Ocet z niespożytego wina
: niedziela, 20 paź 2019, 16:10
Witam wszystkich,
Mam końcówkę wina czerwonego po jakiejś tam imprezie i próbuję zrobić z tego ocet winny.
Wino pierwotnie to Merlot czerwony, półwytrawny a zawartość obecnie to ok. 60% butelki po winie. przechowywane w temperaturze pokojowej. Napowietrzam (odkorkowuję) ją od ok. 2 tyg. codziennie przez 30 min.
Wino niby kwaśne, ocet wyczuwalny, choć w mojej opinii nadal czuć mocny smak wina (trochę jak wermut, bardziej wytrawne niż pierwotnie).
Moje pytanie: czy z tego wyjdzie o cet? czy coś zmienić w koncepcji robienia octu.
Mam końcówkę wina czerwonego po jakiejś tam imprezie i próbuję zrobić z tego ocet winny.
Wino pierwotnie to Merlot czerwony, półwytrawny a zawartość obecnie to ok. 60% butelki po winie. przechowywane w temperaturze pokojowej. Napowietrzam (odkorkowuję) ją od ok. 2 tyg. codziennie przez 30 min.
Wino niby kwaśne, ocet wyczuwalny, choć w mojej opinii nadal czuć mocny smak wina (trochę jak wermut, bardziej wytrawne niż pierwotnie).
Moje pytanie: czy z tego wyjdzie o cet? czy coś zmienić w koncepcji robienia octu.