Strona 1 z 1

Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: poniedziałek, 29 sty 2018, 14:59
autor: Adamecki99
Witam kolegów. Jestem tu nowy i prosiłbym o fachową radę. Już jakiś czas bawię się w psotnika ale jedno mnie dręczy. Mam kolumnę abrateka swoją psote puszczam raz zapachowo super nic nie czuć tylko jest taki jak by gryzący ostry posmak. Robię to na sprzęcie abratek od kolegi Franzm. Zacier oczywiście klaruje i odgazowywuje. Prędkość odbioru 1.5 l na godzine jak opisano w instrukcji. Zaworem Lm odbieram podpałkę w ilości 200ml później przedgon w ilości też 200ml zaworkiem olm odbieram 150ml które odstawiam na bok no i serce. Czy żeby zgubić ten gryzący piekący posmak muszę puścić 2 raz?

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: poniedziałek, 29 sty 2018, 20:24
autor: silvio2007
Kolego serdeczny spróbuj jeszcze raz przedestylować. Niektórzy przepuszczają przez węgiel aktywowany
Dokładnie odcinaj frakcje, serce zbieraj do osobnych butelek. Po rozcieńczeniu, po kilku dniach sam porównasz smaki.
Jeśli robisz cukrówkę to zawsze jest to nastaw! Zacier jak sama nazwa wskazuje jest wynikiem zacierania, czyli zboża, ziemniaki albo może banany.

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: poniedziałek, 29 sty 2018, 20:34
autor: prolog1975
Przeczytaj kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedzy-w-pigulce-t9284.html.
Jeśli robisz na raz to odbierz z OLM więcej do osobnej butelki tak 0.7 lub 1l i dopiero bierz serce. Wydłuż stabilizację i odbierz więcej przedgonu z LM. Ale najpierw poczytaj co napisał lesgo58

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: wtorek, 30 sty 2018, 00:29
autor: Adamecki99
Dzięki za radę. Dam znać o efektach. Jutro zaczynam działać.

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: wtorek, 30 sty 2018, 10:31
autor: PETER29
Napisz jak robisz nastaw ile cukru i ile wody?

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: wtorek, 30 sty 2018, 13:23
autor: ramzol
Jak odbierasz pogon bo nic nie piszesz na ten temat?

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: wtorek, 30 sty 2018, 21:13
autor: 70-MAREK
Witam,
Destylat jest palący bo za szybko odbierasz,
Zmniejsz prędkość tak aby kapało ~3 kropel na sekundę ;)

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: wtorek, 30 sty 2018, 21:18
autor: ramzol
Drugie podstawowe pytanie to wypełnienie. Też brak danych a sporo od tego zależy.

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: wtorek, 30 sty 2018, 21:48
autor: gadaka
Napisz też z jaką mocą grzejesz? 2kW?

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: środa, 31 sty 2018, 06:44
autor: Adamecki99
Cukier dawkuje według zaleceń które znajdują się na opakowaniu drożdży czyli 25l wody 8kg cukru. Wypełnienie to spreżynki pryzmatyczne z nierdzewka od philipka kolumna jest wypełniona cała. Moc grzania podczas odbioru 2.4kw Pogon odbieram w tempie 4 kropli na sekundę w ilości 200ml . Jeżeli chodzi o cały proces prowadzę go tak jak w instrukcji. A może w nastawie jeszcze jakieś drobinki drożdży się znajdują?

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: środa, 31 sty 2018, 10:05
autor: prolog1975
Musisz rozdzielić przedgon od serca i pogon po sercu. Oraz dobrać czas stabilizacji tak by większość przedgonu została wygotowana i odebrana przed sercem. Po razie jak dla mnie to półprodukt, który można ulepszyć odbiorem tzw wczesnego serca np 1l do osobnej butelki i jak drgnie 10 półka zmienić naczynie na resztę do dalszego przerobu. Jak robisz na raz to nastaw powinien być sklarowany. Przeczytaj kompendium część rektyfikacja a stanie się jasność.

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: środa, 31 sty 2018, 10:38
autor: PETER29
Z pogonem nie musisz bawić się kropelkowo chyba że miałeś na myśli przedgon? Następnym razem odbierz z 300 ml przedgonu i zacznij odbierać serce. Jednocześnie ustaw zawór lm żeby kapala 1 kropelka na 5_7 sekund i tak jeszcze z 2 godziny. Używasz miedzi i czy masz obniżony odbiór?

