Piekielnie ostry sos habanero by Qba
: wtorek, 29 sty 2013, 15:06
Jako że jestem amatorem ostrych sosów to wrzucam przepis na mój sos z papryczek habanero, który niedawno robiłem a jest on tak ostry że należy go robić w rękawiczkach!
Składniki:
- kilka papryczek habanero
- kilka ząbków czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- jedna łyżka octu winnego lub balsamicznego
- sól, pieprz (opcjonalnie)
- woda (opcjonalnie)
Sprzęt:
- blender
- koniecznie rękawiczki, okulary ochronne (opcjonalnie)
- nóż i decha
Przygotowanie:
UWAGA 1 ! Do pracy z papryką należy założyć rękawiczki ochronne. Dotknięcie ręką wnętrza papryczek nie boli jednak jakiekolwiek późniejsze przetarcie po twarzy lub innych wrażliwych częściach ciała może być długo i nieprzyjemnie odczuwalne! Jeśli nie mamy doświadczenia warto robić sos w okularach ochronnych. (to nie żart!)
Przygotowujemy ząbki czosnku, papryczki myjemy i odsączamy. Zakładamy rękawiczki i pozbywamy się ogonków, kroimy papryczki na połówki, można je wyszypułkować lub dać razem z nasionami, warto jednak sprawdzić czy papryka nie jest zepsuta wewnątrz.
Wszystko razem blendujemy na gładką masę (koniecznie w zamkniętym pojemniku). Doprawiamy wedle upodobań, jednak ze smakowaniem należy być rozważnym i smakować bardzo małe ilości.
Kiedy sos jest gotowy przekładamy go do ostrożnie do szklanego słoika, od tego momentu jest praktycznie niejadalny Można go przechowywać w lodówce bardzo długo, nie psuję się. Do potraw należy dodawać go bardzo rozważnie. Smacznego!
UWAGA 2 ! Kapsaicyna zawarta w papryczkach jest rozpuszczalna jedynie w mleku lub wódce, maślanka też działa, woda nie pomoże!
Składniki:
- kilka papryczek habanero
- kilka ząbków czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- jedna łyżka octu winnego lub balsamicznego
- sól, pieprz (opcjonalnie)
- woda (opcjonalnie)
Sprzęt:
- blender
- koniecznie rękawiczki, okulary ochronne (opcjonalnie)
- nóż i decha
Przygotowanie:
UWAGA 1 ! Do pracy z papryką należy założyć rękawiczki ochronne. Dotknięcie ręką wnętrza papryczek nie boli jednak jakiekolwiek późniejsze przetarcie po twarzy lub innych wrażliwych częściach ciała może być długo i nieprzyjemnie odczuwalne! Jeśli nie mamy doświadczenia warto robić sos w okularach ochronnych. (to nie żart!)
Przygotowujemy ząbki czosnku, papryczki myjemy i odsączamy. Zakładamy rękawiczki i pozbywamy się ogonków, kroimy papryczki na połówki, można je wyszypułkować lub dać razem z nasionami, warto jednak sprawdzić czy papryka nie jest zepsuta wewnątrz.
Wszystko razem blendujemy na gładką masę (koniecznie w zamkniętym pojemniku). Doprawiamy wedle upodobań, jednak ze smakowaniem należy być rozważnym i smakować bardzo małe ilości.
Kiedy sos jest gotowy przekładamy go do ostrożnie do szklanego słoika, od tego momentu jest praktycznie niejadalny Można go przechowywać w lodówce bardzo długo, nie psuję się. Do potraw należy dodawać go bardzo rozważnie. Smacznego!
UWAGA 2 ! Kapsaicyna zawarta w papryczkach jest rozpuszczalna jedynie w mleku lub wódce, maślanka też działa, woda nie pomoże!