Buraczki z papryką
: wtorek, 9 sie 2011, 14:47
• 3 kg buraków, 6 dużych cebul, 4 czerwone papryki
• Zalewa: 1 szkl. octu, 1 szkl. wody, 1 szkl. cukru, 1 łyżka soli
Etapy przygotowania
1. Buraki ugotować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach; papryki cebule pokroić w kostkę.
2. Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
3. Buraki wymieszać z zalewą, nakładać do słoików i pasteryzować ok. 10 min.
4. Ja osobiście dodaje jeszcze 2 papryczki chilii dla pikanterii.
Ogólnie smak słodko kwasny, lekko ostrawy do pieczonego mięsa lub kotletów mielonych rewelacyjna przystawka na zimowe obiadki.
• Zalewa: 1 szkl. octu, 1 szkl. wody, 1 szkl. cukru, 1 łyżka soli
Etapy przygotowania
1. Buraki ugotować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach; papryki cebule pokroić w kostkę.
2. Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
3. Buraki wymieszać z zalewą, nakładać do słoików i pasteryzować ok. 10 min.
4. Ja osobiście dodaje jeszcze 2 papryczki chilii dla pikanterii.
Ogólnie smak słodko kwasny, lekko ostrawy do pieczonego mięsa lub kotletów mielonych rewelacyjna przystawka na zimowe obiadki.