Strona 2 z 3

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: sobota, 25 kwie 2020, 20:09
autor: arTii
Zakapslowałem 75 butelek cydru - głównie po Warce i Perle - wszystkie trzymają jak wściekłe.

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: sobota, 25 kwie 2020, 20:42
autor: Lord Pagon
Butelki są ważne najlepiej żeby etykiety łatwo schodziły ( ja gustuje tyskich i po żubrach ) co do kapsli to jakoś nie zauważyłem różnicy znaczących . Jedyny problem w wysokościach butelek przy kapslowaniu mam w pobliżu kawałek sklejki i podkładam pod najniższą butelkę .

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: sobota, 25 kwie 2020, 21:27
autor: TUTEK
Kapslownica HD nie widzi różnic w butelkach o tej samej średnicy szyjki. Jest naprawdę super.

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 12:20
autor: arTii
arTii pisze:Zakapslowałem 75 butelek cydru - głównie po Warce i Perle - wszystkie trzymają jak wściekłe.


Okazuje się, że trzymają aż za dobrze :) Kilka butelek niestety ciśnienie rozsadziło :( Chyba za dużo cukru dałem, chociaż to było 3g na butelkę. Teraz kombinuję, jak ocalić pozostałe, ale każde otwarcie butelki kończy się dużą fontanną cydrowej piany :)

Ale usiadłem do forum żeby napisać coś przyjemniejszego - nawiązanie do tytułu wątku.
Dzisiaj przyszedł czas na zabutelkowanie mojej pierwszej warki. Jak łatwo policzyć 18 dni od warzenia przyszedł czas na przelanie złocistego trunku do butelek. W fermentorze zakażenia uniknąłem, więc butelki tez potraktowałem nadwęglanem sodu, kapsle wyparzyłem i z fermentora powędrowało wszystko do butelek.
20200506_131642[1].jpg

Wyszło mi 37 butelek, ale to dlatego że wcześniej już próbowałem co to mi wychodzi. A dzisiaj tez około 0,5l poszło na degustację :)
I wiecie co - nawet smakuje piwem :D

rozrywek pisze:Jeszcze jednego nie skończył a już zaczyna drugie.
Normalnie super.
Tak trzymaj.


No to poszedłem jeszcze dalej :)
Jedna warka zabutelkowana, druga uwarzona u sąsiada, trzecia i czwarta już tez fermentują - w weekend będę zlewał w butelki.
Pierwsza (i druga) - Pale Ale
trzecia - Pilsner
a czwarta pomieszane Ale i Pilsner :)
zobaczymy co mi będzie smakowało....

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 12:41
autor: Doody
Czyli pora na RIS-a ;)

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 13:01
autor: masterpaw2
arTii pisze:Jedna warka zabutelkowana, druga uwarzona u sąsiada, trzecia i czwarta już tez fermentują - w weekend będę zlewał w butelki.
Pierwsza (i druga) - Pale Ale
trzecia - Pilsner
a czwarta pomieszane Ale i Pilsner :)
zobaczymy co mi będzie smakowało....

Tyś chłopie normalnie jest jak pociąg, w którym hamulce nawaliły :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze: :ok:

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 15:10
autor: arTii
Doody pisze:Czyli pora na RIS-a ;)

Nie wiem co to RIS :-P
Jak już pisałem - jasne pełne dla mnie i wystarczy :)
masterpaw2 pisze:Tyś chłopie normalnie jest jak pociąg, w którym hamulce nawaliły

nie nawaliły, bo ich nigdy nie miałem....

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 16:39
autor: Doody
Oczywiście Russian imperial stout. Moje ulubione piwo rzemieślnicze.

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 19:20
autor: arTii
Poczekaj - tam jest milion składników ;) Do tego trzeba nabrać sił. Przyjdzie być może i na to czas, bo na razie to mam słód Ale i chmiele :)

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 19:37
autor: wako
RIS jest super, ale do każdego piwka trzeba się przyzwyczaić.
Ja lubię ciemne i ciężkie: porter, ris, próbowałem barellwein (nie wiem jak się pisze), albo lekkie do napicia.

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 19:51
autor: Doody
RIS nie jest taki trudny ( mnie wyszedl słaby ale ja nie mam ręki do piwa i nie mam kotła zaciernego)
Zobacz blog Kopyry jak robi to piwo. Wystarczy oprócz podstawowego słodu mieć słód karmelowy i czekoladowy. Blg startowe w okolicach 24. Niektórzy dosładzają glukozą. Mnie udało się tak zatrzeć same slody. Woda 2,5 do jednego ze słodem.
Źyczę powodzenia :ok:

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 19:57
autor: arTii
No to na piwo.org jest bardziej skomplikowany przepis:
Słody
słód pale ale 10,0 kg
słód monachijski 7,0kg
Jęczmień palony 1,2kg
Słód Caraaroma 1,0kg
Słód Caramunich II 1,0kg
płatki pszenne 0,8kg
płatki owsiane 0,8kg
płatki jęczmienne 0,8kg
słód Carafa I 0,8kg

Chmiele
Chmiel Marynka 7%AA - 160g
Chmiel Lubelski 3,5%AA - 120g

Drożdże
Drożdże WLP004 Irish Ale


Czyli 9 składników.... jak poszukam wszystkich składników (w ilościach detalicznych - tutaj jest na 40l brzeczki - coś mi to nie pasuje ponieważ jest 23,5kg samych sypkich składników) to może pomyślę.

Ale ta temperatura fermentacji: 14-15°C przez trzy tygodnie, też jeszcze nie wiem jak to teraz ogarnąć - nie mam jeszcze chłodziarki.

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 20:02
autor: Doody
Kurka
Nawet nie słyszałem o niektórych słodach. Czasami proste jest piękniejsze ;)
Jeszcze raz polecam blog Kopyry.

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: środa, 6 maja 2020, 21:40
autor: arTii
Doody pisze:Czasami proste jest piękniejsze

No tak, ale....
Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii I miejsce podczas Festiwalu Piwowarów - Birofilia 2011

Doody pisze:Jeszcze raz polecam blog Kopyry.

Coś oglądałem, ale jakoś bez większego przekonania do tego gościa, aczkolwiek wiem, że przez niektórych jest uważany za guru piwowarstwa ;)

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: czwartek, 7 maja 2020, 09:03
autor: artur.sukiennik
Ja też oglądałem kopyre ale jakoś mnie nie przekonał. Coś jak malinowy nos z winami. Jeśli nie ogarniasz to wydaje Ci się, że posiada wiedzę
z kosmosu i nigdy tego nie ogarniesz. Ale wystarczy poczytać odpowiednie fora zdobyć trochę doświadczenia i wychodzi, , że wcale nie jest tak jak Ci się na początku wydawało;-) ;-) Ja zabieram się za witbier, dzisiaj doszły składniki;-) ;-)

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: czwartek, 7 maja 2020, 10:45
autor: Doody
@arTii
Ty byś chciał od razu wygrać mistrzostwo świata... spokojnie :)

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: czwartek, 7 maja 2020, 13:03
autor: arTii
No skoro dostało nagrodę, to raczej dobre :)
A trzeba za najlepszymi podążać :)

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: czwartek, 7 maja 2020, 13:20
autor: artur.sukiennik
W tej zakładce na piwo org wiki przepisy ze slódów są praktycznie same przepisy z nagrodami w jakichś konkursach. Na forum pewnie znalazło by się kilka mniej skomplikowanych mieszanek;-)

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: piątek, 8 maja 2020, 06:53
autor: fo11rest
arTii pisze:
arTii pisze:Zakapslowałem 75 butelek cydru - głównie po Warce i Perle - wszystkie trzymają jak wściekłe.

Okazuje się, że trzymają aż za dobrze :) Kilka butelek niestety ciśnienie rozsadziło :( Chyba za dużo cukru dałem, chociaż to było 3g na butelkę.


Ja używam miarki do cukru takiej:
Obrazek
I nie mam problemu z za dużym ciśnieniem. Jest idealne.
Sypię płaską miarkę nie z czubkiem!

Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)

: piątek, 8 maja 2020, 08:30
autor: arTii
Ale to niewiele mówi :( Ile g jest w płaskiej miarce? Ja na cały cydr dałem odmierzoną ilość syropu cukrowego, więc to na 100% była jednakowa ilość w każdej butelce.
Myślę, że jednak albo butelki były osłabione, albo mi "pomocnicy" nalewając do butelek nalali zbyt dużo i gaz nie miał się gdzie podziać. A kwestia ilości cukru była wtórna - na pewno było go zbyt wiele, ponieważ ciężko otworzyć butelkę bez efektownego wywalenia piany :)