Strona 1 z 2

Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 20 gru 2012, 22:12
autor: zielonka
Mam w kegu 30l dwie grzałki 1400+2000W i próbowałem nimi pracować bez regulatora ale 1400 była za słaba a 2000 za mocna a obie gotowały wsad i leciał zawsze gorszy produkt niż z kega grzanego od spodu. Kupiłem więc regulator Pamel PRD2Z i kombinowałem jakby tu połową mocy 3400 zrobić robotę no i leci kicha. Mam nastaw z jęczmienia i zrobiłem jazdę na dwa sposoby. Użycie grzałek w kegu wyraźnie pogarsza zapach i smak. Czy ja coś robię nie tak czy te grzałki jakieś za ostre ?

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 20 gru 2012, 22:17
autor: Zygmunt
To jeszcze opisz resztę sprzętu. Gotowałeś z ziarnem, czy klarowne?

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 20 gru 2012, 22:22
autor: Emiel Regis
Gotowałem już różne dziwa, tylko dwa razy mi się przypaliło- gęsta pulpa brzoskwiniowa i pulpa z czarnego bzu.
Całe ziarna bez problemu http://alkohole-domowe.com/forum/post57429.html#p57429
Oczywiście nigdy nie przesadzam z gęstością wsadu, to tylko grzałki. Mąki nie próbowałem, ale raczej nie ma sensu tego robić.
Smak mnie zadowala, choć szukając ulepszeń jestem w trakcie prac nad bełkotką. Niestety zblokowały mnie właśnie grzałki- przeznaczone nie pasują, muszę kupić nowe.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 20 gru 2012, 22:28
autor: zielonka
Czyste było żadnych ziaren, do kega rura 100cm z wypełnieniem zmywaki plus gres marmurowy(mój patent, nieźle działa) do rury głowica z ZP nie podłączone, odstojniczek malutki i chłodnica . W odstojniczku niewiele się zbierało. To niby spalenizną nie leci tylko takim przegotowanym

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 21 gru 2012, 09:11
autor: tankok
Witam
Mam ten sam problem z grzałką 2000 i 1400 zbiornik 50 litrów. Wsad nawet gdy jest wyklarowany z kolumny wychodzi śmierdzący przypalenizną. Proces prowadzę w ten sposób że rozgrzewam obiema na max a potem zanim zaczyna się gotować zostawiam tylko jedną grzałkę. Ten sam wsad podgrzewany taboretem gazowym wychodzi ok. :?:

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 20:59
autor: zielonka
Moja teoria na temat tych grzałek jest taka że osiągają one za wysoką temperaturę pomimo zanurzenia w cieczy. Stąd bąble pary i przypalanie, Nie bez powodu kolega Cezary pisze że do swoich aparatur zamawia specjalne wykonanie grzałek(pewnie mniejszą moc na 1cm powierzchni). Ja próbuję to obejść załączając 3,5KW na 51 procent mocy w kegu 30 i idzie to całkiem dobrze choć regulator od Pamelu na razie robi mnie trochę w balona i działa niestabilnie.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 21:36
autor: Emiel Regis
Może po prostu pokażecie swoje grzałki?
Moje są dedykowane do pralek i nie mam z nimi naprawdę żadnego problemu.
Przy strippie grzeję non stop 2000W i nie zauważyłem przy rzadkich wsadach ani cienia przypalenia, czasem przy rektyfikacji robi się osad od twardej wody, ale schodzi potraktowany gąbką i płynem do naczyń.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 21:57
autor: zielonka
Moja ma 1400+2000 wkręcona w 5/4 cala i zakupiona chyba w stalówka sklep Wygląda dokładnie jak te 2x2000 a sterowanie tym mam sobie zrobione, na foto jeszcze bez regulatora(miała wystarczyć 1400 a 2000 na rozruch )

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 21:59
autor: mtx
Ja miałem kiedyś zwykłe grzałki od czajnika elektrycznego (2kw) w garze 10l, grzałem
w tym nastawy pełną mocą (na rozgrzanie. potem przez regulator) i nawet nie było śladu,
zapachu czy smaku spalenizny... Więc nie wiem o co może Wam koledzy chodzić... :bezradny:

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 22:14
autor: zielonka
Bo to nie tyle spalenizna co posmak a i procent niższy leci . Jak grzeję od spodu mam kilka procent więcej i nie ma tego dziwnego posmaku, dlatego uważam że to grzałki za ostre, Wy własnie macie grzałki dobierane aby nie gotowały (od pralek np). A te po prostu ktoś musiał wykonać inaczej i dlatego one przegotowują wsad lokalnie. Tak myślę bo widać że niewielu ma ten problem ale ciekawe że mój zestaw 1400 +2000 i kolegi powyżej taki sam sprawiają problemy.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 22:44
autor: Kula
A możesz napisać jak klarujesz swój zacier?? Czy przed wlaniem do kega jest krystaliczny?? Jeśli w płynie jest osad lub cząstki ze zboża to wcale się nie dziwię, że możesz mieć posmak spalenizny. Każda grzałka rurkowa większej mocy będzie przypalała zboże. Zrób sobie kocioł z płaszczem.
Swoją drogą jeśli masz grzałkę 1,4+2KW to nie kupiłeś jej u mnie.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 22:59
autor: Partyzant
Kula tu mnie zaniepokoiłeś... Za pozwoleniem przyłącze się do tematu.
Jeśli będę robił piwo to znaczy zacierał, grzałki będą przypalać? Oczywiście ziarna "słód" nie będą miały styku z grzałkami jedynie brzeczka. :piwo:

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 23:13
autor: Zygmunt
W kotle warzelnym mam dwie 2kW LWD i jestem zadowolony. W zaciernym też można mieć grzałki, ale ULD (ultra low density), więc już na zamówienie i drogie. Maja bardzo dużą powierzchnię i nie przypalają zacieru.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 23:22
autor: Partyzant
Te co mam od Ciebie będą grały? jeszcze ich nie użyłem...

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 23:26
autor: Zygmunt
Będą.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: czwartek, 27 gru 2012, 23:35
autor: Partyzant
Oki :piwo:

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 10:42
autor: lesgo58
Mam grzałki jak na zdjęciu w jednym z poprzednich postów . Ich układ to 2000+2000W.
Dopóki nie miałem płaszcza grzałem wsady od środka.
Nawet jak miałem tylko zgrubnie przefiltrowany nastaw śliwkowy czy jabłkowy nigdy mi się nie przypaliło.
Warunek - grzanie małą mocą. Ja osobiście owocówki grzeję zawsze ( nawet teraz jak mam płaszcz) mocą maksymalnie 1KW ( czyli po 500W na grzałkę ).

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 11:12
autor: zielonka
No i w tym cała sprawa, teraz jak mam regulator to grzeję mała mocą i jest ok.
Co do pochodzenia grzałek kolego Kula to masz rację, sprawdziłem , są zakupione gdzie indziej choć zewnętrznie dokładnie takie jak w Twoim sklepie. Myslę że wykonał je ten sam producent.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 11:22
autor: tankok
Moja grzałka w komplecie 1,4 i 2 KW kupiona została u "plipek1" ponoć są od "Kula". Zresztą nie spotkałem się nigdzie na necie kto sprzedaje te grzałki poza "Kula".
I tak jak pisałem we wcześniejszym poście, klarowny wsad grzeje w kegu 50l. Rozgrzewam obiema a jak zaczyna dochodzić do 70 podtrzymuje grzałką 1,4 czy 2KW wychodzi z zapachem spalenizny. Grzałka praktycznie nówka bo dopiero skombinowałem zbiornik.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 11:25
autor: drgranatt
Ogólnie rzecz biorąc, te grzałki które są w sprzedaży mają powierzchniową moc obciążeniową (PMO) na poziomie 8-10 W/cm2. I te będą przypalać cząsteczki stałe zawarte w zacierze. Można zamówić grzałki, dla których wskaźnik ten będzie na poziomie 2-3 W/cm2 i wtedy nie mamy problemu z przypalaniem nawet gęstych zacierów grzejąc pełną mocą.

Aby uniknąć przypalenia przy zastosowaniu grzałek o dużej PMO należy za pomocą regulatora tak obniżyć moc grzania aby ten wskaźnik zawierał się w granicach 2-3 W/cm2.

