Strona 1 z 2

Re: Soki z drzew i syropy

: niedziela, 26 lip 2020, 19:27
autor: radius
No, to lecimy dalej :ok:
Przepis na sfermentowany sok brzozowy.
Jest to jeden ze sposobów na uzyskanie bardziej musującego sfermentowanego soku brzozowego. Dodanie cukru sprzyja większej liczbie bąbelków :ok:

Wlej świeży (lub lekko sfermentowany) sok brzozowy do czystej butelki, którą można szczelnie zamknąć
1 łyżeczka cukru 1 litr soku
Kilka rodzynek (wspomaga fermentację)
1 goździk (zapobiega pleśni)
1 mała gałązka czarnej porzeczki
Pozostaw sok brzozowy do fermentacji w temperaturze pokojowej; za 5-7 dni powinno stać się lekko cierpkie.
Przechowywać w chłodnym miejscu przez kolejne 15-20 dni.
Opcjonalnie: wypróbuj inny smak w każdej butelce, na przykład mięta pieprzowa (zdecydowany zwycięzca), cytryna, jagody jałowca, imbir.

Musujący sok brzozowy
Jeśli chcesz mieć więcej bąbelków, takich jak wino musujące, dodaj więcej cukru.

Składniki:
1 litr świeżego (lub już lekko sfermentowanego) soku brzozowego
2-3 łyżeczki cukru
4-5 rodzynek
Kwas cytrynowy (lub mały kawałek organicznej cytryny)
Przygotowanie:
Do każdej butelki dodaj cukier, rodzynki i odrobinę kwasu cytrynowego. Napełnij puste butelki po winie lub szampanie świeżym sokiem brzozowym do szyjki, tj. Nie do końca. Załóż korek i zaciśnij go sznurkiem, aby utrzymać go na miejscu, gdy ciśnienie w butelce wzrośnie. Po 15-20 dniach lub dłużej powinien być gotowy do picia.

Picie sfermentowanego soku brzozowego.
Większość ekspertów twierdzi, że świeży sok brzozowy można traktować jak wodę, więc trudno go przedawkować. Zawartość cukru w ​​świeżym soku brzozowym nie jest zbyt wysoka, więc większość ludzi może go bezpiecznie pić.
Świeży i sfermentowany sok brzozowy jest świetny. Ale butelce dobrze przefermentowanego brzozowego soku trudno się oprzeć w ciepłe letnie dni.

Źródło: badania Uniwersytetu Łotewskiego

Re: Soki z drzew i syropy

: niedziela, 26 lip 2020, 20:00
autor: Kòpôcz
Radius! Chapeaus bas!
Jedno tylko pytanie - możesz sobie przypomnieć skąd informacja, że sok z brzozy zawiera także ksylitol? Polskie badania z Uniwersytetu Rzeszowskiego (dość świeże - ostatnia dekada) wykryły tylko glukozę, fruktozę i odrobinę sacharozy (w klonie zaś tylko sacharoza). Ksylitol to (co do zasady) cukier z kory brzozy.
Co do sfermentowanego - mnie zdecydowanie nie podszedł, smakował po prostu wymiocinami. Możliwe jednak, że albo mam przy stajni dzikusy mało przyjazne fermentacji dla ludzi, albo wprowadziłem jakiś syf z PETów. To jednak jeden z moich planów - sfermentować w butelkach i jednocześnie nagazować. Tylko po to zebrałem ok. 40 butelek z krachlą po Grolschu ;)

Re: Soki z drzew i syropy

: niedziela, 26 lip 2020, 20:04
autor: Carl
radius, dla mnie rewela!
Aż mi przykro, że do przełomu zimy i wiosny trzeba będzie czekać

Wystukane z Tapatalka

Re: Soki z drzew i syropy

: niedziela, 26 lip 2020, 21:16
autor: radius
@Kòpôcz, informację o ksylitolu w soku brzozowym podałem za źródłem łotewskim. W rzeczywistości ksylitol pozyskuje się z kory brzozowej a w oskole znajduje się mieszanka cukrów prostych i ciut sacharozy.
Sok brzozowy (obojętnie z którego gatunku brzozy) zawiera od 0,5 do 2,5% mieszaniny glukozy, fruktozy i sacharozy; sok klonowy (ze wszystkich naszych gatunków klonów) prawie samą sacharozę (od 2 do 5%); a grabowy tylko fruktozę i glukozę (zawsze poniżej 1%, zwykle dużo mniej). Ksylitol to słodzik otrzymywany przemysłowo z drewna brzozowego. Jest przyswajany przez organizm wolniej niż glukoza czy sacharoza.
Skoro nie podszedł ci sfermentowany sok na "czysto", to może ten przepis ci podejdzie :D

Podpiwek z soku brzozowego (przepis z Polesia)

Składniki:

30 l soku brzozowego
1 skórka z kromki domowego chleba żytniego robionego na zakwasie
kilka garści suszonych jabłek, gruszek lub śliwek (ale nie tych sklepowych, konserwowanych chemicznie)
100-200 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Na dno trzydziestolitrowej butli do wina wrzucamy skórkę od chleba, suszone owoce i rodzynki, zalewamy surowym sokiem - do pełna. Zatykamy zwiniętym kawałkiem szmatki lub korkiem z rurką do fermentacji (choć nie ma konieczności aż tak szczelnego zamykania). Umieszczamy w ciemnym, chłodnym miejscu (piwnica, obora). Po kilku dniach sok sfermentuje w kwaskowaty napój.

Re: Soki z drzew i syropy

: niedziela, 26 lip 2020, 21:37
autor: Kòpôcz
Pewnie spróbuję, choć to nie podpiwek, a kwas chlebowy - podpiwek jest z palonych ziaren ;) Moja piwowarska przygoda zaczęła się od podpiwków, na które na Kaszubach mówi się cenczi piwò ;)
Jeszcze to łotewski źródło - pamiętasz jakie to lata? Wzrost wiedzy o sokach idzie raczej na niekorzyść soków - jak wspominałem dziś już mniej magiczne się wydają, bliżej im do dobrej wody mineralnej, niż np. izotonika. Tu link do polskiego opracowania: http://luczaj.com/publikacje/2014%20Luc ... arczyk.pdf

Re: Soki z drzew i syropy

: czwartek, 18 mar 2021, 15:00
autor: wingrul
Próbował ktoś użyć soku z brzozy do rozcięczenia procentów.
Jak tam sezon ktoś już nawiercal zaczyna kapać?

Re: Soki z drzew i syropy

: czwartek, 18 mar 2021, 15:55
autor: Góral bagienny

Re: Soki z drzew i syropy

: czwartek, 18 mar 2021, 18:02
autor: Pawlik67
Ja rozcieńczałem Wujka Jessego sokiem z brzozy. Niestety w smaku specjalnie tego nie czułem, za to wytrącał sie osad.

Re: RE: Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 19 mar 2021, 09:24
autor: Kòpôcz
arek9025 pisze: (...) Jak tam sezon ktoś już nawiercal zaczyna kapać?
U mnie jeszcze nic, ale klon już powinien (przynajmniej na południu, południowym zachodzie) lecieć.

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 19 mar 2021, 09:48
autor: wingrul
Klon na bank bo przycinałem ozdobny w ogrodzie i kapało nawet z malutkich gałązek.
Ale to ozdobny i nie do takich celów przeznaczony...
W sumie to mogłem nawet z ciekawości sprawdzić jaki smak :hammer:

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 19 mar 2021, 12:23
autor: W_TG
Będąc dwukrotnie w Gruzji kupowałem sok brzozowy w 1 litrowych kartonikach.
Na opakowaniu było napisane ze 100% i bez konserwantów.
Nie stał w każdym sklepie na półce, ale często udawało mi się wypatrzeć.
Wtedy kupowałem 3-4 kartoniki.
Smakował? Mi tak, innym nie koniecznie. A najbardziej w nocy i rano jak z wieczora sporo czaczy się wypiło ;-)

A co do odparowywania, w szkole na rracowni chemicznej robiliśmy destylacje pod zmniejszonym ciśnieniem.
Zestaw jak do destylacji prostej tylko szczelny i podłączony do pompy próżniowej.
W twoim przypadku interesowała by cię pozostałość a nie "destylat"
Musiał byś gdzieś zdobyć niewielką pompę próżniową.
Poza tym znacznie skrócił byś czas i wydatek energetyczny.
Powodzenia

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 19 mar 2021, 12:29
autor: rastro
Pod próżnią, czas zapewne się skróci, wydatek energetyczny to już tak nie szczególnie, faktycznie potrzebna bedzię niższa temperatura więc straty będą mniejsze, ale cudów nie ma do odparowania wody potrzeba będzie mniej więcej tyle samo energii co w standardowych warunkach, cudów nie ma i do tego trzeba jakoś zasilić pompę próżniową.

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 19 mar 2021, 15:36
autor: czytam
Im niższe ciśnienie, tym ciepło parowania wyższe - trzeba dostarczyć więcej energii dla odparowania tej samej ilości wody. Energia na podtrzymanie niższego ciśnienia też musi być brana pod uwagę. Poza tym (w przypadku zagęszczania soku to nie jest jednak istotne) dochodzi mniejsza sprawność chłodnicy - większe zużycie wody dla skroplenia tej samej ilości destylatu.

