Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA
: czwartek, 4 sty 2018, 20:59
Witajcie, jest to moje pierwsze piwo. Zdecydowałem się na AIPA'e. Aktualnie piwo ma 4*Blg i chyba stanęło (ekstrakt 16,5*Blg) , czy mam go butelkować z glukozą, czy się wstrzymać ?
Składniki:
*słód Pale Ale: 2,60kg
*słód karmelowy: 160g
*gips piwowarski: 3g
*mech irlandzki: 2,5g
*chmiele: Magnum, Mosaic, Cascade, Citra (w sumie 100g)
Po kolei:
* Zacierałem pod przykryciem 50min w temp. 66-67*C
* Trzymałem 10min w temp. 75*C
* Podgrzewałem ciągle mieszając do osiągnięcia temp. 78-79*C (zostawiłem pod przykryciem na 10 min)
* Wysładzanie wodą podgrzaną do 76*C
* Zagotowałem i warzyłem 70min z dodatkami chmieli
* Gwałtownie schodziłem sterylną chłodnicą
* Przelałem do sterylnego dymiona rurką, zadałem uwodnione drożdże safale US-05, kołysałem energicznie dymionem
* Fermentowałem 9dni (+-21*C)
* Przelałem na cichą na 7dni, dodałem drożdże na kolejne 4dni (ostatnie 2 dni obniżyłem temp. do 13*C - coś ala cold crash)
* Zlałem znad osadu do dymiona
Problem wyszedł po czasie- mój "nowy" termometr laboratoryjny TFA (nowy 130zł) miał wadę- przez chwilę temp. była zgodna z termometrem wzorcowym, po chwili spadała i różniła się od wzorcowanego nawet o 5*C ...
Piwo przed cichą miało 4*Blg cukru resztkowego, teraz po 11dniach cichej ma dalej 4*Blg. Bulga rzadko, ale po wstrząśnięciu jeszcze gazuje. Mam go butelkować z glukozą (ile g na 1l ?) czy potrzymać jeszcze na cichej w temp. pokojowej ?
Składniki:
*słód Pale Ale: 2,60kg
*słód karmelowy: 160g
*gips piwowarski: 3g
*mech irlandzki: 2,5g
*chmiele: Magnum, Mosaic, Cascade, Citra (w sumie 100g)
Po kolei:
* Zacierałem pod przykryciem 50min w temp. 66-67*C
* Trzymałem 10min w temp. 75*C
* Podgrzewałem ciągle mieszając do osiągnięcia temp. 78-79*C (zostawiłem pod przykryciem na 10 min)
* Wysładzanie wodą podgrzaną do 76*C
* Zagotowałem i warzyłem 70min z dodatkami chmieli
* Gwałtownie schodziłem sterylną chłodnicą
* Przelałem do sterylnego dymiona rurką, zadałem uwodnione drożdże safale US-05, kołysałem energicznie dymionem
* Fermentowałem 9dni (+-21*C)
* Przelałem na cichą na 7dni, dodałem drożdże na kolejne 4dni (ostatnie 2 dni obniżyłem temp. do 13*C - coś ala cold crash)
* Zlałem znad osadu do dymiona
Problem wyszedł po czasie- mój "nowy" termometr laboratoryjny TFA (nowy 130zł) miał wadę- przez chwilę temp. była zgodna z termometrem wzorcowym, po chwili spadała i różniła się od wzorcowanego nawet o 5*C ...
Piwo przed cichą miało 4*Blg cukru resztkowego, teraz po 11dniach cichej ma dalej 4*Blg. Bulga rzadko, ale po wstrząśnięciu jeszcze gazuje. Mam go butelkować z glukozą (ile g na 1l ?) czy potrzymać jeszcze na cichej w temp. pokojowej ?