Strona 1 z 1

Esencja migdałowa

: środa, 5 mar 2014, 23:59
autor: Ysgith
Szanowni Koledzy!
Szukam przepisu na domową esencję migdałową. W sieci znalazłem przepisy na esencje różnego rodzaju, ale ani słowa o tej z migdałów. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.

Re: Esencja migdałowa

: czwartek, 6 mar 2014, 23:41
autor: Kamal
Edit: pomyliłem przepisy.

Spróbuj
-120ml wódki
-80ml rumu/brandy/whisky
30g migdałów

Wrzuć wszystko do jakieś butelki, i maceruj minimum 3 tygodnie. W ciemnym miejscu.
Albo maceruj migdały tylko w wódce.

Re: Esencja migdałowa

: piątek, 7 mar 2014, 07:54
autor: kochanek Kranei
Nie zacząłeś od witam, więc spróbuję pomóc. Sam się w to nie bawię, bo mam pod nosem sklepik w którym można kupić esencję alkoholową z gorzkich migdałów. Właśnie, z gorzkich mogdałów. Ale w alemańskiej sieci znalazłem przepis. Nie gwarantuję, że jest dobry.
20 g gorzkich migdałów
250 ml mocnej wódki
Grubo rozdrobnione migdały włożyć do pojemnika ze szczelnym zamknięciem i zalać alkoholem na 2 miesiące. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Spróbuj i napisz jak wyszło.

Re: Esencja migdałowa

: piątek, 7 mar 2014, 12:29
autor: Kamal

Re: Esencja migdałowa

: piątek, 7 mar 2014, 14:08
autor: Ysgith
Dzięki za odpowiedzi.
Gdy szukałem, zapomniałem o stronach w języku ang. :P
Ostatnio na allegro pojawił się ekstrakt migdałowy, w którego opisie możemy przeczytać:
"Our Natural Almond Extract is made from the oil of bitter almond, taken from peach seed kernels."
Czy ktoś orientuje się, czym różnią się w smaku jądra pestek śliwek (czy moreli), od migdałów?

Re: Esencja migdałowa

: piątek, 7 mar 2014, 22:41
autor: mociumpan
Pestek śliwek nie jadłem. Pestki moreli to coś pomiędzy słodkimi a gorzkimi migdałami. W niektórych krajach jest zakaz handlu gorzkimi migdałami i często się je zastępuje pestkami moreli.
A dodatkowo:
http://wolnemedia.net/zdrowie/witamina- ... o-na-raka/

Re: Esencja migdałowa

: sobota, 8 mar 2014, 20:07
autor: Kamal
Pestki moreli, czy śliwek to są tak jakby oszukane migdały. Np. nich robi się percepan, a z pestek migdałowca marcepan. Migdały to pestki owocu migdałowca.