Pierwszy Irish Stout z Brewkita
: wtorek, 6 mar 2018, 13:57
Witam wszystkich!
Na początku prosiłbym o wyrozumiałość, ponieważ to moja pierwsza przygoda z piwem domowym.
Zakupiłem Irish Stout z Coopersa razem z drożdżami w zestawie, do tego dokupiłem 1 kg suchego ekstraktu słodowego ciemnego, ponieważ przekopałem się przez wiele opinii, że ekstrakt o wiele lepszy niż cukier czy glukoza. Kupiłem również 1 kg laktozy, ponieważ słyszałem, że warto dodać do stouta.
Chciałbym się jeszcze upewnić, czy na 100% dobrze wszystko rozumiem i jakie kroki wykonać.
Zaczynam od sterylizacji itd. Nalewam około 2-3 litry zimnej wody do garnka, wsypuję ekstrakt słodowy ciemny 1 kg, mieszam i zagotowywuję.
Następnie wlewam syrop z coopersa ciągle mieszając i zagotowywuję wszystko. Jak zacznie się gotować, dodaję 1 kg laktozy. Następnie przelewam wszystko do pojemnika fermentacyjnego. Następnie wlewam około 20 litrów wody z biedronki źródlanej aby było 23 litry brzeczki.
W między czasie re hydratyzuję drożdże w wodze o temperaturze poniżej 30 stopni. Wsypuję po prostu je do wody o takiej temperaturze i czekam kilkanaście minut a następnie wlewam wszystkie do brzeczki, której temperatura spadnie również poniżej 30 stopni. Całość zamykam i wkładam rurkę fermetacyjną, do której nalewam wody i wuala. Czekam tydzień i przelewam do butelek.
Moje pytanie, czy tak to powinno wyglądać? Laktozę dodaję wtedy czy wcześniej ?? Czy drożdże mogę rozsypać w brzeczce, która ma poniżej 30 stopni czy lepiej dać do wody?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi z niecierpliwością.
Na początku prosiłbym o wyrozumiałość, ponieważ to moja pierwsza przygoda z piwem domowym.
Zakupiłem Irish Stout z Coopersa razem z drożdżami w zestawie, do tego dokupiłem 1 kg suchego ekstraktu słodowego ciemnego, ponieważ przekopałem się przez wiele opinii, że ekstrakt o wiele lepszy niż cukier czy glukoza. Kupiłem również 1 kg laktozy, ponieważ słyszałem, że warto dodać do stouta.
Chciałbym się jeszcze upewnić, czy na 100% dobrze wszystko rozumiem i jakie kroki wykonać.
Zaczynam od sterylizacji itd. Nalewam około 2-3 litry zimnej wody do garnka, wsypuję ekstrakt słodowy ciemny 1 kg, mieszam i zagotowywuję.
Następnie wlewam syrop z coopersa ciągle mieszając i zagotowywuję wszystko. Jak zacznie się gotować, dodaję 1 kg laktozy. Następnie przelewam wszystko do pojemnika fermentacyjnego. Następnie wlewam około 20 litrów wody z biedronki źródlanej aby było 23 litry brzeczki.
W między czasie re hydratyzuję drożdże w wodze o temperaturze poniżej 30 stopni. Wsypuję po prostu je do wody o takiej temperaturze i czekam kilkanaście minut a następnie wlewam wszystkie do brzeczki, której temperatura spadnie również poniżej 30 stopni. Całość zamykam i wkładam rurkę fermetacyjną, do której nalewam wody i wuala. Czekam tydzień i przelewam do butelek.
Moje pytanie, czy tak to powinno wyglądać? Laktozę dodaję wtedy czy wcześniej ?? Czy drożdże mogę rozsypać w brzeczce, która ma poniżej 30 stopni czy lepiej dać do wody?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi z niecierpliwością.