Strona 1 z 1

Jak przygotować słód

: czwartek, 13 sie 2020, 20:19
autor: Paździoch1984
Witam
Zastanawiam się jak przygotować słód do zacierania, specyficznie ten słód https://www.lovebrewing.co.uk/beerworks ... malt-500g/
Czy każdy słód musi być specjalnie przygotowany przed zacieraniem?

Re: Jak przygotować słód

: wtorek, 18 sie 2020, 10:47
autor: fo11rest
Słód powinien być ześrutowany najlepiej przed wrarzeniem piwa. Co do dalszej produkcji to już resztę masz w przepisie bo piw są tysiące rodzai.

Re: Jak przygotować słód

: środa, 9 wrz 2020, 11:12
autor: Darektd
Witam, postanowiłem zrobić słód z własnego jęczmienia do mojej pierwszej warki. Czy to dobry pomysł czy lepiej kupić gotowy towar? Drugie moje pytanie, jak długo taki słód musi wysychać przed prażeniem?

Re: Jak przygotować słód

: czwartek, 10 wrz 2020, 15:59
autor: kwik44
Na piwo czy whisky? Wszystko to pikuś, poza suszeniem. Da się to robić w warunkach domowych bez problemu. Do piwa trzeba dodatkowo odkiełkować. Jak masz miejsce, suszarnię to rób. Jak nie masz to łatwiej kupić. Ja korzystałem z filmików "Domu pachnącego żywicą" czy jakoś tak.

Re: Jak przygotować słód

: środa, 17 mar 2021, 11:28
autor: Mimazy
Osobiście odradzałbym do pierwszej warki użyć własnej produkcji słodu. Samodzielne robienie słodu jest fajnym doświadczeniem, ale nie da się w warunkach domowych zachować takiej jakości jak że słodowni, w dużych partiach łatwiej analizować surowiec, utrzymać reżim technologiczny (wilgotność, temperatury, poziom rozluźnienia etc)