Warzymy pierwsze piwo...
: sobota, 20 mar 2010, 20:05
Zakładam nowy temat zmotywowany z jednej strony przez Agneskate, z drugiej Przez Kolegę Kalito, a z trzeciej bo mnie strasznie rura pali.
Powiedziałem sobie: dla piwa warzonego w domu mówimy stanowcze TAK! Zatem czas słowa w czyn przeistoczyć. Zacząłem zastanawiać się skąd by tu zesłodowany jęczmień skombinować, wszak z niego można naważyć nie tylko piwa...
W miedzy czasie Kolega Kalito konkretnie się odniósł do sprawy na PW:
A co do sprzętu bimbrowniczego, to mam przede wszystkim naczynia fermentacyjne których nie zawaham się użyć.
No,a teraz czas na dalsze kombinacje od czego by tu zacząć...
Powiedziałem sobie: dla piwa warzonego w domu mówimy stanowcze TAK! Zatem czas słowa w czyn przeistoczyć. Zacząłem zastanawiać się skąd by tu zesłodowany jęczmień skombinować, wszak z niego można naważyć nie tylko piwa...
W miedzy czasie Kolega Kalito konkretnie się odniósł do sprawy na PW:
Zatem mamy zaczątek tematu!kalito pisze:KURWA MAĆ! Jeszcze się okaże, że zaczniesz warzyć szybciej ode mnie
Wrzucę na foremkę link http://www.irishcraftbrewer.com/community/ , mam nadzieję, że nie zostanie do odebrane jako próbę reklamowania innego forum W ogóle widzę, że w Irlandii i UK jest sporo sklepów ze słodami, sprzętem itd. Z tego co czytam w Irlandii jest sporo domowych, małych browarów.
A słodowany jęczmień kupisz w internecie. Polskich adresów też kilka jest. W najgorszym wypadku ja Ci podeślę Nie wiem czy w Polsce jest taki wybór słodów jak tutaj.
Daję Ci linki bezpośrednie do jednego ze sklepów irlandzkich:
SŁODY
CHMIEL
DROŻDŻE
Robiłeś już kiedyś piwo, masz sprzęt czy zaimprowizujesz coś z bimbroforni?
A co do sprzętu bimbrowniczego, to mam przede wszystkim naczynia fermentacyjne których nie zawaham się użyć.
No,a teraz czas na dalsze kombinacje od czego by tu zacząć...