Strona 1 z 1

Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: poniedziałek, 16 lip 2018, 21:28
autor: Gabrielll
Witam piwowarów,

Chciałbym spróbować nastawić swoje pierwsze piwo domowe, mam zamiar nastawić 2x20 litrów (dwa wiadra).
1 - brewkit, chcę spróbować co to jest
2 - warzenie domowym sposobem słodu - prośba o wskazanie prostego przepisu na piwko ciemne/słodkie :) ewentualnie coś znajdę na forum.

Podstawowe pytanie: czy jest sens nastawiać piwo latem?
Nie mam niestety piwnicy, w której zapewnił bym w upalne dni temp. mniejszą od 21 stopni :/ z tego co czytałem, jest to kluczowe...

Dzięki.

Re: Warzenie latem? - czy jest sens

: wtorek, 17 lip 2018, 06:38
autor: pauka
Aby obniżyć temperaturę zrób sobie lodówkę ze styropianu i jako chłodziwo zamrożone butelki PET (osobiście nie mam takiej lodówki, ale jest w planach i niebawem będzie)

Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: wtorek, 17 lip 2018, 07:21
autor: Amadeuss
Zrobiłem kilka lat temu trochę warek piwa i wszystkie latem - wiadomo urlop dużo czasu, dłuższy dzień. Jak się ma odpowiedni sprzęt np. chłodnicę do brzeczki i zada się odpowiednie drożdże to i piwnicy mieć nie trzeba. Na rynku jest duży wybór coś znajdziesz.

Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: wtorek, 17 lip 2018, 20:30
autor: kmarian
Gabrielll pisze: ... Podstawowe pytanie: czy jest sens nastawiać piwo latem? ....
Na razie mamy raczej chłodno. Piwo najbardziej mi smakuje w dni gorące. Moim zdaniem najwyższy czas się zabrać i warzyć. Oczywiście jak masz możliwość.

Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: piątek, 20 lip 2018, 18:41
autor: Gabrielll
Postanowiłem zrobić :) pierwsze na próbę z brewkitu - coopers stout. Do tego dodałem 1,7 ekstraktu slodowego do piwa ciemnego. Robiłem zgodnie z instrukcja.
Po 5 godzinach ostra fermentacja z pianą do dziś - po drugiej dobie piana opadła i widać na dnie drożdże.
Pytanie - czy pchać łapy z miernikiem? Czy na spokojnie czekać jeszcze te 4 dni i dopiero zlewać? Fermentacja obecnie trwa, lecz w porównaniu do początku bardzo pomału :)

Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: piątek, 20 lip 2018, 21:08
autor: kwik44
Zostaw bo zapaskudzisz jeszcze. Niech skończą drożdże i wtedy będziesz dumał co dalej.

Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: sobota, 21 lip 2018, 21:28
autor: sargas
Jak piwo to tylko ze słodu.
Jak masz możliwość to zrób samodzielnie chłodnice miedzianą bo latem to jak nie masz warunków do szybkiego schłodzenia to może być lipa. Uważaj z ilością słodziwa na gaz bo przy tych temperaturach może być zagazowane za mocno.

Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: niedziela, 22 lip 2018, 21:47
autor: maniek86
Do małych warek 20-25 L piwowarzy używają też dużych toreb chłodzacych ktore podobnie jak lodówki okładaja lodem.
Zawsze mozna jeszcze piwa belgijskie warzyć tam niekiedy temperatura dla drożdzy to nawet 25 stopni.

Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: sobota, 4 sie 2018, 18:41
autor: Aveczek
Warto spróbować :)
Ogarnij jakąś chłodnicę i powinno być ok.
Daj znać jakie wyszło to z brew kitu :)

Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: czwartek, 16 sie 2018, 07:14
autor: manowar
W warzeniu latem są dwie problematyczne kwestie - chłodzenie brzeczki i temperatura fermentacji.

Jeśli chodzi o pierwszą kwestię - to w upały takie jak ostatnio moja "zimna" woda w kranie miała 25C - to co mi się udało chłodnicą zbić brzeczkę to do 30C - reszta to kilka godzin chłodzenia w lodowce. Ale można sobie ten problem stosunkowo łatwo rozwiązać - https://www.piwo.org/forums/topic/26424-chłodzenie-brzeczki-latem-przy-pomocy-pompki-zanurzeniowej/

Druga kwestia też jest do rozwiązania na kilka sposobów:
- po pierwsze piwnica lub inne pomieszczenie gdzie mamy niższą temperaturę niż na dworze - co prawda u mnie w bloku w piwnicy jest 23-24C, ale już u teściowej w domku było 17C i dopiero po fali upałów skoczyło do 20C - nie są to oczywiście warunki dla dolniaków, ale brytyjskie ALE czy piwa belgijskie jak najbardziej można robić
- druga opcja - trochę inwestycji i majsterkowania i ze styropianu robimy skrzynię fermentacyjną chłodzoną zamrożonymi butelkami PET. Trzeba trochę miejsca, ale do się ładnie temperaturę zbić - warunkiem jest jednak wstawienie do skrzyni dobrze schłodzonej brzeczki bo inaczej to lipa wyjdzie straszna.
- po trzecie osobna lodówka fermentacyjna - to jest boski wynalazek... za "dziękuję" przytuliłem małego POLARA z uszkodzonym termostatem - wymieniłem na najtańszego chińczyka W1209 i działa - zajmuje miejsce, potrzeba prądu, ale jak ktoś ma warunki to nie ma nic lepszego - a przy okazji ma się możliwość warzenia cały rok, wszystkiego co się chce
- po czwarte można olać wszystko co powyższe i kupić odpowiednie drożdże. Jeśli mamy jakieś 23-25C to mamy duży wybór płynnych drożdży do sasion/farmhaouse ale/ inne belgijskie szczepy - są to oczywiście specyficzne piwa w smaku, ale dadzą radę. Jeśli mamy jeszcze cieplej, albo belgi nam nie bardzo podchodzą to są jeszcze KVEIKI - czyli norweskie kultury drożdżowe - dają radę bodaj do 35C - to co na nich piłem było bardzo owocowe w smaku i aromacie. Pewną wadą jest cena - najtańsze polskie płynne kosztują 24 pln - ale można zbierać gęstwę i jak się zrobi pasaż 3 piw to wyjdzie 8 pln na warkę czyli cena sucharów. Można też przytulić gęstwę od jakiegoś piwowara w okolicy.

Re: RE: Re: Warzenie piwa latem? - czy jest sens

: niedziela, 28 paź 2018, 14:31
autor: Zombi32
maniek86 pisze:Zawsze mozna jeszcze piwa belgijskie warzyć tam niekiedy temperatura dla drożdzy to nawet 25 stopni.


W poprzednie lato robiłem witbiera, na drożdżach breferm blanche, temp fermentacji u mnie utrzymywała się na poziomie około 24*C, baniak stał po prostu na szafce w letniej kuchni, na cichą zniosłem go do piwnicy ale to można rozwiązać tak jak już pisano powyżej. Wyszło świetne piwo na upały.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka