Vapour Managment (VM)

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy

Post autor: lesgo58 »

Czy Tobie nie chodzi o E'arc? No to w czym problem?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: drgranatt »

Spiryt pisze:Nie wiem o jakiej automatyzacji mówicie ale mi chodzi o sterownik z podłączonym czujnikiem w okolicy połowy wysokości kolumny i elektrozawór który zamknie OVM po przekroczeniu o 0,1*C zadanej temperatury w połowie wysokości kolumny.
Z tym to nie ma najmniejszego problemu bo wystarczy zastosować najprostszy termostat. Najważniejsze jest to jak ma być powiązane z pozostałą automatyka i sterowaniem.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Vapour Managment (VM)

Post autor: michal278 »

U mnie testowałem zawór elektro 1/4 na końcu chłodnicy i ze sterownikiem z histerezą jednostronną i wszystko działało. Do tego był zaworek precyzyjny. Ale to klasyczny e- arc, więc kol. Spiryt nie wiem w czym widzisz problem.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

ARC- Automatic reflux control. Ale ja nie steruję refluksem tylko odbiorem.
Zaworek na końcu chłodnicy liebiga- To totalna pomyłka i zaprzeczenie idei vapour management
Mam sterownik szkopera który sterował e-arc i teraz planuję wykorzystać go do sterowania przepływem par w VM potrzebny mi tylko namiar na 100% sprawdzony elektrozawór o dużym prześwicie. Nie chcę żadnych zaworków na końcu chłodnicy bo to przerabiałem i to rozwiązanie jest do luftu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 29 paź 2014, 08:41 przez Spiryt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: drgranatt »

Spirit, nie widzę w takim razie problemu. Zygmunt dał namiar to wszystko chyba załatwione. Moim zdaniem powinien być tylko typu NO lub z siłownikiem.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Nie widzę problemu, pytam się czy ktoś zautomatyzował VM w sposób w który chcę go zautomatyzować.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Kula »

Rozwiązanie które chce zrealizować Spiryt jest lepsze niż elektrozawór na końcu chłodnicy. Nie gromadzi się destylat w samej chłodnicy.
Wadą jest wyższa cena.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: k.kolumb »

@Kula : Rozwiązanie które chce zrealizować Spiryt jest lepsze niż elektrozawór na końcu chłodnicy. Nie gromadzi się destylat w samej chłodnicy.

W czym to przeszkadza że się destylat gromadzi . I tak wykapie...
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: lesgo58 »

Nikt nie stosował z oczywistych względów.Co już zostało wyjaśnione wyżej. Moim zdaniem uzycie elektrozaworu w sposób w jaki jest używany z automatyką prowadzącą prawidłowo proces ma niewiele wspólnego. To jest po prostu bezpiecznik zabezpieczający urobek już odebrany przed zanieczyszczeniem.
Użycie go w taki sposób destabilizuje kolumnę i raz włączony póżniej pracuje już na zdestabilizowanej kolumnie. No chyba, że czujnik podłączymy bardzo nisko w kolumnie. I jednocześnie wprowadzimy korekcje w prędkości odbioru.
Dlatego lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie siłownika/silnika krokowego który będzie regulował otwarcie zaworu w relacji do temperatury w zbiorniku. Taki układ można podłączyć dodatkowo z elektrozaworem celem zabezpieczenia procesu. Nad czymś takim pracują już koledzy - twórcy SpirMastera.
I w takim układzie tańszym rozwiązaniem byłoby jednak zastosowanie elektrozaworu na końcu chłodnicy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Widzę że się nie dogadam.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Zygmunt »

W czym to przeszkadza że się destylat gromadzi . I tak wykapie...
Po zamknięciu zaworu do chłodnicy jeszcze przez chwile wchodzą i skraplają się pary. Ten problem można wyeliminować odpowiednio nisko umieszczonym czujnikiem (to znaczy skutki tego problemu). Zawór na końcu to też szybsze wznowienie pracy po ponownym jego otwarciu- ale to kilka sekund różnicy.

