Strona 1 z 1

Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: czwartek, 21 mar 2013, 16:47
autor: calexico
Jak w tytule - zasmrodziłem sobie miedziany deflegmator wodą z octem, wiadomo co się stało. Deflegmator wyczyściłem wodą z kwaskiem z dodatkiem wody utlenionej, następnie sodą oczyszczoną. Została mi zanieczyszczona psota - czy coś z nią można zrobić? Kolejna destylacja ją oczyści z grynszpanu?

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: czwartek, 21 mar 2013, 19:49
autor: gr000by
Tak, grynszpan pozostanie w kotle, a alkohol będziesz miał czysty.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: czwartek, 21 mar 2013, 21:04
autor: calexico
Tak przypuszczasz czy jesteś pewien, bo wiesz nie chciałbym się zatruć...

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 22 mar 2013, 10:31
autor: gr000by
Nie przypuszczam, jestem pewien. Jak chcesz być całkowicie pewny to możesz dodać jeszcze sody oczyszczonej w ilości 1-2g na litr wsadu. Wtedy na 101% grynszpan zostanie w kotle. Jedyne co to bez sody możesz mieć lekko octowy smrodek w gotowym produkcie.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 22 mar 2013, 11:36
autor: calexico
Czy deflegmator może się ponownie zasmrodzić od grynszpanu, który jest w destylacie, czy wszystko zostanie w kotle?

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 22 mar 2013, 11:38
autor: radius
Wszystko zostanie w kotle :)

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 22 mar 2013, 11:45
autor: calexico
Allelujaaaa - :punk: 20 l kwaśnego odzyskane, dzięki koledzy za pomoc.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 22 mar 2013, 11:48
autor: lesgo58
Tylko się nie upij, bo od tego też można umrzeć, a póżniej będziesz mówił, że to grynszpan... :D

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 22 mar 2013, 12:02
autor: calexico
Ale czyż to nie piękna śmierć dla psotnika....:smiech:

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: sobota, 23 mar 2013, 11:02
autor: calexico
Jestem po pędzeniu skażonego towaru, odzyskałem 20 l. kwaśnego wuja, ciekawostka - dunder pachniał wanilią :shock:

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: sobota, 15 mar 2014, 09:36
autor: sss333
A takie pytanie , po wyjęciu wypełnienia miedzianego, znalazłem na nim zielony nalot, podejrzewam, że jest to grynszpan, czy mogłem zanieczyścić psotę?
Mam kolumnę miedzianą typu LM i tylko na wypełnieniu znalazłem to dziadostwo

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: niedziela, 16 mar 2014, 00:00
autor: Trener
Taki odcień zieleni?
Zielona miedź.jpg
Swoją miedź załatwiłem w ten sposób podczas czyszczenia. Miedź po kilku przebiegach na pot-stillu zalałem wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym i wodą utlenioną. Wsadziłem tę zupę do szafy i... całkiem o niej zapomniałem. Gdy po "paru" dniach "znalazłem" miseczkę, zastałem to co widać na zdjęciu. Woda odparowała, a miedź pokryła się pięknym, zielonym nalotem. Nie miała żadnego kontaktu z octem, więc raczej nie ma się czym przejmować, a kolejne czyszczenie powinno rozwiązać problem (piszę w domyśle, bo jeszcze się tym nie zająłem). Co to za nalot, to już pytanie do chemika. W każdym razie jeśli nie destylujesz zaoctowanych nastawów ani nie stosujesz octu do czyszczenia miedzi, to na Twoim miejscu również bym się nie przejmował. Tym bardziej, że cokolwiek to jest, zostało wyłapane przez miedź. Bez niej byś to wypił i nawet o tym nie wiedział. I też nic by Ci nie było.

Re: Odp: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: poniedziałek, 17 mar 2014, 07:28
autor: michal278
Patyna.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: poniedziałek, 17 mar 2014, 08:00
autor: radius
@michal278, aleś się rozpisał :?: :o
Ciekawe po czym rozpoznałeś, że to patyna (hydroksywęglan miedzi) a nie zwykły grynszpan (hydroksyoctan miedzi) :?: ;)

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: poniedziałek, 22 lip 2019, 11:29
autor: radpack
Mam podobny dylemat. Zrobiłem straszną głupotę, miałem tylko jedną paczuszkę kwasku cytrynowego a zabrałem się za czyszczenie sprężynek miedzianych. Kombinowałem co jeszcze mam kwaśnego w domu i traw chciał że miałem ocet ( oj głupi ja głupi ). I pięknie się miedź wyczyściła była lśniąca jak nigdy, wypłukałem ją pod bieżącą wodą na sicie i ciach do kolumny. Wygotowałem tak sobie 9 L psoty 96 oktanowej ( wiśnie już czekają do zalania ). Ale coś mnie tknęło aby poczytać o czyszczeniu miedzi i tu taki zonk. Co teraz? Czy sprężynki da się uratować i co zrobić z trunkiem??? Proszę podpowiedzcie.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:05
autor: kmarian
radpack pisze:... i tu taki zonk. Co teraz? Czy sprężynki da się uratować i co zrobić z trunkiem??? Proszę podpowiedzcie.
Nie bardzo wiem o co lata. Jak po czyszczeniu octem dobrze wypłukałeś wypełnienie to niewielka strata, a nawet rzekłbym żadna, pod warunkiem, że nie czujesz nieprzyjaznych posmaków. Dałeś plamę ale na nie dyskwalifikuję Ciebie jako "destilera".
Jeśli Ci urobek smakuje to smacznego, jeżeli nie to drugi raz na destylator (sprężynki już są z octu wypłukane).

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: czwartek, 25 lip 2019, 21:08
autor: radpack
Chodzi raczej o to że kontakt octu z miedzią powoduje wytrącanie się grynszpanu. A ja tak przygotowane sprężynki wykorzystałem do destylacji. Sam ocet mi nie przeszkadza raczej chodzi o wodorotlenek miedzi który jest trujący.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: czwartek, 25 lip 2019, 21:39
autor: rastro
Chyba grynszpan ma być trujący nie wodorotlenek miedzi... ale tak jak kolega wyżej pisał jak porządnie wypłukałeś sprężynki to po occie i produkcie jego reakcji z miedzią nie zostało zbyt wiele... inna sprawa to że pewnie sprężynki są na dole kolumny, a szkodliwy grynszpan słabo się rozpuszcza w wodzie a jeszcze słabej w etanolu do tego nie jest zbyt lotny więc ja bym się tym za bardzo nie przejmował. Co innego gdyby to była miedziana głowica z której odbierany był produkt...

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 26 lip 2019, 16:44
autor: radpack
Dziękuje za odpowiedź. Biorę się za doprowadzanie sprężynek do porządku.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: niedziela, 19 sty 2020, 08:30
autor: Krzysztof63
michal278 pisze:Patyna.
Ani patyna, ani grynszpan. Jakaś mieszanina cytrynianu i węglanu miedzi.
rastro pisze:Co innego gdyby to była miedziana głowica z której odbierany był produkt...
To co by się stało?

Naprawdę nikt tu nie zna podstaw chemii?

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: niedziela, 19 sty 2020, 09:53
autor: lesgo58
@Krzysztof63
Ciekawe to co piszesz. Mógłbyś to rozwinąć. Wiedzy nigdy dość.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: niedziela, 19 sty 2020, 10:50
autor: radius
Co prawda, edukację chemiczną zakończyłem 40 lat temu, ale również obstawiał bym tak, jak Krzysztof63.
Miedź zareagowała z kwasem cytrynowym i po odparowaniu wody "ujawnił" się cytrynian miedzi o zielonym kolorze :)
Gdyby była zalana kwasem octowym, to powstał by octan miedzi w kolorze bardziej niebieskim :ok:

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: niedziela, 19 sty 2020, 17:21
autor: Krzysztof63
lesgo58 pisze:Mógłbyś to rozwinąć. Wiedzy nigdy dość.
Oczywiście, że mógłbym. Jak napisał radius, skoro w naczyniu był kwas cytrynowy, to mógł powstać cytrynian miedzi, a nie octan, bo kwasu octowego nie było. O węglanie napisałem, bo reakcja jest bardziej złożona, bo w obecności wody i kwasu zachodzi także reakcja z dwutlenkiem węgla, znajdującym się w powietrzu, więc pewnie jakaś część węglanu miedzi w tym zielonym też jest.

