Strona 1 z 1

Brew A - Coopers IPA

: niedziela, 22 lip 2018, 13:11
autor: Gabrielll
Witam,

Panowie, prośba o szybką pomoc.
Sporządziłem Brewkit Coopers IPA, zgodnie z instrukcją. Po 20 godzinach zero fermentacji.
Zrobiłem nowe drożdże Mangrove Jack's M4I (tylko takie miałem pod ręką, a niestety dziś bez handlu. Jakoś dziwnie te drożdze nie chciały się rozrobić - opadały na dno. Po godzinie w szklance ruszyła piana w szklance. Dodałem do wiadra i czekałem. Po 4 godzinach wszystko opadło na dół - wytworzył się centymetrowe błoto - nadal zero fermentacji.
Na wiadrze temp. 22 stopnie.

Jak dalej ratować do piwo?

Re: Brew A - Coopers IPA

: niedziela, 22 lip 2018, 17:34
autor: czytam
Może już przefermentowalo? Sprawdzałeś blg?

Re: Brew A - Coopers IPA

: niedziela, 22 lip 2018, 19:44
autor: Gabrielll
Sprawdzałem, BLG 11.
Po zadanych nowych drożdżach dziś rano, po 18-00 odpaliła rakieta, zaczyna pierdzieć :)

Re: Brew A - Coopers IPA

: niedziela, 22 lip 2018, 21:40
autor: Imbir
Może za ciepła była brzeczka ? Jak ruszyło to nie zaglądaj tam do czasu ustania fermentacji, piwo łatwo zakazić :-)

Re: Brew A - Coopers IPA

: piątek, 10 sie 2018, 23:02
autor: Aveczek
Obstawiam, że brzeczka była za ciepła. Nastepnym razem sprawdzaj temperaturę :) nie może mieć wiecej niż 30*C.