Strona 1 z 1

Pyszne ogórki małosolne

: piątek, 3 cze 2011, 12:07
autor: Qba
Szukam dobrego przepisu na ogórasy małosolne, wiadomo temat ogórków jest na czasie więc warto coś dobrego w domu przyrządzić :)

Re: Pyszne ogórki małosolne

: piątek, 3 cze 2011, 13:15
autor: JanOkowita
Tak naprawdę to wszystko zależy od ogórków. Mają być te małe z prawdziwego ogrodu.

Zalewa na 1 litr:

1 łyżka stołowa grubej soli do przypraw
3-4 posiekane ząbki czosnku
koper (nie młody koperek, tylko duży koper z łodygami)
liście wiśni, czarnej porzeczki lub liście winogron
ziele angielskie lub pieprz w ziarnach (zależnie od gustu)

Wodę z solą i zielem angielskim lub pieprzem zagotować, umyte ogórki włożyć do słoika, dodać czosnek, liście, koper i zalać gorącą zalewą. Po 2 dniach już nadają się do jedzenia, wówczas też można je trzymać w lodówce, żeby dłużej zachowały specyficzny smak ogórków małosolnych.

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Pyszne ogórki małosolne

: piątek, 3 cze 2011, 14:33
autor: Juliusz
Janie sza.... Nic nie mów szefowi, ja też sobie ten przepis przywłaszczę. Niby liści wiśni i czarnej porzeczki tu nie mamy ale zrobię raz z winogronowymi i zobaczę. Tylko sza...

J

Re: Pyszne ogórki małosolne

: niedziela, 5 cze 2011, 22:36
autor: jacekpolak111
Jak będziesz miał liście chrzanu śmiało pakuj w słoik, ogórki powinny być od tego chrupiące i twarde. Można dodać niedużo świeżej papryki czerwonej, ale to już lekkie odejście od schematu.

Re: Pyszne ogórki małosolne

: poniedziałek, 6 cze 2011, 13:41
autor: jelonek81
Teściowa( Ś.P.) do słoja 2 l dodawała jedną czerwoną papryczkę chili. Ogórasy są wieczne, twarde i chrupiące. Smak niezastąpiony. Papryczka oczywiście z ogródka.

Re: Pyszne ogórki małosolne

: wtorek, 31 lip 2012, 11:50
autor: Neutralizatory
Używam tego samego przepisu co Jan Okowita :) w sezonie letnim uwielbiam ogórki małosolne, nie ma nic lepszego do kanapki! :) Pozdro1