A jak to wygląda w praktyce:
Mamy grzałkę 4000W o PMO 9 W/cm2. Jeżeli chcemy obniżyć do np 2,5 W/cm2 bez ryzyka przypalenia to wypadkowa moc grzałki wyniesie nam wtedy około 1100W przy napięciu około 121V. Do prowadzenia procesu potrzebujemy dajmy na to 2000W. I tu zaczyna się konflikt, za mała moc aby kolumna pracowała na 100% swoich możliwości.
Jedynym rozsądnym wyjściem byłoby dołożenie jeszcze następnej grzałki 4000W lub zamówienie o wiele droższej o PMO 2-3 W/cm2.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 13:03
autor: zielonka
I to jest wg mnie właściwy wniosek i sedno sprawy. Szkoda że się w temacie rozeznałem dopiero teraz. No i jakoś nikt nie opisuje jakie PMO mają jego grzałki a jak widać to dość ważna informacja.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 13:06
autor: pokrec
Bierzemy 2 grzałki 2 kW, łączymy je szeregowo i tak połączone wpinamy pod 230 V. Na każdej grzałce wydzieli się po 500 W (tak, nie po 1000W, tylko po 500W, obie razem będą miały 1 kW mocy). Akurat jak na grzałkę PMO. Koszt? 2 razy grzałka 2 kW... I po sprawie. Montujemy 4 takie grzałki (w dwóch zestawach połączonych szeregowo) i mamy grzałkę 2 kW o niskiej mocy powierzchniowej. Trwałość takiego układu - praktycznie nieskończona, regulator - zbędny.
Da się tak zrobić kocioł zacierny, dobrze kombinuję? Nic nie będzie przypalał?
Bo mam pomysła, kupiłbym sobie 25 kg. słodu i zrobił jakieś piwko...

Kol. zielonka, to jest prymitywnie proste. Mierzysz sobie grzałkę, obliczasz powierzchnię grzejną, moc dzielisz przez ta powierzchnie wyrażona w cm2 i masz, co chcesz. Moje grzałki 2 kW mają po ok. 200 cm2, czyli 10 W/cm2, jak obniżę moc każdej do 500 W wyżej wspomnianym sposobem, to mam grzałkę, o jaką chodzi, jak w mordę strzelił.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 13:14
autor: zielonka
Pewnie można tak kombinować ale trzeba dokładnie znać zapotrzebowanie na moc a z tym różnie przecież jest, więc i tak regulator musi gdzieś być, poza tym koszt 4x2000 po to żeby uzyskać 2000 jest spory, to chyba już taniej regulator .

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 13:22
autor: pokrec
Jak chcesz regulator i dostać 2 kW, to i tak musisz kupić grzałkę 8 kW i obniżyć jej moc 4 razy (do 2 kW). Jak dla mnie, to grzałka 2 kW kosztuje ok. 30 zł. Wydajesz 120 zł raz na zawsze. Układ jest supertrwały (bo pracuje na 1/4 gwizdka) a regulator do tego - jak chcesz, możesz dać, to w końcu tylko 50 zł. Poza tym regulować nieco możesz mocą sterować odłączając jeden z zespołów.
Poza tym, przy zacieraniu / strippowaniu kotła 30 l 2 kW to nie jest za duża moc, Raczej czasami chciałoby się więcej... Drugie psocenie surówki już można jechać na grzaniu full - tu się nic nie przypali.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 13:33
autor: drgranatt
Kol. zielonka,
Tak czy owak aby precyzyjnie prowadzić proces bez regulatora i tak nie obędziesz się.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 13:45
autor: pokrec
Kol. Drgranatt, mój chwyt można zastosować do odpsacania surówki znad zacieru metodą pot - still, a dopieścić można już samą surówkę na normalnie połączonych grzałkach z regulatorem.
Poza tym, jeśli nie rektyfikujemy, to regulator nie jest niezbędny, moim zdaniem. Zawsze można jechać na mocy mniejszej niż optymalna i jedyne, poza zwiększeniem jakości, co nas może spotkać, to wydłużenie czasu pracy. Poza tym kol. Akas zwrócił uwagę, że tak naprawdę, to ważne jest pierwsze zalanie, późniejsza praca może odbywać się nawet sporo poniżej progu zalania i nie ma z tym problemów.
Inna sprawa, że bez regulatora, to nie za bardzo jest co szukać w tym hobby jak je traktujemy na poważnie.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 14:08
autor: zielonka
Jakby nie kombinował regulator musi być a ja i tak mam mocy za dużo więc tym bardziej.
Pomysł z szeregowym połączeniem przyszedł mi do głowy ale w moim zestawie wynik jest sporo poniżej zapotrzebowania. W tej chwili mam 3400W odpalone na 65 proc i stabilny proces. Poprzednim razem było to 52 proc i diabeł wie czy regulator świruje czy taka uroda tej zabawy żeby nudno nie było.:) Oj sporo jeszcze trza napsocić żeby opanować ten bałagan.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 14:22
autor: Zygmunt
Grzałki nie przypalające zacieru (np. w zaciernym) to grzałki ULD o mocy niecałych 8W na cm2.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 15:09
autor: drgranatt
Zygmunt, coś mi się wydaje że mieszasz ludziom w głowach. Skoro normalne grzałki rurkowe przeznaczone do pracy w środowisku wodnym mają obciążalność powierzchniową rzędu 10 W/cm2 i przypalają to jak te 8 W/cm2 tego nie robią :?:

