Jabłka w syropie
: środa, 23 paź 2013, 09:58
Witam
Chciałbym wam dziś przestawić prosty przepis na jabłka w syropie które są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, mają wiele zastosowań, a myślę że tu znajdą jeszcze więcej .
A więc tak:
Jabłka obieramy,wydrążamy i kroimy w "ćwiartki" lub "ósemki" i wrzucamy do roztworu wody z odrobiną kwasku cytrynowego, aby nie ciemniały.
Składniki zalewy gotujemy i w międzyczasie jabłka wkładamy do słoików. Gorącą zalewą zalewamy jabłka. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut (mi osobiście wystarczyło 15min, zależy od palnika).
Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,7 litra.
Jabłka wykorzystuję do ciast lub deserów .
Składniki
3 kg obranych jabłek
ZALEWA:
3 litry wody
1-1,5 kg cukru
1 łyżka kwasku
Poniżej zdj moich gotowych słoików .
Powodzenia!
Chciałbym wam dziś przestawić prosty przepis na jabłka w syropie które są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, mają wiele zastosowań, a myślę że tu znajdą jeszcze więcej .
A więc tak:
Jabłka obieramy,wydrążamy i kroimy w "ćwiartki" lub "ósemki" i wrzucamy do roztworu wody z odrobiną kwasku cytrynowego, aby nie ciemniały.
Składniki zalewy gotujemy i w międzyczasie jabłka wkładamy do słoików. Gorącą zalewą zalewamy jabłka. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut (mi osobiście wystarczyło 15min, zależy od palnika).
Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,7 litra.
Jabłka wykorzystuję do ciast lub deserów .
Składniki
3 kg obranych jabłek
ZALEWA:
3 litry wody
1-1,5 kg cukru
1 łyżka kwasku
Poniżej zdj moich gotowych słoików .
Powodzenia!