Strona 1 z 1

Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: poniedziałek, 16 gru 2013, 02:16
autor: hanskloss1994c
Witam wszystkich.

Chciał bym pokazać mój projekt którego zdaje mi się że nie ma a chciał bym się tym pomysłem podzielić i wysłuchać opinii na temat tego co mi do głowy wpadło.

Po kolei. Któregoś dnia zastanawiałem się nad moją starą i pierwszą aparaturą z bańki po mleku i dwoma odstojnikami oraz prostą chłodnicą w wiadrze. :)

Czytałem gdzieś kiedyś i chyba nawet na tym forum jakieś kilka lat temu że podczas destylacji w takiej aparaturze (gdy w odstojnikach są umieszczone owoce w celu z aromatyzowania alkoholu ) zostaje w nich jakaś część alkoholu metylowego który zanieczyszcza destylat.

I któregoś pięknego dnia nie wiem skąd do mojej głowy wpadł pomysł którego projekt zamieszczam na obrazku z Painta .

Obrazek przedstawia aparaturę destylacyjną z dwoma odstojnikami kolumną bez żadnego wypełnienia ani ponownego napływu chłodnicę i...

Kolor szary to trójnik których jest 2

Kolor czerwony to zawory kulkowe których jest 4 i są ponumerowane na zielono od 1 do 4 :)

Całość ma za zadanie oddzielić pierwszą frakcję czyli metanol ( który nawet nie będzie miał styczności z odstojnikami i ich ewentualną zawartością ) od całego destylatu użytkowego.

Działać to ma następująco.

1) Zakręcamy zawór nr 1 i 2
2) Odkręcamy zawór nr 3 i 4
3) Zaczynamy grzać zawartość kotła
4) Gdy zacznie kapać metanol zbieramy odpowiednią ilość w zależności od tego ile zacieru jest w kotle
5) szybko odkręcamy zawór nr 1 i 2
6) Zawory 3 i 4 zakręcamy

I w taki sposób unikamy styczności metanolu z zawartością odstojników która ma nam z aromatyzować alkohol :)

Co o tym sądzicie?
Czy według Was ma taki projekt sens?

Zapraszam do dyskusji :)

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: poniedziałek, 16 gru 2013, 23:19
autor: hanskloss1994c
Nikt nic nie powie?

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: wtorek, 17 gru 2013, 09:25
autor: panta_rei
A co tu mówić? Większość wywaliłaby odstojniki, po co kombinować?

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: wtorek, 17 gru 2013, 09:30
autor: gr000by
Nikt normalny nie bawi się w aromatyzowanie trunku przez napełnianie odstojników owocami. Aromatyzujesz alkohol przez zrobienie nastawu owocowego lub przez moczenie owoców w alkoholu, a w taki sposób utrudniasz sobie tylko życie.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: wtorek, 17 gru 2013, 10:51
autor: lesgo58
A dlaczego robisz sobie pod górkę. Przyjmuję że dopiero zajrzałeś na forum - wiec nie orientujesz się, że świat destylacji poszedł trochę do przodu. To tak jakbyś zajrzał do jakiejkolwiek koncesjonarii i szukał Syrenki.
Mam pytanie, - co masz już zrobione a co musisz zrobić? Prościej - na jakie elementy już wydałeś pieniądze, a które juz posiadasz? Może da się uratować Twój wkład i zrobić z tego co już masz - co najwyżej trochę inwestując - coś na czym destylując będziesz cieszył się zdrowymi i dobrymi trunkami.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: wtorek, 17 gru 2013, 12:17
autor: rozrywek
Brawo, brawo bravissimo:)
Jesteś prekursorem, pierwszy i jedyny który chce produkować aromatyzowany pogon, flegma o smaku brzoskwiniowym. Mniam.
Dobra kolego...Każdy pomysł jest ważny, należy się nim dzielić, to nas rozwija, tymczasem ty strzeliłeś sobie w kolano.
Zaworów dałeś tyle że tylko czekać aż się zagapisz i wysadzisz w powietrze cały sprzęt razem z sąsiadką z góry, I najważniejsze - do tego dochodzą jeszcze odstojniki - uwaga - wypełnione owocami, jak to się wszystko pięknie zapcha po 1 minucie pieprznie aż miło. Jeśli chcesz smakowe trunki to groooby napisał juz wszystko.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: wtorek, 17 gru 2013, 13:35
autor: hanskloss1994c
Przede wszystkim... To TYLKO taki pomysł który wpadł do głowy i chciałem go przedstawić :D. Nie robiłem nic w kierunku stworzenia takiej aparatury :D.

Co do techniki wytwarzania trunków smakowych, to trochę zaniedbałem wiedzę faktycznie i tu mój błąd. Moja aparatura to zwykły pot-still z pojemnikiem 30 litrowym z kwasówki, kolumna 80 cm bez wypełnienia i chłodnica, również z kwasówki :). I druga to 10 l kolba szklana oraz deflegmator i chłodnica połączone w jedność.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: wtorek, 17 gru 2013, 13:57
autor: ta_moko
Tak na chłopski rozum co chcesz aromatyzować? Cukrówkę? Będzie paskudne. Nie tędy droga. Ponadto jest jeszcze jeden powód, dla którego nawet NIE WOLNO zrobić tak jak planujesz: istnieje duże prawdopodobieństwo, że rozmiękczone owoce, zioła, czy co tam wsadzisz zatkają rurki w odstojniku i masz wielkie buuum na własne życzenie! Odejdź od tego pomysłu i zrób jak radzi lesgo, a coś wykombinujemy ku Twojemu zadowoleniu i bezpieczeństwu.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: środa, 18 gru 2013, 12:35
autor: hanskloss1994c
Generalnie to chodzi mi o to aby alkohol był bezbarwny ale miał zapach lub smak ewentualnie.
Da się tak w ogóle?