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 28 gru 2012, 15:51
autor: Zygmunt
Dlaczego mieszam?

Kod: Zaznacz cały

High watt density is 150W per square inch.
Low watt density is 75W per square inch.
Ultra low watt density is 50W per square inch.
Cal kwadratowy to ok. 6,45cm2. Grzałki, które maja ponad 20W na cm2 to HWD i przypalają zboże kompletnie- ich nawet nie rozpatrujemy. Grzałka która stosuję ma powierzchnię ok. 230cm2, co przy mocy 1900W daje 8,26 W/cm2 i klasyfikuje je między LWD i ULD. Grzałka np. taka jak ze Stalówka Sklep- taka 2x 2kW ma powierzchnię ok. 180cm2, co przy mocy 2000W daje troche ponad 11 W/cm2. Z doświadczenia wiem, że moje długie się nadają, natomiast puszczałem zacier w instalacji typu RIMS opartej o grzałkę "mufową" 2x2kW i niestety układ się blokował przez przypalenia. Chcesz fotki?:D

Aha, do warzelnego można trochę poszaleć z mocą, tam jest ciężko coś przypalić.

Jeszcze jedno- cały czas pisze o ty, co miałem we własnych łapakach i czego używałem przy produkcji PIWA. Zaciery zbożowe gorzelniane są zwykle trochę gęściejsze, co też ma wpływ na przypalanie.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: sobota, 29 gru 2012, 12:41
autor: drgranatt
Zygmunt, może masz rację może nie. Nie będę dalej z tym polemizować. Chciałbym się raczej skupić na konsystencji tego w czym zanurzona jest grzałka.

Wiadomo, że jeżeli gotujemy nastaw i do tego wyklarowany to śmiało możemy porównać go do wody stojącej dla której obciążalność powierzchniowa grzałki wynosi 10 W/cm2. Tu z przypalaniem nie mamy problemu chyba, że jest słodki to wtedy przypalimy cukier.

Natomiast średnio gęste lub gęste zaciery albo pulpy owocowe już tak łatwo nie pójdą. I tu Twoim zdaniem do jakiego ogólnie znanego medium możemy lub należy porównać to co gotujemy :?:

Moim skromnym zdaniem, gęste zaciery i pulpy owocowe możemy z całą odpowiedzialnością przyrównać do gęstego oleju. Dlaczego gęstego :?: Ze względu na bardzo małą "ruchliwość grawitacyjno-cieplną". (Bardzo wolne przenikanie ciepła od grzałki w głąb medium).
Jeżeli zgodzimy się z takim porównaniem to za danymi z Selfy obciążalność powierzchniowa dla grzałki do ogrzewania takich substancji powinna wynosić 1,2 W/cm2.

Dla pozostałych zacierów już z grubsza przefiltrowanych (odciśniętych) możemy przyjąć jako medium porównawcze olej rzadki dla którego obciążalność powierzchniowa grzałki wynosi 3,5 W/cm2.

Moim skromnym zdaniem należy trzymać się tych porównań oraz ustaleń (badań) Selfy bez względu na to co znaczy i do czego należy go odnieść zacytowany przez Ciebie fragment:
High watt density is 150W per square inch.
Low watt density is 75W per square inch.
Ultra low watt density is 50W per square inch.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: sobota, 29 gru 2012, 13:51
autor: Zygmunt
No tak, cytat walnąłem, a nie napisałem skąd i dlaczego:) Otóż kopalnią wiedzy jeżeli chodzi o zaciery i grzałki są fora piwowarskie, szczególnie te z USA (homebrewtalk.com). Tam praktycznie wszyscy do warzenia piwa używają grzałek i to tam można pooglądać doświadczenia z przypalaniem.

