Drożdże zginęły po dniu fermentacji (upały)
: piątek, 27 lip 2012, 11:25
Witam,
Czy da się uratować jeszcze nastaw, jeżeli po dniu fermentacji dość burzliwej, temperatura brzeczki wzrosła do 30 stopni i drożdże zginęły? Nic się nie zapowiadało że wczoraj będzie taki upadł, a niestety dopiero koło 22:00 wróciłem do domu z trasy. I teraz nie wiem czy dodać nowe drożdże? Coś z tego wyjdzie? Szkoda mi trochę to wylewać, gdyż zamiast glukozy użyłem słodu w formie syropu (chyba tak się na to mówi) a to do tanich nie należy
Czy da się uratować jeszcze nastaw, jeżeli po dniu fermentacji dość burzliwej, temperatura brzeczki wzrosła do 30 stopni i drożdże zginęły? Nic się nie zapowiadało że wczoraj będzie taki upadł, a niestety dopiero koło 22:00 wróciłem do domu z trasy. I teraz nie wiem czy dodać nowe drożdże? Coś z tego wyjdzie? Szkoda mi trochę to wylewać, gdyż zamiast glukozy użyłem słodu w formie syropu (chyba tak się na to mówi) a to do tanich nie należy