Strona 1 z 2
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: sobota, 25 kwie 2020, 21:09
autor: arTii
Zakapslowałem 75 butelek cydru - głównie po Warce i Perle - wszystkie trzymają jak wściekłe.
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: sobota, 25 kwie 2020, 21:42
autor: Lord Pagon
Butelki są ważne najlepiej żeby etykiety łatwo schodziły ( ja gustuje tyskich i po żubrach ) co do kapsli to jakoś nie zauważyłem różnicy znaczących . Jedyny problem w wysokościach butelek przy kapslowaniu mam w pobliżu kawałek sklejki i podkładam pod najniższą butelkę .
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: sobota, 25 kwie 2020, 22:27
autor: TUTEK
Kapslownica HD nie widzi różnic w butelkach o tej samej średnicy szyjki. Jest naprawdę super.
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 13:20
autor: arTii
arTii pisze:Zakapslowałem 75 butelek cydru - głównie po Warce i Perle - wszystkie trzymają jak wściekłe.
Okazuje się, że trzymają aż za dobrze
Kilka butelek niestety ciśnienie rozsadziło
Chyba za dużo cukru dałem, chociaż to było 3g na butelkę. Teraz kombinuję, jak ocalić pozostałe, ale każde otwarcie butelki kończy się dużą fontanną cydrowej piany
Ale usiadłem do forum żeby napisać coś przyjemniejszego - nawiązanie do tytułu wątku.
Dzisiaj przyszedł czas na zabutelkowanie mojej pierwszej warki. Jak łatwo policzyć 18 dni od warzenia przyszedł czas na przelanie złocistego trunku do butelek. W fermentorze zakażenia uniknąłem, więc butelki tez potraktowałem nadwęglanem sodu, kapsle wyparzyłem i z fermentora powędrowało wszystko do butelek.
20200506_131642[1].jpg
Wyszło mi 37 butelek, ale to dlatego że wcześniej już próbowałem co to mi wychodzi. A dzisiaj tez około 0,5l poszło na degustację
I wiecie co - nawet smakuje piwem
rozrywek pisze:Jeszcze jednego nie skończył a już zaczyna drugie.
Normalnie super.
Tak trzymaj.
No to poszedłem jeszcze dalej
Jedna warka zabutelkowana, druga uwarzona u sąsiada, trzecia i czwarta już tez fermentują - w weekend będę zlewał w butelki.
Pierwsza (i druga) - Pale Ale
trzecia - Pilsner
a czwarta pomieszane Ale i Pilsner
zobaczymy co mi będzie smakowało....
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 13:41
autor: Doody
Czyli pora na RIS-a
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 14:01
autor: masterpaw2
arTii pisze:Jedna warka zabutelkowana, druga uwarzona u sąsiada, trzecia i czwarta już tez fermentują - w weekend będę zlewał w butelki.
Pierwsza (i druga) - Pale Ale
trzecia - Pilsner
a czwarta pomieszane Ale i Pilsner
zobaczymy co mi będzie smakowało....
Tyś chłopie normalnie jest jak pociąg, w którym hamulce nawaliły
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 16:10
autor: arTii
Doody pisze:Czyli pora na RIS-a
Nie wiem co to RIS
Jak już pisałem - jasne pełne dla mnie i wystarczy
masterpaw2 pisze:Tyś chłopie normalnie jest jak pociąg, w którym hamulce nawaliły
nie nawaliły, bo ich nigdy nie miałem....
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 17:39
autor: Doody
Oczywiście Russian imperial stout. Moje ulubione piwo rzemieślnicze.
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 20:20
autor: arTii
Poczekaj - tam jest milion składników
Do tego trzeba nabrać sił. Przyjdzie być może i na to czas, bo na razie to mam słód Ale i chmiele
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 20:37
autor: wako
RIS jest super, ale do każdego piwka trzeba się przyzwyczaić.
Ja lubię ciemne i ciężkie: porter, ris, próbowałem barellwein (nie wiem jak się pisze), albo lekkie do napicia.
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 20:51
autor: Doody
RIS nie jest taki trudny ( mnie wyszedl słaby ale ja nie mam ręki do piwa i nie mam kotła zaciernego)
Zobacz blog Kopyry jak robi to piwo. Wystarczy oprócz podstawowego słodu mieć słód karmelowy i czekoladowy. Blg startowe w okolicach 24. Niektórzy dosładzają glukozą. Mnie udało się tak zatrzeć same slody. Woda 2,5 do jednego ze słodem.
Źyczę powodzenia
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 20:57
autor: arTii
No to na piwo.org jest bardziej skomplikowany przepis:
Słody
słód pale ale 10,0 kg
słód monachijski 7,0kg
Jęczmień palony 1,2kg
Słód Caraaroma 1,0kg
Słód Caramunich II 1,0kg
płatki pszenne 0,8kg
płatki owsiane 0,8kg
płatki jęczmienne 0,8kg
słód Carafa I 0,8kg
Chmiele
Chmiel Marynka 7%AA - 160g
Chmiel Lubelski 3,5%AA - 120g
Drożdże
Drożdże WLP004 Irish Ale
Czyli 9 składników.... jak poszukam wszystkich składników (w ilościach detalicznych - tutaj jest na 40l brzeczki - coś mi to nie pasuje ponieważ jest 23,5kg samych sypkich składników) to może pomyślę.