Spiryt- zawór, który Ci pokazałem ma na tyle duży prześwit, że spokojnie możesz go użyć w swoim rozwiązaniu. Jeżeli chcesz, to mogę Ci go dokładnie pomierzyć i zrobić kilka fotek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: lesgo58 »

Spiryt pisze:Widzę że się nie dogadam.
Bo tak faktycznie to nie wiadomo o co Ci chodzi.
Jeśli o automatykę. To niestety zastosowanie tylko elektrozaworu nie spełnia tego warunku. I z automatyką ma niewiele wspólnego. Bo jeśli dodatkowo nie wprowadzisz ręcznie prędkości odbioru to elektrozawór będzie Ci się włączał coraz częściej. Dodatkowym warunkiem jest umieszczenie - tak jak pisałem wcześniej i potwierdził to Zygmunt - czujki jak najniżej w kolumnie.
Moim zdaniem automatyka ma miejsce wtedy gdy z włączaniem się elektrozaworu będzie jednocześnie automatycznie korygowana prędkość odbioru. A to celem wyeliminowania do minimum zamykania i otwierania się elektrozaworu.
Jeśli się mylę to popraw mnie. Albo wyjaśnij lepiej co masz na myśli pisząc o automatyce.
P.S. E-Arc jest ciągle pewną formą regulacji refluksem.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: drgranatt »

Spiryt pisze:Widzę że się nie dogadam.
Dlaczego nie, dogadasz się. Ja wiem dlaczego chcesz w tamtym miejscu zastosować EZ a nie na końcu chłodnicy. Przyczyna jest prosta. Wiąże się to z objętością alkoholu w dwóch stanach (para-ciecz). Różnica ta jest cholernie duża więc jeśli zastosujesz EZ na wejściu do chłodnicy nie "zaciągnie" ona par, które tak czy owak będą zasysane. Może w niewielkich ilościach w przeliczeniu na płyn ale zawsze.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

@ Zygmunt: Dzięki, jeśli miałeś go w ręku i mówisz że ma odpowiedni prześwit to mi to wystarczy. Właśnie tego chciałem się dowiedzieć bo kupić by wyrzucić trochę szkoda.

@ Lesgo. Można proces prowadzić na wiele rożnych sposobów i prosta automatyka często jest lepsza niż skomplikowana. Nie muszę wprowadzać ręcznej prędkości odbioru bo o prędkości decyduje średnica odejścia z kolumny. Czujka nie musi a nawet nie może być jak najniżej bo pod koniec procesu tracimy kilka półek z dołu i czujnik nie załączyłby odbioru nigdy.
Moim zdaniem automatyka ma miejsce wtedy gdy z włączaniem się elektrozaworu będzie jednocześnie automatycznie korygowana prędkość odbioru. A to celem wyeliminowania do minimum zamykania i otwierania się elektrozaworu.
Moim zdaniem automatyka będzie również wtedy gdy odbiór będzie działał na zasadzi"leci"-"nie leci" a nie tylko gdy "leci szybciej"-"leci wolniej" Sprawdzałem podczas ostatniego procesu ręcznie sterując zaworem kulowym jak często musiałby się załączać elektrozawór i było to około pięciu cykli pod koniec procesu a proces zakończyłem na 100*C w kegu.

e-arc jest w pewnym stopniu pewną formą regulacji refluksem ale idea e-arc została wymyślona do LM. Wiem bo też brałem udział w jej wymyślaniu. Przy VM jakoś to nazewnictwo mi nie pasuje, więc zostawmy je do LM.

@drgranatt
Sprawdzałem na VM zatykając palcem czy pary będą się w dalszym ciągu skraplały i oczywiście się skraplały. Masz rację że chcę elektrozawór na wejściu par by mieć nad nimi kontrolę. Więc Ci którzy radzą mi elektrozawór na końcu chłodnicy liebiga niech już mi tego nie doradzają.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Vapour Managment (VM)

Post autor: michal278 »

Tylko czy to nazwać można sterowaniem? Ja bym nazwał to zabezpieczeniem. U mnie zatkasz za chłodnicą i nic się nie skrapla, może to sprawa też chłodnicy?

