Strona 1 z 1

Ocet z niespożytego wina

: niedziela, 20 paź 2019, 16:10
autor: Wojtek5
Witam wszystkich,
Mam końcówkę wina czerwonego po jakiejś tam imprezie i próbuję zrobić z tego ocet winny.
Wino pierwotnie to Merlot czerwony, półwytrawny a zawartość obecnie to ok. 60% butelki po winie. przechowywane w temperaturze pokojowej. Napowietrzam (odkorkowuję) ją od ok. 2 tyg. codziennie przez 30 min.
Wino niby kwaśne, ocet wyczuwalny, choć w mojej opinii nadal czuć mocny smak wina (trochę jak wermut, bardziej wytrawne niż pierwotnie).
Moje pytanie: czy z tego wyjdzie o cet? czy coś zmienić w koncepcji robienia octu.

Re: Ocet z niespożytego wine

: niedziela, 20 paź 2019, 22:13
autor: Szlumf
Dolej wody tak by było góra 6% alko. Jeżeli nie pomoże to wskazana by była też matka octowa np. osad z dna butelki octu z Rosmana. No i zamiast korka daj gazę tak by był stały dostęp powietrza.

Re: Ocet z niespożytego wine

: niedziela, 20 paź 2019, 23:00
autor: mtx
Powstaje tylko pytanie czy jest sens bawić się w to, autor posta pisze, że posiada około 400ml wina - o ile jest to eksperyment to spoko, ale jeśli głównie chodzi o "przyjanuszenie" to sorry, szkoda czasu i energi...

Re: Ocet z niespożytego wina

: poniedziałek, 21 paź 2019, 21:15
autor: Wojtek5
Bardziej chyba chodzi o satysfakcje ze zrobienia czegoś swojego

Re: Ocet z niespożytego wina

: środa, 30 paź 2019, 20:16
autor: Wojtek5
Wino niestety, albo i stety zaliczyło odpływ w zlewie.
Baza: Wino było z 2007, było też odkorkowane ponad rok temu i zakorkowane próżniowym zanim wpadłem na pomysł zrobienia octu. Ocet wyszedł (lub chyba wyszedł) po tym jak dolałem pół szklanki octu, ale po zlaniu do przeźroczystej butelki wino a w zasadzie ocet miało kolor ceglasto - brunatno - mętny i ch..jowo się prezentowało :)