Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
: piątek, 4 maja 2018, 15:10
Cześć!
Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy smak piwa. Tak więc, żeby zrobić zrobić piwo z brewkitu i ekstraktem zamiast cukru kupuję:
- Brewkit np. Mangrove Jacka Pale Ale
- I coś co sklepy nazywają najczęściej "Jasny płynny ekstrakt słodowy"
I teraz moja zagwostka: skoro jedno i drugie to ekstrakt słodowy, a według opisu różnią się tylko tym, że jeden jest nachmielony a drugi nie (chodź pewnie też są z innych słodów), to czemu po prostu nie robią troszkę większych porcji brewkitów tak, aby tego drugiego ekstraktu już nie dawać?
Ewentualnie jeżeli tych baz, brewkitów jest tak wiele rodzajów, to czemu ten ekstrakt słodowy który daje się zamiast cukru jest ich dosłownie po kilka, a w niektórych sklepach nawet 1 rodzaj uniwersalny. To nie jest trochę tak jakbym sobie zmieszał jakieś dobre IPA albo portera ze zwykłym lagerem?
Z góry dzięki za pomoc
Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy smak piwa. Tak więc, żeby zrobić zrobić piwo z brewkitu i ekstraktem zamiast cukru kupuję:
- Brewkit np. Mangrove Jacka Pale Ale
- I coś co sklepy nazywają najczęściej "Jasny płynny ekstrakt słodowy"
I teraz moja zagwostka: skoro jedno i drugie to ekstrakt słodowy, a według opisu różnią się tylko tym, że jeden jest nachmielony a drugi nie (chodź pewnie też są z innych słodów), to czemu po prostu nie robią troszkę większych porcji brewkitów tak, aby tego drugiego ekstraktu już nie dawać?
Ewentualnie jeżeli tych baz, brewkitów jest tak wiele rodzajów, to czemu ten ekstrakt słodowy który daje się zamiast cukru jest ich dosłownie po kilka, a w niektórych sklepach nawet 1 rodzaj uniwersalny. To nie jest trochę tak jakbym sobie zmieszał jakieś dobre IPA albo portera ze zwykłym lagerem?
Z góry dzięki za pomoc