Strona 1 z 1

Nietypowa aparatura szklana

: środa, 30 gru 2020, 15:21
autor: VSkowron
Witam wszystkich serdecznie :)

Zdobyłem nietypową aparaturę szklaną i zastanawiam się jak ją zestawić żeby to miało sens i żeby spróbować pierwszej destylacji.
Wstawiłem na zdjęciu zestawu opis jak bym to widział, zastanawiam się jeszcze czy ten refluks będzie w ogóle potrzebny w takim układzie?

Do tego mam już kupiony szybkowar około 12 litrów, do którego zrobiłem podłączenie z kształtek miedzianych tak żeby oprzeć szlif z uszczelką z silikonową.

Re: Nietypowa aparatura szklana

: środa, 30 gru 2020, 17:24
autor: akanim
Cześć,
Musisz mieć solidny stojak tak aby nie było naprężeń w szkle. Dwa miejsca będą kluczowe gdzie będzie pękać - tam gdzie chcesz dać sprężynki miedziane i połączenia wyżej oraz przejście za refluxem do chłodnicy. Trzy punkty podparcia - pion kolumny, połączenia kolumny i chłodnicy oraz chłodnicy. Refluks możesz zostawić bez chłodzenia ale jeśli użyjesz to masz gotowe zimne palce, kwestia regulacji przepływu wody.
Ja bym z tego zrobił raczej układ na kawałku płyty OSB (bo najłatwiej zamocować) a szybkowar połączył na elastycznym połączeniu typu wąż silikonowy itp.

Re: Nietypowa aparatura szklana

: piątek, 1 sty 2021, 15:08
autor: VSkowron
Kolumna musi być w pionie czy może być trochę pochylona? Między szybkowar a kolumnę mam możliwość wstawienia wężyka tak żeby połączenie było elastyczne, dzięki za zwrócenie na to uwagi.

Re: Nietypowa aparatura szklana

: piątek, 1 sty 2021, 16:48
autor: rozrywek
Ja mam średnicę wlotową 22mm. U do tego wężyk silikonowy 18mm.
Zestaw jest na stałeprzykręcony do ściany. Łączony z kegiem właśnie wężykiem ok10cm długim.
Przejżyj mój rw5.
A twoja to fajna zabawka.

Re: Nietypowa aparatura szklana

: sobota, 13 lut 2021, 13:57
autor: VSkowron
Jednak zmodyfikowałem cały pionowy odcinek ponieważ chłodnica którą chciałem użyć jako kolumnę miała w środku może z 6 mm przekroju więc wydajność byłaby niewielka. Jako kolumna poszła rura 35 mm o długości około 100cm i podzielona na dwie części. Pozostało mi jeszcze wyczyścić luty i wytrawić kwaskiem. Na szczycie zastosuję jeszcze szklany refluks ale próba będzie dopiero jak zrobię jakiś nastaw. Co polecacie zrobić na pierwsze testy?

Re: Nietypowa aparatura szklana

: poniedziałek, 15 lut 2021, 23:03
autor: MASaKrA_Domingo
Najłatwiej po prostu cukrówkę. Co może się bardziej nadawać do testów?

Re: Nietypowa aparatura szklana

: poniedziałek, 22 mar 2021, 22:16
autor: VSkowron
Pierwsze psocenie za mną :D zrobiłem nastaw na cukrze 6,5 kg z dodatkiem przecieru pomidorowego i startego jabłka oraz na drożdżach Turbo z Browinu które fermentowały w około 20 C przez około dwa tygodnie. Nastaw klarowany na mrozie kilka dni. Smakował i pachniał przyjemnie. Deflegmator wypełniłem zmywakami nierdzewnymi, na razie bez skraplacza na szczycie. Rozgrzewałem na największym palniku potem przesunąłem na najmniejszy który i tak musiałem dać prawie na minimum żeby odbierać kropelkowo. Dzieliłem albo raczej próbowałem dzielić frakcje na smak i zapach i co jakiś czas mierzyłem procenty. Początkowo leciało około 85 procent i systematycznie spadało. Nie napiszę dokładnie ilości jakiej uzyskałem bo nastawiłem się raczej na czyszczenie aparatury i metaliczny posmak ale chyba dobrze ją przygotowałem bo dwie butelki 0,5 które najlepiej pachniały po rozdrobnieniu 50:50 z wodą bardzo dobrze smakowały na drugi dzień po psoceniu i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony tym smakiem. Do tej pory piłem tylko śliwowicę od kolegi który się tym zajmuje i ma licencję oraz bimber od kuzynów który nawet w drinku był paskudny i nie spodziewałem się że przy moim pierwszym razie wyjdzie mi coś pijalnego. :lol: :lol: :lol:

Re: Nietypowa aparatura szklana

: wtorek, 23 mar 2021, 10:39
autor: Skir
No i chwycisz bakcyla :). Ale daj "odpocząć" produktowi przynajmniej z 3 miesiące. :) Będzie dużo lepszy.