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: środa, 18 gru 2013, 12:56
autor: gr000by
Nastawy owocowe. Owoce, cukier, drożdże, woda i po przefermentowaniu destylujesz. Poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/nastawy-owocowe.html.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: środa, 18 gru 2013, 13:00
autor: lesgo58
Oczywiście, że się da - tylko nie tym sposobem co przedstawiłeś. Nikt Ci nie zabroni wykorzystać swojego pomysłu, ale uwierz mi robisz sobie pod górkę. Dosłownie wystarczy kawałek rury i chłodnica i będziesz mógł robic trunki od pierwszorzędnego pospolitego bimbru po trunki z klasą tupu Śliwowica czy nawet Whisky. A jak przyjdzie ci do głowy robic trunki smakowe sposobem ekstrakcji to wystarczy, że dorobisz odpowiedni koszyk, gdzie włożysz owoce, zioła czy co sobie tam zamarzysz i destylując spirytus otrzymasz Gin, czy tez inne trunki.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: środa, 18 gru 2013, 15:54
autor: Trener
lesgo58 pisze:A jak przyjdzie ci do głowy robic trunki smakowe sposobem ekstrakcji to wystarczy, że dorobisz odpowiedni koszyk, gdzie włożysz owoce, zioła czy co sobie tam zamarzysz i destylując spirytus otrzymasz Gin, czy tez inne trunki.
Zaciekawiłeś mnie tym koszyczkiem. Jak to mniej więcej powinno wyglądać? I w którym miejscu pot-stilla (kolumny?) to wstawić? Sama idea bardzo mi się podoba. Większość owoców podczas fermentacji zmienia swój smak i zapach. Z kolei owoce i zioła w nalewkach oddają smak i zapach niezmienione, ale zmieniają kolor alkoholu. Takie aromatyzowanie mogłoby być ciekawą alternatywą dla obu powyższych sposobów otrzymywania wódek smakowych.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: środa, 18 gru 2013, 17:09
autor: lesgo58
Mówisz - masz.
Ja niestety jeszcze nie mam takiej kolumny, dlatego pozwoliłem sobie skorzystać ze wzoru kolegi @Astemio z sąsiedniego forum.
Jak ktoś chce zgłębić temat polecam ten wątek. Niestety wejście na to forum wymaga rejestracji.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: środa, 18 gru 2013, 22:01
autor: olo 69
W tego typie kolumny alkohol odbiera się w kolorze owocu. Normalnie leci wódka np. wiśniowa, ale o średniej słodkości i od razu dobra do picia. :lol:

Re: Odp: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Ps

: czwartek, 19 gru 2013, 07:10
autor: Pretender
Trener
Zerknij na http://www.stilldragon.com oraz .org i poszukaj gin basket. Są zdjęcia rozłożonego ustrojstwa, opisy na forum.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: czwartek, 19 gru 2013, 09:55
autor: Trener
Fajnie to wszystko wygląda. Zastanawiałem się jak w prosty sposób zaadoptować koszyczek do szklanego zestawu. Wymyśliłem, że zamiast deflegmatora, można spróbować wstawić w zbiornik szklaną tubę od filtracji węglem, od góry zamkniętą korkiem, ze szklaną rurką odprowadzającą opary do chłodnicy. Od środka mocujemy silikonem akwarystycznym kilka pionowo ułożonych, drewnianych patyczków, które pozwolą nam na zachowanie przestrzeni dla oparów, jeśli owoce w koszyczku zamienią się w papkę. Pozostał tylko jeden problem. Z czego zrobić koszyczek?

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: czwartek, 19 gru 2013, 10:57
autor: lesgo58
Poczytaj sobie ten wątek : http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a+owoc%F3w
Jeśli oczywiście jesteś tam zarejestrowany. Koledzy "obrobili" temat na wszystkie sposoby. Jest też o szklanych aparaturach itp.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: czwartek, 19 gru 2013, 16:11
autor: Szlumf
Trener pisze: Pozostał tylko jeden problem. Z czego zrobić koszyczek?
Poszukaj w markecie sitek do herbaty lub takich specjalnych zaparzaczek w formie skręcanej z dwóch połówek kuli.

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: czwartek, 19 gru 2013, 17:44
autor: panta_rei
Trochę mi się nudziło w czasie kapania i zupełnie przypadkiem taki śmieszny pot still sobie wyrzeźbiłem ;-) Jakby się uprzeć to na drugie gotowanie będzie można wyciągnąć miedź i dać coś do aromatyzowania. Jeszcze nie wytrawiony i nie polerowany, ale zaraz po świętach chyba go zaprzęgnę do roboty, żyto już fermentuje.
S4032255-mini.jpg

Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

: wtorek, 24 gru 2013, 00:07
autor: Trener
lesgo58 pisze:Poczytaj sobie ten wątek : http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a+owoc%F3w
Cóż robić, trzeba się było zarejestrować.
Z tego co wyczytałem, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana niż się wydaje. O ile dobrze zrozumiałem, prowadząc proces na prostym sprzęcie, stężenie roztworu alkoholu w kotle, nie może przekraczać 20%. Niskie stężenie lepiej wyciąga aromaty z owoców oraz zapobiega denaturacji białek zawartych w ściekającym do kotła soku z owoców (a co za tym idzie, popsucie efektu smakowo-zapachowego). Poza tym, po odparowaniu całego alkoholu, należy gotować jeszcze pozostałą wodę, by wyekstrahować alkohol z owoców oraz rozcieńczyć nią powstały destylat do odpowiedniego stężenia (rozcieńczanie destylatu czystą wodą, spowoduje niestety zubożenie smaku i zapachu).