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 19 mar 2021, 16:26
autor: radius
Na południu, sok z brzozy ciurka już na całego. Mnie niestety nie ma w domu, ale żonka nawierciła brzózkę i ściąga 2 litry dziennie.

P.S.
Wytłumaczcie mi, niedouczonemu, co ma wspólnego destylacja na podciśnieniu z tytułem tematu :scratch:

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 19 mar 2021, 16:54
autor: rastro
Obniżone ciśnienie pojawiło się w kwestiach zagęszczania produktu zebranego z brzozy albo klonu. Generalnie obniżone ciśnienie pewnie było by o tyle ciekawe że nie dochodzło by do karmelizacji takiego syropku.

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 19 mar 2021, 19:29
autor: wingrul
radius pisze: Wytłumaczcie mi, niedouczonemu, co ma wspólnego destylacja na podciśnieniu z tytułem tematu :scratch:
Tym bardziej że nikt o to nie pytał a ja odświeżając temat pytałem tylko czy już kapie bo nie chciałem niepotrzebnie wiercić i ranić drzewa

Ktoś z Łódzkiego potwierdza że już można?

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 19 mar 2021, 19:54
autor: rastro
No dzisiaj to trochę zima wróciła przynajmniej na peryferiach Łódzkiego ;)

Re: Soki z drzew i syropy

: niedziela, 21 mar 2021, 13:18
autor: MASaKrA_Domingo
radius pisze:Na południu, sok z brzozy ciurka już na całego. Mnie niestety nie ma w domu, ale żonka nawierciła brzózkę i ściąga 2 litry dziennie.

P.S.
Wytłumaczcie mi, niedouczonemu, co ma wspólnego destylacja na podciśnieniu z tytułem tematu :scratch:
Szybko! Dzięki za info, nie sądziłem że już. W takim razie w sobotę trzeba będzie kilka drzewek ponawiercać.

Re: Soki z drzew i syropy

: środa, 31 mar 2021, 14:39
autor: emil.ka
U mnie od wczoraj (okolicy stolycy).
Pozdrawiam,
Emka

Re: Soki z drzew i syropy

: czwartek, 23 mar 2023, 11:24
autor: wingrul
Donoszę, że sok z brzozy już kapie.
Tak więc jak ktoś ma w planach to działać.

Re: Soki z drzew i syropy

: sobota, 25 mar 2023, 21:49
autor: Michał2003
Również potwierdzam , mam już parę butelek zamrożone oraz codziennie zbieram bo 2-4 litry

Re: Soki z drzew i syropy

: niedziela, 3 mar 2024, 15:09
autor: czytam
W tym roku trochę prędzej. Sok klonowy. Pierwsze litry. 3Blg.

Re: Soki z drzew i syropy

: niedziela, 3 mar 2024, 16:26
autor: Doody
Oskoła już ruszyła?

Re: Soki z drzew i syropy

: niedziela, 3 mar 2024, 18:17
autor: radius
U mnie jeszcze nie ;)

Re: Soki z drzew i syropy

: poniedziałek, 4 mar 2024, 05:47
autor: czytam
Klon rusza ze dwa tygodnie przed brzozą i ma więcej cukru ale zapowiadają ochłodzenie. Pewnie zwolni, bo najlepiej leci powyżej 10 stopni.leci

Re: Soki z drzew i syropy

: poniedziałek, 4 mar 2024, 12:35
autor: radius
Na Południu już leci :ok:

Re: Soki z drzew i syropy

: poniedziałek, 4 mar 2024, 16:24
autor: czytam
No to jeden dzień zrobił różnicę.

Re: Soki z drzew i syropy

: poniedziałek, 4 mar 2024, 20:24
autor: marian.naworski
Pany a miał by ktoś do odsprzedania tak litr świeżego soku z brzozy i klonu ? Nigdy nie miałem okazji próbować a jestem ciekawy smaku .

Re: Soki z drzew i syropy

: wtorek, 5 mar 2024, 02:17
autor: Alien844
Ja też bym spróbował jakby ktoś miał:)

Re: Soki z drzew i syropy

: wtorek, 5 mar 2024, 19:29
autor: Ircos
Klonowego nie piłem ale brzozowy już od kilku lat zbieram i z własnego doświadczenia wiem że smak jest różny w zależności od drzewa. W innym miejscu lasu rośnie i sok już inaczej smakuje także takie spróbowanie może być nieobiektywne. Najlepiej smakuje świeży "prosto z drzewa", po 2-3 dniach w lodówce już zmienia się smak, nadal dobre ale już trochę inne.

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 22 mar 2024, 21:01
autor: czytam
Sezon na sok klonowy zakończyłem ze dwa tygodnie temu i pierwszy raz robiłem syrop klonowy. Uzysk taki sobie, bo z około 20 litrów soku jest litr syropu. Technologia dość prosta - wystarczy odparować wodę. Może w przyszłym roku spróbuję zagęszczać to w podciśnieniu. To co w takim soku dobre nie powinno się wtedy tak mocno degradować termicznie.
Smak bardzo zbliżony do oryginalnego. Jest jednak pewien problem. Pomimo, że odparowany był nawet rzadszy niż kupny, to po tych dwu tygodniach zaczął powoli krystalizować. Zupełnie jak miód. Nie wiecie może, co robić, aby pozostawał płynny? Podgrzałem nawet jeden słoiczek, dodałem nieco wody ale i tak po kilku dniach znowu zgęstniał.

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 22 mar 2024, 21:18
autor: wawaldek11
Na moje pytanie jak się robi miód smarowalny pszczelarz odpowiedział, że jak zaczyna się krystalizować trzeba go mocno wymieszać, raz i drugi, żeby rozdrobnić maksymalnie tworzące się kryształki. Ale to było tylko smarowalne, no trochę aksamitne. Od razu pomyślałem o maszynce do mięsa czy innym wilku.
Może warto spróbować blenderem lub trzepaczką :bezradny:

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 22 mar 2024, 22:02
autor: czytam
Szwagier ma nawet maszynkę do kremowania miodu. Taki miód jest smarowalny dość długo, jednak po kilku miesiącach znów się zestala.

Re: Soki z drzew i syropy

: piątek, 22 mar 2024, 23:20
autor: wawaldek11
Mój, tzn. kupiony w Wysokiej latami nie zestalał się. Na pewno są jakieś tajemnice procesu. Jak wygląda taka maszynka?

Re: Soki z drzew i syropy

: sobota, 23 mar 2024, 00:25
autor: Doody
Proces kremowania nie może być zbyt szybki. Można to robić ręcznie ale trwa to dość długo. Tak jak napisał @czytam, pszczelarze mają do tego maszynki. Miód wyglada jak skrystalizowany ale jest miękki i smarowalny.

Re: Soki z drzew i syropy

: sobota, 23 mar 2024, 09:26
autor: rozrywek
Otwieram temat o sokach z drzew, a czytam ostatnie posty o miodzie.
Co tu się wyrabia do cholerci.
Każdy temat już jest taki. Zdecydowana większość ostatnich postów w wielu tematach odbiega od tytułu głównego.
Warto podzielić się wiedzą jak redukować sok klonowy.
Przy fotowoltaice jeszcze się opłaca. A przy normalnych cenach obecnych energii to nie bardzo.

Re: Soki z drzew i syropy

: sobota, 23 mar 2024, 16:51
autor: jakis1234
rozrywek pisze: sobota, 23 mar 2024, 09:26 Otwieram temat o sokach z drzew, a czytam ostatnie posty o miodzie.
Co tu się wyrabia do cholerci.
A trochę wyżej przeczytałeś? Warto jednak przejrzeć cały temat.
czytam pisze: piątek, 22 mar 2024, 21:01 Pomimo, że odparowany był nawet rzadszy niż kupny, to po tych dwu tygodniach zaczął powoli krystalizować. Zupełnie jak miód. Nie wiecie może, co robić, aby pozostawał płynny? Podgrzałem nawet jeden słoiczek, dodałem nieco wody ale i tak po kilku dniach znowu zgęstniał.

Re: Soki z drzew i syropy

: sobota, 23 mar 2024, 17:28
autor: rozrywek
@jakis1234
A ty chcesz poczytać o np: Temat wino z porzeczek czarnych. A tam dywagacje w temacie o Calwadosie?. Sądzę że nie.
To jak mam to odebrać.
Jedni o gruszce, drudzy o pietruszce.
Trzymajmy się tytułu tematu to będzie porządek.

Re: Soki z drzew i syropy

: sobota, 23 mar 2024, 19:01
autor: radius
Gdybyś ty tak się trzymał rygorystycznie tematów, byłoby cię o 3/4 mniej na forum z niewątpliwą korzyścią dla niego.

Re: Soki z drzew i syropy

: sobota, 23 mar 2024, 19:34
autor: jakis1234
Rozrywek, już Ci nawet cytaty podałem! @czytam napisał, że sok z klonu mu się krystalizuje i co z tym zrobić.
Odpowiadają jak to się robi, przy miodzie, żeby był w miarę miękki i smarowalny.
I dlatego te informacje o miodzie.
Adam, proszę Cię siedmiolatek by to zrozumiał.
Kiedy wreszcie do Ciebie dotrze, że coś jest z Tobą nie tak?
Pomyśl o jakiejś terapii zanim będzie za późno.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka