Strona 1 z 1

Miso

: sobota, 3 mar 2012, 15:08
autor: ineslik
Zamierzam zrobić własne miso, czyli ukisić ryż z soją .
do produkcji miso potrzebne są KOJI , znalazłam link do koji -kin z Piwodzieja. Może coś się zmieniło i znacie inne źródła tego grzybka. (bardziej ekonomiczne).

Re: Miso

: sobota, 3 mar 2012, 16:56
autor: klodek4
@ineslik!!!!
Napisz jak To będziesz robiła /cały proces/, temat jest niezmiernie ciekawy :klaszcze: :!:
pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Re: Miso

: sobota, 3 mar 2012, 19:27
autor: ineslik
Najpierw trzeba namnożyć koji na ryżu , a później zmieszać z gotowaną i rozdrobnioną soją , plus sól. Wszystko to uciska się w pojemniku i kisi kilka miesięcy . Kiedy będzie gotowe, pobiera się małe porcje i zaprawia się tym zupy. Zupa miso jest właśnie robiona z taką pastą.

tu gość szczerze tłumaczy :smiech: http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm
kolejny film http://www.youtube.com/watch?v=GVcbSwNZodA

pisana instrukcja http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm