Strona 1 z 1

Masło Orzechowe

: środa, 18 kwie 2012, 16:13
autor: jedrus
W sumie to nie tak do końca podchodzi po ten dział, ale pod żaden inny mi nie podchodzi więc zamieszczam ten przepis tutaj. Nie chce mi się przepisywać z mojego kulinarnego bloga więc zamieszczam cytat.
Skład:
-300 g orzeszków arachidowych solonych
-2,5 g kakao
-4 g cukru

Sprzęt:
Blender

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Przygotowanie:
Orzeszki wsypujemy do blendera i zaczynamy je mielić. Po kilku minutach (2 - 3) orzeszki są zmielone i zaczynają się kleić do ścianki blendera, delikatnie popukajmy w nie tak by spadły na ostrze.
Po kolejnych kilku minutach orzeszki zaczynają zmieniać swoją konsystencję na bardziej oleistą. Masło orzechowe powoli zaczyna być gotowe.
W tym momencie na chwilkę przerywamy miksowanie i dodajemy cukier oraz kakao. Ponownie włączamy blender (na ok. 3 - 4 min.). Nasze masło orzechowe jest gotowe, teraz pora przełożyć je do słoiczka.
Po przełożeniu wszystkiego do słoiczka proponuję wstawić gotowe masło do lodówki na 2 - 3 godzinki, a później również przechowywać je w lodówce. Życzę wszystkim smacznego.
Przepis znajdziecie na:
http://nalewki-lukasza.blogspot.com/

Re: Masło Orzechowe

: środa, 18 kwie 2012, 17:46
autor: klodek4
Ha, no to dzieciaki się ucieszą, ale przepis jest sprawdzony :?: :?: :?:

Re: Masło Orzechowe

: środa, 18 kwie 2012, 18:10
autor: jedrus
Przepis jest jak najbardziej sprawdzony, wejdź na mojego bloga, zobaczysz zdjęcia z produkcji tego smakołyku ^^

Re: Masło Orzechowe

: środa, 18 kwie 2012, 19:05
autor: pokrec
A czy ten, tego, można zamiast blendera uzyć maszynki do mięsa i puścić masę wraz z kakao i cukrem kilka razy? I czym grozi uzycie orzeszków niesolonych?
Bo, prawdę mówiąc, to jestem fanem masła orzechowego klasy "Nutella". No, mam "słodki ząb", jak mawiają Jankesi.

Re: Masło Orzechowe

: środa, 18 kwie 2012, 19:36
autor: jedrus
Przepuszczając orzechy przez maszynkę do mięsa nie uzyskasz takiej masy, pewnie dałoby radę, ale musiałbyś to robić naprawdę długo. Wydaje mi się że dałoby radę przepuścić orzechy przez maszynkę a potem mikserem, ale musiałbyś czymś przykryć pojemnik w którym byś to robił żeby orzechy nie latały Ci po całej kuchni.
Żeby użyć zwykłych orzechów nie solonych musiałbyś je lekko podsmażyć na patelni bez dodatkowego tłuszczu (orzeszki same w sobie mają tłuszcz), wtedy krem nie będzie miał słonawego posmaku.

Re: Masło Orzechowe

: środa, 18 kwie 2012, 20:57
autor: pokrec
Hmmm, to mam innego pomysła: przepłukać orzeszki prażone - solone wodą i wysuszyć. Albo kupić niesolone ale prazone bez soli i bez tłuszczu. Są takie.

Re: Masło Orzechowe

: czwartek, 19 kwie 2012, 06:19
autor: jedrus
Jak na mój gust to już lepiej kupić te prażone bez soli i tłuszczu :-)

Re: Masło Orzechowe

: niedziela, 18 lis 2012, 22:17
autor: marcins
Ja mam trochę inny przepis.

Wybacz ale ten twój mi za bardzo nie przypadł do gustu.

Mianowicie:
- 500g orzeszków ziemnych (ja zaszalałem i kupiłem nie obrane z łupin to się trochę namęczyłem zanim je wszystkie obrałem),
- około 2 łyżek oliwy z oliwek,
i w zasadzie tyle ze składników, można ew. doprawić pod swój smak miodem, czy tak jak ja cukrem waniliowym(nie wanilinowym), na co kto będzie miał ochotę.
Orzeszki przyprażyłem na patelni, tylko uwaga żeby nie spalić, masło wtedy nie jest takie smaczne, ew. można jeszcze w piekarniku rozłożyć orzechy płasko na blasze, wrzucić do pieca, nastawić temp 200*C i zostawić na ok. 10min. W tym czasie piekarnik nie zdąży się nagrzać i tak ma być podobno. :).
Następnie to mielimy. Najpierw same orzechy przez maszynkę do mięsa, a potem razem z oliwą i przyprawami. Mikserem czy jakimś innym robotem kuchennym z nożami co nam z tego zrobi krem, są dwa rodzaje masła orzechowego crunch z kawałkami orzechów takie preferuję oraz utarte na krem, nazwa wypadła mi z głowy.
Można użyć orzeszków solonych ale warto wtedy je wypłukać.

Re: Masło Orzechowe

: poniedziałek, 10 gru 2012, 00:54
autor: miekki_am
Koledzy, jak czytam Wasze przepisy to od razu zaczynam być głodny. Przypomniałem sobie, że mam przepis na nutellę, którą kiedyś ktoś zamieścił na demotywatorach. Osobiście nie testowałem, ale jeśli ktoś z Was miałby ochotę to warto spróbować i podzielić się w tym zacnym wątku.:)

Przepis:
W garnku na słabym ogniu roztopić 150 g śmietany, 2 torebki cukru waniliowego i 50 g cukru. Dodać 200 g czekolady mlecznej w kawałkach. Gdy się roztopi, dodać przynajmniej 50 g mielonych orzechów. Wymieszać dokładnie, zostawić, żeby ostygło i przelać do słoika.

Pozdrawiam, miekki.

Re: Masło Orzechowe

: poniedziałek, 10 gru 2012, 13:31
autor: marcins
Ostatnio zrobiłem takie pyszne, że w ponad tydzień zjadłem 800g :D
Orzeszki z biedry, nie solone prażone 2 paczki
Oliwa z oliwek
Miód
Cukier waniliowy(nie walininowy) taki w proszku nie wiem skąd to matka ma chyba z Dani czy z Belgii
i sól
mmm przepyszne

Re: Masło Orzechowe

: wtorek, 4 lis 2014, 10:34
autor: truskaweczki2
Ja mam przepis na zdrową (tyle o ile) nutellę:

0,5kg orzechów laskowych
kakao
mleko
trochę cukru(najlepiej rozrobić z mlekiem)

Wszystko razem blendujemy i wychodzi świetne masło orzechowe;P

Re: Masło Orzechowe

: wtorek, 4 lis 2014, 14:57
autor: radius
O żesz, kurna :o
Przepis dokładny jak cholera ;)

Re: Masło Orzechowe

: wtorek, 4 lis 2014, 15:28
autor: eldier
Nie no, dobry jest, ale mam lepszy:
trochę orzechów- obojętnie jakich
dodatki - kto co lubi.
Można zmielić - jak ktoś lubi ;)

Re: Masło Orzechowe

: wtorek, 4 lis 2014, 20:16
autor: klodek4
Następny aptekarz!!!!!