem słoik wypchany jak się tylko da szczapkami, winogronowym nastawem :). Zostawię na rok i zobaczymy. Po miesiącu wino w słoiku jest już niepijalne :D. Wali zwęgleniem :). Bliżej mu smakiem do porzeczki niż dębu :D.