Ale ta temperatura fermentacji: 14-15°C przez trzy tygodnie, też jeszcze nie wiem jak to teraz ogarnąć - nie mam jeszcze chłodziarki.
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 21:02
autor: Doody
Kurka
Nawet nie słyszałem o niektórych słodach. Czasami proste jest piękniejsze
Jeszcze raz polecam blog Kopyry.
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 6 maja 2020, 22:40
autor: arTii
Doody pisze:Czasami proste jest piękniejsze
No tak, ale....
Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii I miejsce podczas Festiwalu Piwowarów - Birofilia 2011
Doody pisze:Jeszcze raz polecam blog Kopyry.
Coś oglądałem, ale jakoś bez większego przekonania do tego gościa, aczkolwiek wiem, że przez niektórych jest uważany za guru piwowarstwa
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: czwartek, 7 maja 2020, 10:03
autor: artur.sukiennik
Ja też oglądałem kopyre ale jakoś mnie nie przekonał. Coś jak malinowy nos z winami. Jeśli nie ogarniasz to wydaje Ci się, że posiada wiedzę
z kosmosu i nigdy tego nie ogarniesz. Ale wystarczy poczytać odpowiednie fora zdobyć trochę doświadczenia i wychodzi, , że wcale nie jest tak jak Ci się na początku wydawało;-)
Ja zabieram się za witbier, dzisiaj doszły składniki;-)
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: czwartek, 7 maja 2020, 11:45
autor: Doody
@arTii
Ty byś chciał od razu wygrać mistrzostwo świata... spokojnie
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: czwartek, 7 maja 2020, 14:03
autor: arTii
No skoro dostało nagrodę, to raczej dobre
A trzeba za najlepszymi podążać
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: czwartek, 7 maja 2020, 14:20
autor: artur.sukiennik
W tej zakładce na piwo org wiki przepisy ze slódów są praktycznie same przepisy z nagrodami w jakichś konkursach. Na forum pewnie znalazło by się kilka mniej skomplikowanych mieszanek;-)
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: piątek, 8 maja 2020, 07:53
autor: fo11rest
arTii pisze:arTii pisze:Zakapslowałem 75 butelek cydru - głównie po Warce i Perle - wszystkie trzymają jak wściekłe.
Okazuje się, że trzymają aż za dobrze
Kilka butelek niestety ciśnienie rozsadziło
Chyba za dużo cukru dałem, chociaż to było 3g na butelkę.
Ja używam miarki do cukru takiej:
I nie mam problemu z za dużym ciśnieniem. Jest idealne.
Sypię płaską miarkę nie z czubkiem!
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: piątek, 8 maja 2020, 09:30
autor: arTii
Ale to niewiele mówi
Ile g jest w płaskiej miarce? Ja na cały cydr dałem odmierzoną ilość syropu cukrowego, więc to na 100% była jednakowa ilość w każdej butelce.
Myślę, że jednak albo butelki były osłabione, albo mi "pomocnicy" nalewając do butelek nalali zbyt dużo i gaz nie miał się gdzie podziać. A kwestia ilości cukru była wtórna - na pewno było go zbyt wiele, ponieważ ciężko otworzyć butelkę bez efektownego wywalenia piany
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: sobota, 9 maja 2020, 13:03
autor: fo11rest
Jak dawałeś prawidłową ilość syropu cukrowego to prawdopodobnie piwo do końca nie przefermentowało zanim je zabutelkowałeś. Co do miarki to nie wiem ile jest gram ale mi nie wylatuje z butelki piwo. Z tego co wiem to zawartość cukru w cukrze też bywa różna. Ja zawsze daję ten>
Piwko moje otwiera się z sykiem i do kufla lub jak kto woli to od razu do gardła.
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: sobota, 9 maja 2020, 14:19
autor: arTii
fo11rest pisze:prawdopodobnie piwo do końca nie przefermentowało zanim je zabutelkowałeś
jak by Ci tu powiedzieć....
arTii pisze:na cały cydr dałem odmierzoną ilość syropu cukrowego
To nie piwo
Cydr był z soku jabłkowego z kartoników + tłoczony sok z pigwowca.
Fermentował około 1,5 miesiąca aż BLG zeszło do zera i przez dłuższy czas nie było spadku BLG.
Więc najbardziej prawdopodobne to jest to, że za dużo było w butelkach i dlatego je rozsadziło. A że cydr jest lekko mętny, to przez to powoduje wzmożone "kipienie".
Ale delikatnie spuściłem trochę gazu z każdej butelki (rozszczelniając kapsel), po czym kapslownicą zacisnąłem je ponownie (wygląda na to, że są szczelne) i od 3 dni żadna butelka nie wybuchła
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 20 paź 2021, 12:04
autor: wertus23
@arTii
Skąd masz takie naklejki na kapsle? Jak się to robi?
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
: środa, 20 paź 2021, 22:03
autor: arTii
Drukarka do etykiet brother i okrągłe etykiety...
Drukarka np. taka: Zobacz ofertę:
https://allegro.pl/oferta/drukarka-etyk ... 1295262256