Piwo bez procentów
: wtorek, 19 lut 2019, 16:34
Witam forumowiczów.
Zakupiłem zestaw surowców na piwo "WITBIER 11,5 BLG"
Skład:
-Słód pilzzneński 2.0 kg
-Płatki pszenne 2.0 kg
-Chmiel Premiant 10 g
-Kolendra 6 g
-Curacao 25 g
-Drożdże suche CBW Gozdawa
Wszystko robione wg.przepisu który był dołączony, jedyny problem to z wysłodowaniem i filtracją zacieru.
Drożdże uwodnione zadane do brzęczki o temp.20*C .
BLG startowe 12.
Wyszło mi tego 19l. postawiłem fermentor w piwnicy gdzie jest temp.17-18*C fermentacja ruszyła na drugi dzień i tak to stało 3 tygodnie, bez fermentacji cichej,po tym czasie zmierzylem BLG ok.0* ,a także 0 procentów .
Co się mogło stać ?
Czy można by dolać spirytusu ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Krzysiek.
Zakupiłem zestaw surowców na piwo "WITBIER 11,5 BLG"
Skład:
-Słód pilzzneński 2.0 kg
-Płatki pszenne 2.0 kg
-Chmiel Premiant 10 g
-Kolendra 6 g
-Curacao 25 g
-Drożdże suche CBW Gozdawa
Wszystko robione wg.przepisu który był dołączony, jedyny problem to z wysłodowaniem i filtracją zacieru.
Drożdże uwodnione zadane do brzęczki o temp.20*C .
BLG startowe 12.
Wyszło mi tego 19l. postawiłem fermentor w piwnicy gdzie jest temp.17-18*C fermentacja ruszyła na drugi dzień i tak to stało 3 tygodnie, bez fermentacji cichej,po tym czasie zmierzylem BLG ok.0* ,a także 0 procentów .
Co się mogło stać ?
Czy można by dolać spirytusu ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Krzysiek.