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: sobota, 3 lut 2018, 15:06
autor: Trener
Adamecki99 pisze:Cukier dawkuje według zaleceń które znajdują się na opakowaniu drożdży czyli 25l wody 8kg cukru.

Zmień nieco ten przepis i ogranicz się do 7kg cukru na 25-30 litrów wody. Przy większej ilości cukru, drożdże mają mniej komfortowe warunki pracy i produkują więcej niechcianych frakcji zamiast etanolu.
Pomyśl też o inwertowaniu cukru, by jeszcze bardziej ułatwić im pracę. Odwdzięczą Ci się delikatniejszym trunkiem.
O inwertowaniu cukru możesz poczytać tutaj
cukier-inwertowany-rozklad-sacharozy-na-glukoze-i-fruktoze-t11705.html

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: środa, 7 lut 2018, 10:49
autor: kropelka uk
Witam, ja mam innego rodzaju problem. Sprzet to abratek grzany gazowo fi 70. Wychodzi mi w smaku po pierwszym przepuszczeniu cos jak rozpuszczalnik. I teraz pytanie.
Drożdże z których był robiony nastaw, były 5 lat po terminie. Drożdże przerobiły cały nastaw i zatrzymały sie na -4blg. Czy mogły by miec wpływ na smak finalnego produktu?
Wypełnienie. Kolumna była wypełniona zmywakami. Wyciągałem WsZystkie i tylko co niektóry miał na sobie ślady lekkiej rdzy, bądź zaczerwienień. Wywaliłem jednak wszystkie i zakupiłem nowe.
Wężownica. Ostatnio jak miałem problemy Takim dziwnym metalicznym posmakiem. Postanowiłem namoczyć miedziana wężownice w roztworze kwasku cytrynowego i wody. I obawiam sie ze sie nie doczyscila. Po mimo mycia jej w gorącej wodzie sa miejsca gdzie widać zielone ślady jakiejś pozostałości po moczeniu.
Wydaje mi sie ze to jest główny powód takiego smaku. Jednak wcześniej tez mi sie to zaczęło dZiac i dla tego postanowiłem wprowadzić zmiany.
Jakieś sugestie?

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: środa, 7 lut 2018, 13:01
autor: rosjan
Osobiście nie szukałbym problemu w drożdżach. Dobrze, że wymieniłeś zmywaki. Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym w sprężynki. Mam kolumnę już prawie 2 lata i jeszcze jej nie czyściłem (oprócz Cu oczywiście).
Jak masz nalot na wężownicą, to może to być rownież powód specyficznego smaku. Jesteś pewny materiału, z którego jest ona zrobiona? Do kwasku cytrynowego dodałbym wody utlenionej albo perhydrolu - przyspieszają reakcje.
Tak na czuja, z tego co piszesz, problem widziałbym w zmywakach

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: środa, 7 lut 2018, 13:10
autor: Szlumf
Czy otrzymany destylat był bezbarwny? Postaw na białej kartce i białym tle szklankę destylatu i szklankę czystej wody. Zobacz czy będą identyczne w kolorze. Zielone ślady na wężownicy to zapewne grynszpan, niezbyt zdrowy. Wymień wężownicę na nierdzewną karbowankę.

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: środa, 7 lut 2018, 13:51
autor: kropelka uk
Ja postawiła bym na wężownice . I raczej skłaniał bym sie do wymiany . Na Karbonowa rurkę.

Re: Gryzący ostry posmak destylatu, puszczać drugi raz ?

: czwartek, 8 lut 2018, 16:32
autor: magnifier
Witam wszystkich!

Też miałem ten problem z piekącym destylatem. Kolumna Aabratek fi63 od Franzmaster. Po testowaniu różnych wariantów wyszły dwa mankamenty:
- za szybki odbiór (wg instrukcji 1,5 l) - po zwolnieniu procesu nastąpiła znaczna poprawa.
- przeciągnięcie.
Jak na forum (konkurencyjnym) pisano, pogonów nie da się usunąć węglem, a w każdym razie w bardzo niewielkim stopniu. Polecam ograniczenie odbioru, w każdym razie od ok. 1/2 procesu.

A profilaktycznie destylat odbieraj do mniejszych naczyń i po rozcieńczeniu zdecydujesz, do jakiego stopnia możesz zaakceptować smak.

Pogonów nie dodaję do następnego pędzenia.

Pozdrawiam,
M.