Strona 2 z 2

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 21 maja 2015, 11:25
autor: radius

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 21 maja 2015, 16:49
autor: gr000by
Żytni to mały pikuś. Są dostępne słody ze starych odmian jęczmienia (np. Maris Otter), orkiszowe, wędzone na kilka sposobów, gdzieś widziałem chyba nawet słód owsiany i gryczany... Teraz nie ma co narzekać, wybór jest ogromny, tylko trzeba chcieć coś znaleźć i poszukać.

Re: Jak zrobić słód

: sobota, 23 maja 2015, 08:55
autor: michal278
Dawno nie byłem na www Strzegom., jeszcze rok temu mieli problem z zytnim. Ale i tak mnie cena odstrasza. Sam wolę zrobić . Ale z pszenżyta nie widziałem.

Re: Jak zrobić słód

: poniedziałek, 25 maja 2015, 19:20
autor: kolpaw
To ja podam swój przepis na słód jęczmienny zaczerpnięty z anglojęzycznej strony o piwie:
jęczmień moczymy w wodzie o temp. 20-22st przez 2 godziny, po tym czasie odlewamy całą wodę i zostawiamy jęczmień na 8 godzin. Następnie płuczemy jęczmień 2 razy i znów zalewamy na 2 godziny wodą a po 2 godzinach odlewamy wodę i zostawiamy na 8 godzin. Ten etap powtarzamy jeszcze jeden raz. Minęło 30godzin, jęczmień powinien pokazywać już zalążki korzonków. Teraz 2 razy dziennie spryskujemy jęczmień chłodną wodą (woda nie może stać na dnie bo kiełki zgniją i nie wzejdą). Przerywamy kiełkowanie kiedy kiełki mają 1 - 1.5 raza dłuższy korzeń niż długość ziarna lub po przełamaniu paznokciem kiełek jest blisko do wykiełkowania od góry nasienia. Przez cały proces pamiętamy o mieszaniu kiełek - najlepiej obracając wiaderko kilka razy, gdyż mieszając dłonią możemy uszkodzić nasze kiełki.

Suszymy w temperaturze nie przekraczającej 50stopni celsjusza do momentu aż słód będzie suchy a korzonki będą się bez problemu łamać (ja susze 2 godziny w 50stopniach i 4 godziny w 60stopniach). Na koniec na sitku przecieramy słód aby pozbyć się korzonków. Po suszeniu możemy uprażyć słód jeśli chcemy inny rodzaj słodu niż pilzneński.
Karmelowy robimy poprzez parowanie słodu w temperaturze 70stopni i wilgotności bliskiej 100% przez kilka godzin a po tym czasie prażenie w wysokiej temperaturze do czasu skarmelizowania cukrów w nim zawartych.
Czas produkcji ostatniego słodu (na foto)? Zacząłem wieczorem 22 maja, dziś mamy wieczór 25maja a ja słód włożyłem do suszarki do grzybów.

Jedno słodowanie u mnie obejmuje 5 kilogramów suchego jęczmienia, około 2,5kilo jęczmienia w każdym z dwóch 10 litrowych wiaderek. Suszarka do grzybów której używam firmy Turbo (kupiona na allegro za grosze) mieści połowę jednej partii (w zależności jak duże korzonki urosną).

Ciekawostka: podczas kiełkowania wydziela się temperatura, w środku może wynosić nawet 35stopni.

Re: Jak zrobić słód

: sobota, 13 lut 2016, 21:09
autor: Lis098
Musiałem..... Wszystko według przepisu kolpaw. Dzięki stary :D Dodam że taki wynik mam po 72 h. Jutro suszenie. Obrazek

Re: Jak zrobić słód

: sobota, 13 lut 2016, 21:16
autor: Kamal
Po suszeniu wsyp do sitka i mięszaj. Wtedy korzonki odpadną.
K. ;)

Re: Jak zrobić słód

: sobota, 13 lut 2016, 21:20
autor: Lis098
Taki mam zamiar. Tylko muszę jutro zakupić :D

Wysłane z mojego E2003 przy użyciu Tapatalka

Re: Jak zrobić słód

: piątek, 26 lut 2016, 20:03
autor: Lis098
Obrazek
Tak oto ładnie pracowało.
Obrazek
Wielki huk!!! Zniknęło.
Obrazek
Ot to się stało, że dupę urwało.
Obrazek
A tu wylądowało.
Niestety. Tak ładnie robiło i wywaliło. Całe szczęście stało na beczce to zero sprzątania.

:D

Re: Jak zrobić słód

: sobota, 27 lut 2016, 07:52
autor: Kamal
A przypadkiem nie miałeś balona stukniętego/zarysowanego? Albo rurki fermentacyjnej zapchanej? Bo umnie tak balon wysadziło w piwnicy. Miałem korek samo zaszczelniający. Taki ciemny, i rurki nie przebiłem na wylot, i było bum.
K.

Re: Jak zrobić słód

: sobota, 27 lut 2016, 08:26
autor: Lis098
Balon musiał być uszkodzony/zarysowany bo wkoncu miał już swoje lata :D Ale no nic stało się no :D Jęczmienia mam oporowo także zrobię drugi raz :D

:D

Re: Jak zrobić słód

: sobota, 27 lut 2016, 08:44
autor: Lis098
Tak w ogóle to jest kwaśne jak cholera i stało dwa dni bez przykrycia. Zakażone drożdżami gorzelnianymi. Tu pytanie czy można to chociaż puścić na rurki czy nic z tego nie będzie?

:D

Re: Jak zrobić słód

: sobota, 27 lut 2016, 12:16
autor: wawaldek11
Puszczaj na rury ;)
Zawsze to jakieś doświadczenie, a i trunek może być ciekawy.