Generalnie panika z grynszpanem przypomina mi panikę z tzw. granatami w piwowarstwie domowym. Sole miedzi są trujące, owszem, ale trzeba sprawdzić, w jakiej ilości. Tak naprawdę trzeba by zjeść tego chyba z pół kilo. Za normę dziennego zapotrzebowamia przyjmuje się 1 - 5 mg na kilogram wagi ciała. Również teorie o "parowaniu" grynszpanu i jego przechodzeniu do destylatu opierają się co najwyżej na plotkach, wyssanych z brrudnego palucha, i z wiedzą mają niewiele wpólnego. Szkoda, że nikt tego nie prostuje nie bieżąco, bo takie rewelacje z czasem zaczynają żyć własnym życiem.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: środa, 15 gru 2021, 13:00
autor: AAmatorek
Mimo wszystko nikt nigdy żadnej próbki nie przebadał więc ciężko stwierdzić czy np. taki zanieczyszczony destylat po ponownym przegotowaniu zostanie w kotle. Trzeba by specjalnie zanieczyścić kawal miedzi zdrapać do naczynia z czystym etanolem wymieszać ile się da zrobić prosta destylacje nawet bez wypełnienia i wysłać próbkę do badania o ile by się dało takie coś wykonać (badanie)

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: czwartek, 16 gru 2021, 14:45
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
Nie jestem chemikiem jak również daleko mi od osądów na temat szkodliwości grynszpanu- związków miedzi, ich rozpuszczalności w alkoholu i czy są lotne czy też nie. Opiszę, co widziałem.

Miedziana kolumna, poddana była okresowemu płukaniu w roztworze kwasku cytrynowego. Wypełnie było wysypane. Robiłem to w ten sposób, że dolną część kolumny, zaślepialem dość ciasno dopasowanym korkiem a od góry, wlewalem mocno rozgrzany roztwór kwasku cytrynowego. Po kilkunastu minutach, wylewalem blado turkusowy płyn. Następnie, rura zalana była roztwórem sody oczyszczonej, żeby to zneutralizowac.Wylałem to. Po czym użyłem wyciora do balonów. Kilka ruchów góra-dół i było ok. Później obficie wodą. W podobny sposób traktowałem górną część kolumny z tym, że wycior ogarniał mi nie całą przestrzeń rury, ze względu na obecność, skośnych półek odbioru. Oczywiście, zawory na off a porty termometrów były zaślepione. Chlodnicę prostą (bez płaszcza) również zalewałem roztworem kwasku, natomiast skraplacz był wsadzony w rurę od góry w obecności tego płynu. W ten sposób, trawiły się dwa elementy na raz. Kolumna została zasypana sprężynkami KO i poskręcana "na gotowo". Zacząłem grzać.
Wszystko przebiegało książkowo. Rozgrzanie i zalanie na pełnej mocy, godzinna stabilizacja i dalsza praca z połową mocy, odbiór podpalki, przedgonu z LM. Przeszedłem do ovm powoli go odkręcając. Po chwili, zaczynam odbierać mętne dobro :shock: 96%+. Oczywiście, zanim zorientowałem się co jest grane, troszkę już się w słoju zebrało. Ale żadna strata to, bo przecież pierwsze 0.7l z ovm, przeznaczałem do nastepnej rekty. Niemniej ten urobek został wylany, naczynie wypłukane.
Co jest grane? Wyłączam grzanie, zakręcam ovm. Rozkręcam kolumnę i szukam przyczyny.
Co się okazało?
Na wysokości obniżonego odbioru znajdowały się dwa, małe- wyraźnie turkusowe "fragmenty" wielkości połowy ziarna pieprzu może mniejsze nawet. Sądzę, że to one spowodowały zmętnienie, gdyż po ich usunięciu, dodatkowemu płukaniu wodą tylko górnego elementu kolumny, otrzymywałem już tylko kryształowo czysty materiał oczywiście po wcześniejszym zalaniu, ustabilizowaniu się kolumny. Cała procedura jak podczas pierwszego startu. Skąd one tam? Napewno na wskutek nie dość dobrego wypłukania tej części kolumny ale z drugiej strony, czemu podczas poprzednich procesów, urobek nie był mętny? Jeśli te dwa paprochy, znajdowały się wcześniej w zupełnie innym miejscu, to nasuwa się pytanie- gdzie? Uważam, że chyba jedyne niedostępne dla oka miejsce w tego typu kolumnie, znajduje się pod górną, skośną półką odbioru lub gdzieś w przestrzeni między tymi półkami. Ale nie chodzi tu o typ kolumny tylko moim zdaniem o sam fakt. Więc jeśli moja teoria, jest choć w małej części trafna, proponowałbym zweryfikować to zdarzenie, gdyż nic innego, nie przychodzi mi do głowy a można się później ubudzić z ręką w nocniku. Czy badał ktoś z was destylat na zawartość związków miedzi? Tego typu incydent, miałem jeden raz. Poza tym, @AAmatorek wyżej wspomniał czy związki miedzi znajdujące się we wsadzie, nie przejadą podczas procesu do destylatu. Mój przypadek byl nieco inny. Tu obecność zanieczyszczenia w stałej formie, zostało wystawione na działanie gorącej pary alkoholowej. No więc idąc tym tropem uważam, że związki miedzi, mogą reagować z gorącą i nasyconą parą alkoholową. Jeśli tak, to co z tego wynika? Tijaaa... Rutyna jest czasem gorsza niż niewiedza. Pozdrawiam

