Strona 1 z 1

Jabłka w syropie

: środa, 23 paź 2013, 09:58
autor: gregor2507
Witam :)

Chciałbym wam dziś przestawić prosty przepis na jabłka w syropie które są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, mają wiele zastosowań, a myślę że tu znajdą jeszcze więcej :).

A więc tak:

Jabłka obieramy,wydrążamy i kroimy w "ćwiartki" lub "ósemki" i wrzucamy do roztworu wody z odrobiną kwasku cytrynowego, aby nie ciemniały.
Składniki zalewy gotujemy i w międzyczasie jabłka wkładamy do słoików. Gorącą zalewą zalewamy jabłka. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut (mi osobiście wystarczyło 15min, zależy od palnika).
Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,7 litra.

Jabłka wykorzystuję do ciast lub deserów :P.

Składniki
3 kg obranych jabłek

ZALEWA:
3 litry wody
1-1,5 kg cukru
1 łyżka kwasku

Poniżej zdj moich gotowych słoików ;).

Obrazek

Obrazek

Powodzenia!

Re: Jabłka w syropie

: poniedziałek, 28 paź 2013, 22:11
autor: novak
Witam,
nie ma chyba jakiś przeciwskazań co do pozostawienia skórki na jabłkach?
Właściwie to wykorzystam ten przepis do jabłek i gruszek.
Dzięki za przepis, tak samo robiła je kiedyś moja mama :poklon; proste przepisy są zawsze najlepsze.