Nie porównywałbym zacieru do czegokolwiek innego niż zacier, bo jest to mieszanina niejednorodna i współczynnik przenikania jest zmienny.
Jeżeli zgodzimy się z takim porównaniem to za danymi z Selfy obciążalność powierzchniowa dla grzałki do ogrzewania takich substancji powinna wynosić 1,2 W/cm2.
Dla 2000W taki element grzejny miałby ponad 6,5 metra długości.
Dla pozostałych zacierów już z grubsza przefiltrowanych (odciśniętych) możemy przyjąć jako medium porównawcze olej rzadki dla którego obciążalność powierzchniowa grzałki wynosi 3,5 W/cm2.
Przefiltrowany zacier można spokojnie grzać (to znaczy udaje się to mi i kilku tysiącom innych ludzi, nie wiem jak Selfie:) ) grzałkami, których parametr W/cm2 jest nawet wyższy od 13. Tutaj potwierdzenie, to jasne na grzałkach to chmieliny.

Obrazek

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: sobota, 29 gru 2012, 14:13
autor: drgranatt
I wszystko jasne :D

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: sobota, 29 gru 2012, 14:29
autor: zielonka
Poza tym że nadal w żadnej ofercie grzałek ani słowa o tym ile wat/cm ma dana grzałka i że w ogóle trzeba na to zwrócić uwagę. Może ten temat coś zmieni? Chciałbym aby tak było.
Pozdrawiam wszystkich na cały Nowy Rok. Dzięki radom Pokreca mam nie najgorszy napitek i to całkiem sporo więc na wszelki wypadek dziś już składam Wam życzenia.:)

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: sobota, 29 gru 2012, 14:33
autor: Zygmunt
Poza tym że nadal w żadnej ofercie grzałek ani słowa o tym ile wat/cm ma dana grzałka
Moc grzałki / (średnica rurki grzałki x 3,14 x długość elementu grzejnego)

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: piątek, 22 lut 2013, 19:01
autor: michal278
A co panowie proponowalibyście do łaźni olejowej. W zamierzeniu ma być ogrzewany keg 50.
Cel: psocenie, zacieranie, gotowanie soku, pifo (ort. specjalnie zrobiony). Łaźnia zrobiona z kega w kegu (euro i din 50).
Wymagania: grzałki wkręcane w mufy, jakiś termoregulator - gdzie proponujecie wsadzić czujkę?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie informacje.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: wtorek, 7 maja 2013, 12:47
autor: Sebastian120
Witam, jestem w trakcie kupowania grzałek. Czy taka grzałka wystarczy do prawidłowego funkcjonowania aparatury o wymiarach: kolumna 60,3mm, wysokość wypełnienia 1,4m, zbiornik 80 litrów. http://allegro.pl/grzalka-z-obudowa-kwa ... 80452.html.
Czy nie będzie przypalać się ze względu na duży stosunek mocy do małych wymiarów grzałki?

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: wtorek, 7 maja 2013, 19:00
autor: Wald
3400 W w zupełności wystarczy. Do takiej kolumny teoretycznie potrzeba właśnie 2000 W.
Pulpy (owoce, zboże) nie polecam na tym próbować.
Na cukrówkach nie będzie czego przypalić.

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: wtorek, 7 maja 2013, 19:24
autor: majonesse
Witam,
Jeżeli mogę trzy grosze dodać, jeżeli podgrzewamy wodę nastaw /cukrowy/ klarowany nie będzie problemu.
Natomiast gęste wsady z zawartością jakiś drobin organicznych tu mogą wystąpić problemy
Takie drobiny mają skłonności przywierania do powierzchni grzałki.
To tworzy otulinę /izolację/ grzałka w takim miejscu nie oddaje prawidłowo temperatury – drut oporowy się przegrzewa i przepala.

Pozdrawiam
Mariusz

Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

: wtorek, 7 maja 2013, 20:44
autor: drgranatt
Sebastian120 pisze:Witam, jestem w trakcie kupowania grzałek.
Za wiele mniejsze pieniądze możesz kupić grzałkę, która spełni o wiele lepiej swoje zadanie. Te wyłączniki, to do niczego niepotrzebne. I tak musisz zastosować regulator mocy grzania.