Ketchup keczup i sok pomidorowy
: środa, 14 wrz 2011, 03:16
Ketchup keczup i sok pomidorowy
- 5 kg pomidorów
- 0,4 kg cebuli
- 2 papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 goździki
- 6 łyżek octu winnego lub jabłkowego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- przyprawy korzenne cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma
- świeże zioła tj. tymianek, oregano, rozmaryn, lubczyk, seler, melisa (niekonieczne)
Pomidory, paprykę i cebule pokrojone w kostkę gotujemy razem z zielem angielskim lisicami laurowymi i goździkami. Można dodać również związane bawełnianą nitką świeże zioła (ilość według upodobań). Po ok. 1.5 godzinnym gotowaniu (na małym ogniu) odcedzamy sok od gęstego miąższu.
Sok doprawiamy solą i pieprzem do smaku, przelewamy do słoików i pasteryzujemy (gotujemy ok. 10 min).
Miąższ przecieramy, (skórki i nasiona wyrzucamy) gęstą masę gotujemy wraz z przyprawami korzennymi (ilość według upodobań) zgniecionym czosnkiem, solą, octem i cukrem aż masa lekko zgęstnieje ok. 20 min.
Zagotowaną masę miksujemy aż do uzyskania jednolitej substancji następnie przekładamy do słoików i gotujemy ok.10 min.
Z takiej porcji powinno wyjść ok. 0.8 – 1l. soku i ok. 1.5 – 2 kg keczupu.
Keczup przygotowany w ten sposób nie zawiera konserwantów a więc jego termin przydatności po otwarciu słoika nie jest tak długi jak w przypadku sklepowych.
Miłego przyrządzania.
Arek.
- 5 kg pomidorów
- 0,4 kg cebuli
- 2 papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 goździki
- 6 łyżek octu winnego lub jabłkowego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- przyprawy korzenne cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma
- świeże zioła tj. tymianek, oregano, rozmaryn, lubczyk, seler, melisa (niekonieczne)
Pomidory, paprykę i cebule pokrojone w kostkę gotujemy razem z zielem angielskim lisicami laurowymi i goździkami. Można dodać również związane bawełnianą nitką świeże zioła (ilość według upodobań). Po ok. 1.5 godzinnym gotowaniu (na małym ogniu) odcedzamy sok od gęstego miąższu.
Sok doprawiamy solą i pieprzem do smaku, przelewamy do słoików i pasteryzujemy (gotujemy ok. 10 min).
Miąższ przecieramy, (skórki i nasiona wyrzucamy) gęstą masę gotujemy wraz z przyprawami korzennymi (ilość według upodobań) zgniecionym czosnkiem, solą, octem i cukrem aż masa lekko zgęstnieje ok. 20 min.
Zagotowaną masę miksujemy aż do uzyskania jednolitej substancji następnie przekładamy do słoików i gotujemy ok.10 min.
Z takiej porcji powinno wyjść ok. 0.8 – 1l. soku i ok. 1.5 – 2 kg keczupu.
Keczup przygotowany w ten sposób nie zawiera konserwantów a więc jego termin przydatności po otwarciu słoika nie jest tak długi jak w przypadku sklepowych.
Miłego przyrządzania.
Arek.