Moja chłodnica była zrobiona z rurki karbowanej 40cm, wlot i wylot 1/4 cala. VM to 3/4 , kulowy 3/4 redukcja na 1/4. za chłodnicą miałem zawór precyzyjny.
Zrobiłem pewne doświadczenie. Zamieniłem precyzyjny na mały kulowy. Zakręciłem go raptownie, następnie zakręciłem kulowy główny. Ciecz jaka była w chłodnicy to maks 10ml było. Trochę masz racji z tym zastosowaniem zawora przed chłodnicą, jednak za chłodnicą tez będzie znacznie tłumił wpływanie pary do VM.
Rozmawiamy teraz teoretycznie:
Czy elektrozawór ma zamknąć zupełnie dojście par, czy wystarczy że mocno ograniczy do powiedzmy 5%?

U mnie te odcięcie za chłodnica wystarczało - raz tylko się załączyło. Może to wina tego, ze po pewnym czasie nawet prowadziłem proces bez termometru - kwestia wyczucia kolumny i kilkuset procesów.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
Ostatnio zmieniony środa, 29 paź 2014, 10:46 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Zabezpieczeniem byłoby gdybym musiał ręcznie załączać po każdym wyłączeniu. Ale skoro drażni Cię nazywanie tego sterowaniem to niech będzie zabezpieczenie, mi tam wsio rybka.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: aronia »

1. Czemu niby nie E-Arc: czy zamykając odbiór z VM nie kontrolujesz refluksu? - ale jak nazewnictwo Ci nie odpowiada to zaproponuj może jakąś inną
2. "pod koniec procesu tracimy kilka półek z dołu" czyli kiedy według Ciebie: jakiś odnośnik temperaturowy albo ilość alkoholu który zostaje jeszcze do odebrania przy typowym nastawie(wsadzie)? Im niżej dasz czujnik tym mniej półek stracisz, a to czy czujnik załączy czy nie zależy tylko od ilości alkoholu który pozostał do odebrania - jeżeli pozwoli na stabilizację całej kolumny to się włączy, a jeśli nie to nie.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Odp: Vapour Managment (VM)

Post autor: Szlumf »

michal278 pisze: Trochę masz racji z tym zastosowaniem zawora przed chłodnicą, jednak za chłodnicą tez będzie znacznie tłumił wpływanie pary do VM.
Tak tylko, że przy takiej regulacji po pewnym czasie chłodnica jest zalana destylatem a jego słup powoduje niekontrolowane zwiększenie odbioru. Chyba, że trafisz z ustawieniem kulowego przed chłodnicą i zgrasz je z tym za. Mi się to niezbyt udawało.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

aronia pisze:1. Czemu niby nie E-Arc: czy zamykając odbiór z VM nie kontrolujesz refluksu? - ale jak nazewnictwo Ci nie odpowiada to zaproponuj może jakąś inną
Już E-arc przy LM mi nie odpowiadało, ale tak się utarło i tak zostało. Według mnie lepszą nazwą byłoby "elektroniczne sterowanie podziałem par"
2. "pod koniec procesu tracimy kilka półek z dołu" czyli kiedy według Ciebie: jakiś odnośnik temperaturowy albo ilość alkoholu który zostaje jeszcze do odebrania przy typowym nastawie(wsadzie)?


Więc może inaczej: możemy pozwolić sobie na stracenie kilku półek i nie wpłynie to na zawartość procentową alkoholu na odbiorze.

Obrazek
Im niżej dasz czujnik tym mniej półek stracisz, a to czy czujnik załączy czy nie zależy tylko od ilości alkoholu który pozostał do odebrania - jeżeli pozwoli na stabilizację całej kolumny to się włączy, a jeśli nie to nie.