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: czwartek, 16 gru 2021, 15:45
autor: AAmatorek
@defacto musze spróbować dowiedzieć czy da się to przebadać w sanepidzie i jaki byłby tego koszt. Tak mnie ciekawość zjada ze szok. Na logikę po przegotowaniu powinno być ok, ale badanie rozwiało by te wątpliwości

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: czwartek, 16 gru 2021, 17:02
autor: Góral bagienny
defacto pisze:
Miedziana kolumna, poddana była okresowemu płukaniu w roztworze kwasku cytrynowego. Wypełnie było wysypane. Robiłem to w ten sposób, że dolną część kolumny, zaślepialem dość ciasno dopasowanym korkiem a od góry, wlewalem mocno rozgrzany roztwór kwasku cytrynowego. Po kilkunastu minutach, wylewalem blado turkusowy płyn
Błąd ;) za krótko trzymałeś roztwór w kolumnie i miałeś efekty ;)
Ja trzymam roztwór około 3 godz w alembiku i jest czysty.
Roztwór kwasku z wodą działa nawet gdy ma temperaturę pokojową tyle że dłużej :)

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: czwartek, 16 gru 2021, 17:28
autor: użytkownik usunięty
Serwus @Góral bagienny. Dziękuję za wyjaśnienie. Dzięki Tobie już coś więcej wiem a wiedzy, nigdy nie za wiele. Niemniej jednak, wolałbym uzyskać odpowiedzi, na zadane pytania i wątpliwości :ok:.

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 17 gru 2021, 12:08
autor: AAmatorek
radius pisze: ...
Gdyby była zalana kwasem octowym, to powstał by octan miedzi w kolorze bardziej niebieskim :ok:
Myślisz że to będzie octanmiedzi? Czyli jedno znacznie można stwierdzić, że jeżeli mam grynszpan to ciśniemy jeszcze raz na rury, a jak mamy octan to wylewamy? Dobrze to zrozumiałem? Tylko ze grynszpan miedzy innymi składa się z octanu miedzi (w jakiejś części)
20211217_115557_resize_85.jpg
20211217_120739.jpg

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 17 gru 2021, 14:21
autor: radius
AAmatorek pisze:Myślisz że to będzie octan miedzi?
A miałeś w kolumnie kwas octowy? Sam odpowiedz sobie na to pytanie :shock:
AAmatorek pisze:jeżeli mam grynszpan to ciśniemy jeszcze raz na rury, a jak mamy octan to wylewamy?
Grynszpan to właśnie octan miedzi (hydroksyoctan miedzi). Masło maślane w tym pytaniu :scratch:
Powtórzę jeszcze raz, co napisałem w innym temacie.
Przestańcie pisać bzdury o grynszpanie w destylacie :o No chyba, że destylujecie kwas octowy :hahaha:

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 17 gru 2021, 14:38
autor: AAmatorek
radius pisze: A miałeś w kolumnie kwas octowy? Sam odpowiedz sobie na to pytanie :shock:
Kwas octowy powstaje m.in. w wyniku utleniania etanolu lub aldehydu octowego, a także podczas reakcji (np. hydrolizy) estrów kwasu octowego, bezwodnika octowego lub chlorku acetylu. Z metalami tworzy sole, a z alkoholami i fenolami – estry; obie te grupy związków nazywane są octanami.

A jeżeli nastaw "zaczął" octować i to dosłownie "zaczął" na tyle że nie zostało to przechwycone bo byl to początek to jest to możliwe (chyba)

Rozwiej moją wątpliwość :)

Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem

: piątek, 17 gru 2021, 15:07
autor: użytkownik usunięty
@AAmatorek
Szczerze żałuję, że nie porobiłem zdjęć i nie przedstawiłem ich do wglądu a przede wszystkim, że nie wysłałem próbki do badania. Myślę, że wtedy dyskusja potoczyłaby się troszkę inaczej A tak, to sam widzisz.
radius pisze: Przestańcie pisać bzdury o grynszpanie w destylacie :o No chyba, że destylujecie kwas octowy :hahaha:
:ok:
To mi wystarczy.