Destylacja według producenta !!!
: wtorek, 13 mar 2018, 10:06
Słuchajcie, chciałem przedstawić lub też podzielić się i zarazem spytać o kwestię opisów destylacji.
A mianowicie kwestia różnych opisów do destylacji, podczas zakupu. Podam przykład opis po zakupie mojego Aabrateka, (kg 50l , elektryczny, latarka, 160cm kolumna, odbiór LM, programator Pamela PRDU+).
Producent w takich kilku krokach podaje co należy zrobić:
cyt:"
* Należy wlać wsad do zbiornika w ilości minimum 15 litrów . Należy pamiętać aby grzałka przez cały
proces była zanurzona w cieczy oraz, że w trakcie procesu zmniejsza się ilość wsadu.
*Montujemy kolumnę z głowicą do beczki (pkt. 3.1 ) podłączamy wejście i wyjście wody chłodzącej
(kolejność dowolna) i odkręcamy zaworek precyzyjny na maximum
* Podłączamy obydwa przewody grzałek do sieci elektrycznej, instalacja musi być wykonana w taki
sposób żeby wytrzymała obciążenie 3,5 kW( można podłączyć wtyczki do różnych gniazdek ) najlepiej,
żeby instalację i podłączenie sprawdziła osoba wykwalifikowana (patrz pkt. 3.2 I)
* Gdy temperatura na beczce wynosić będzie 85-87 0C włączamy przepływ wody( delikatny strumień)
* Doprowadzamy wsad do wrzenia (objawia się to szybkim skokiem temperatury na termometrze w
głowicy kolumny)
* Odłączamy słabszą grzałkę z napisem na wtyczce 1500 w z sieci
* Odlewamy 100ml przedgonu (pierwszy destylat jaki poleci z zaworka) i zamykamy całkowicie zawór
zaczynamy w ten sposób zalewanie kolumny, które powinno trwać od 20 do 40 minut, polega ono na tym,
że wszystkie opary skroplone w głowicy wracają na wypełnienie kolumny i zwilżają je destylatem co
poprawia jego jakość
* Po zalaniu kolumny po 20-40 minutach odkręcamy zawór precyzyjny na delikatny przepływ i zaczynamy
odbiór drugiej frakcji przedgonów do momentu gdy na kolumnie temperatura dojdzie do 77-79 0C (zależy
od upodobań smakowych)
* Gdy temperatura się ustabilizuję podkładamy zbiornik do odbioru destylatu właściwego tzw.„SERCA” i
ustawiamy odbiór destylatu na zaworku na poziomie 3 do 15 kropli/sekundę. Im mniejszy przepływ
skroplin ustawimy tym mocniejszy i lepszej jakości destylat otrzymamy, jednocześnie regulujemy ciśnienie
wody w chłodnicy tak żeby destylat wylatywał lekko ciepły. Gdy po czasie temperatura na głowicy
zaczyna rosnąć ograniczamy lub zamykamy na chwilę przepływ destylatu przez zaworek precyzyjny.
* gdy na beczce temperatura osiągnie 95C oznacza to koniec odbioru destylatu właściwego „serca” i
zaczyna się frakcja pogonów, podkładamy wtedy inny zbiornik zwiększamy odbiór destylatu na zaworku i
odciągamy do uzyskania temperatury 98 C wtedy destylacja się kończy zakręcamy wodę i odłączmy
grzałki od prądu."
Co o tym sądzicie? różni się to diametralnie od tego co wyczytałem w kompendium wiedzy, nie mniej jednak martwi mnie kwestia zalania kolumny, gdyż na automatycznej funkcji SID, nie zdąży mi się zalać kolumna to po pierwsze, a po drugie, ten odbiór pogonu przy odkręconym zaworku precyzyjnym na wstępie ? Ktoś tu albo coś poknocił albo wynika to z niewiedzy . Jak Wy ten opis charakteryzujecie?
Dziekuję za pomoc .
A mianowicie kwestia różnych opisów do destylacji, podczas zakupu. Podam przykład opis po zakupie mojego Aabrateka, (kg 50l , elektryczny, latarka, 160cm kolumna, odbiór LM, programator Pamela PRDU+).
Producent w takich kilku krokach podaje co należy zrobić:
cyt:"
* Należy wlać wsad do zbiornika w ilości minimum 15 litrów . Należy pamiętać aby grzałka przez cały
proces była zanurzona w cieczy oraz, że w trakcie procesu zmniejsza się ilość wsadu.
*Montujemy kolumnę z głowicą do beczki (pkt. 3.1 ) podłączamy wejście i wyjście wody chłodzącej
(kolejność dowolna) i odkręcamy zaworek precyzyjny na maximum
* Podłączamy obydwa przewody grzałek do sieci elektrycznej, instalacja musi być wykonana w taki
sposób żeby wytrzymała obciążenie 3,5 kW( można podłączyć wtyczki do różnych gniazdek ) najlepiej,
żeby instalację i podłączenie sprawdziła osoba wykwalifikowana (patrz pkt. 3.2 I)
* Gdy temperatura na beczce wynosić będzie 85-87 0C włączamy przepływ wody( delikatny strumień)
* Doprowadzamy wsad do wrzenia (objawia się to szybkim skokiem temperatury na termometrze w
głowicy kolumny)
* Odłączamy słabszą grzałkę z napisem na wtyczce 1500 w z sieci
* Odlewamy 100ml przedgonu (pierwszy destylat jaki poleci z zaworka) i zamykamy całkowicie zawór
zaczynamy w ten sposób zalewanie kolumny, które powinno trwać od 20 do 40 minut, polega ono na tym,
że wszystkie opary skroplone w głowicy wracają na wypełnienie kolumny i zwilżają je destylatem co
poprawia jego jakość
* Po zalaniu kolumny po 20-40 minutach odkręcamy zawór precyzyjny na delikatny przepływ i zaczynamy
odbiór drugiej frakcji przedgonów do momentu gdy na kolumnie temperatura dojdzie do 77-79 0C (zależy
od upodobań smakowych)
* Gdy temperatura się ustabilizuję podkładamy zbiornik do odbioru destylatu właściwego tzw.„SERCA” i
ustawiamy odbiór destylatu na zaworku na poziomie 3 do 15 kropli/sekundę. Im mniejszy przepływ
skroplin ustawimy tym mocniejszy i lepszej jakości destylat otrzymamy, jednocześnie regulujemy ciśnienie
wody w chłodnicy tak żeby destylat wylatywał lekko ciepły. Gdy po czasie temperatura na głowicy
zaczyna rosnąć ograniczamy lub zamykamy na chwilę przepływ destylatu przez zaworek precyzyjny.
* gdy na beczce temperatura osiągnie 95C oznacza to koniec odbioru destylatu właściwego „serca” i
zaczyna się frakcja pogonów, podkładamy wtedy inny zbiornik zwiększamy odbiór destylatu na zaworku i
odciągamy do uzyskania temperatury 98 C wtedy destylacja się kończy zakręcamy wodę i odłączmy
grzałki od prądu."
Co o tym sądzicie? różni się to diametralnie od tego co wyczytałem w kompendium wiedzy, nie mniej jednak martwi mnie kwestia zalania kolumny, gdyż na automatycznej funkcji SID, nie zdąży mi się zalać kolumna to po pierwsze, a po drugie, ten odbiór pogonu przy odkręconym zaworku precyzyjnym na wstępie ? Ktoś tu albo coś poknocił albo wynika to z niewiedzy . Jak Wy ten opis charakteryzujecie?
Dziekuję za pomoc .