Strona 1 z 1

posmak orzechów laskowych

: poniedziałek, 30 lis 2015, 17:10
autor: legler
Mieliście kiedyś taki efekt smakowy? Co najlepsze oby dwa takie posmaki mam w normalnym piwie (100% słód pilzneński) jak i pszenicznym. Temp. fermentacji 16-18 stopni.

Re: posmak orzechów laskowych

: czwartek, 3 gru 2015, 22:56
autor: gr000by
Nie miałem nigdy takiego posmaku w piwie własnej produkcji, ale trafił mi się raz w craftowym/rzemieślniczym piwie ze sklepu. Jak dla mnie jest to związane ze zbyt wysoką temperaturą przechowywania piwa.

Re: posmak orzechów laskowych

: czwartek, 3 gru 2015, 23:57
autor: jpiwek
A to nie przpadkiem migdałowy posmak? To częsta wada w piwach.

Re: posmak orzechów laskowych

: niedziela, 6 gru 2015, 08:55
autor: legler
Ja czuje orzechy laskowe, a mój ojciec miód. Teraz kiedy piwo odstalo tydzien po butelkowaniu, posmak ten jest slabszy. Temp przechowywania to 18 stopni (1 tydzien), a teraz przenioslem do 15 stopni. Ogolnie piwo jest bardzo smaczne, lagodne, goryczka w punkt(jak dla mnie), piana obfita dosc szybko opadajaca. Po wczesniejszych spartolonych dwóch warkach, jestem zadowolony z efektu

Re: posmak orzechów laskowych

: piątek, 25 mar 2016, 00:45
autor: Painiac
Posmak orzechów, miodowe posmaki to typowy objaw UTLENIENIA piwa. Pojawienie się obydwu aromatów właściwie przesądza winowajcę. Oczywiście, posmak orzechów może być nawet fajny i znakomity - ale z reguły to wada. Bo utlenienie piwa absolutnie nie musi objawiać się orzechami czy miodem. W palecie aromatów związanych z utlenieniem piwa mamy takie zniewalające nuty jak: kocie, piwniczne, papierowe, kartonowe. Najbardziej typowy aromat to właśnie karton. Kombinacja różnych substancji może niwelować pewne aromaty, a inne eksponować. Całe szczęście, że padło na orzechy. No, mogło też paść na sherry... Co kto lubi.

Uniknięcie tego problemu wiąże się z używaniem świeżego, dobrego słodu. Należy bezwzględnie unikać napowietrzania brzeczki w trakcie i po fermentacji. Gwałtowne przelewanie z jednego fermentora do drugiego na ,,cichą", bez wężyka, jest dobrym sposobem na utlenienie piwa. Butelkowanie też musi odbyć się sprawnie - żadnych pęcherzyków powietrza w kraniku, w rurkach.