Właśnie dając zbyt nisko pracujemy przy maksymalnej ilości półek i stabilizacje pod koniec procesu trwają coraz dłużej, bardziej ekonomiczne jest poświęcenie kilku półek dla skrócenia czasu stabilizacji więc rozsądnym jest umieszczenie czujnika wyżej a pomimo tego i tak gdy czujnik zareaguje to na szczycie kolumny jeszcze nic się nie zmienia. Osobiście nie widzę różnicy gdy pracuję na 20 czy 30 półkach.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: michal278 »

Kurcze szkoda że nie mam już kolumny. U nie można było elektrozawór wstawić po redukcji na 1/4 cala przed chłodnicą. Nie pomyślałem o tym.
rozsądnym jest umieszczenie czujnika wyżej a pomimo tego i tak gdy czujnik zareaguje to na szczycie kolumny jeszcze nic się nie zmienia. Osobiście nie widzę różnicy gdy pracuję na 20 czy 30 półkach.
Jeśli rozmawiamy o VM to tak, ale jeśli rozmawiamy o OVM to już jest różnica, to tracisz na dole kilka cm, u góry też masz stracone kilka cm i nagle wychodzi ze kolumna 150cm pracuje na 90 cm, a to już ma znaczenie przy jakości. Ja prowadziłem tak, ze przy pierwszym krzyknięciu elektrozaworu zmniejszałem odbiór i zbiornik i to już szło oddzielnie na 2 gotowanie.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Zygmunt »

Dobra, wróćmy do rzeczywistości, bo widzę że coponiektórych fantazja ponosi.

Zawór:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To ten z WashService za dwie stówki. NO, więc najbardziej użyteczny. Minusem jest waga i spory rozmiar korpusu- trzeba wkręcać przed wkręceniem chłodnicy prostej albo mieć ją w odpowiednim oddaleniu od kolumny (albo kombinować ze śrubunkiem, albo.. no żaden problem, 100 dróg rozwiązania).

Czy się nadaje zamiast kulowego przy odbiorze- nie wypowiem się, bo tego konkretnego tam nie stosowałem. Właściwszym w mojej opinii byłby kulowy z silnikiem, bo w stanie otwartym jest "na przestrzał" i nic par nie ogranicza, chociaż mogę się mylić.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Gazy (pary) zachowują się jak ciecz więc jeśli nie ma przewężeń to wszystko będzie działać. Ze zdjęć wynika że będzie to w przekroju wyglądać mniej więcej tak:
Obrazek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: aronia »

Według mnie umieszczenie czujnika nie ma nic do czasu trwania stabilizacji, ale ma wpływ na szybkość destabilizacji: np na 30 cm nastąpi szybciej niż na 50, ale później ustabilizuje się odcinek tylko od czujnika do głowicy(więc tracisz 30 albo 50 cm) i będzie to trwało tyle samo czasu przy tych samych pozostałych parametrach. Oczywiście, gdy alkoholu będzie za mało na całkowitą stabilizację to ona nie nastąpi, ale wtedy już można się przymierzać do kończenia procesu. Wszystko zależy też od ustawienia sterownika - jaką dopuszczasz zmianę(ustawiona wartość i histereza), bo jeżeli elektrozawór zadziała zaraz po zmianie to nad czujnikiem kolumna nadal będzie stabilna, a jeżeli histereza będzie duża to zdestabilizujesz dużą część kolumny.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Wiem w czym problem. Ja mam wypełnienie zmywakowe od dołu i półka ma wysokość około 10cm więc gdy mi się najniższa półka pod koniec procesu z powodu niskiej ilości alkoholu w kegu rozszerzy do 12 cm to jeśli będę miał termometr na wysokości 10 cm to stabilizacja nigdy nie nastąpi. Jeśli masz sprężynki lub sprężynki z buforem to inna inszość.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: drgranatt »

Spiryt pisze:Gazy (pary) zachowują się jak ciecz więc jeśli nie ma przewężeń to wszystko będzie działać.
Spiryt, jeśli już to ja zastosowałbym zawór kulowy z napędem tak jak sugeruje to Zygmunt. Taki zawór jest z pełnym prostym przelotem i na 100% nie będzie żadnych zawirowań. Zdecydowanie kierujesz się obniżeniem kosztów i ja to rozumiem. Ktoś już na taki pomysł wpadł i zamiast zaworu kulowego z napędem, który jest dość drogi zastosował do napędu zwykłego zaworu kulowego silnik od lusterka elektrycznego samochodu. Ponoć zdało to egzamin. O szczegółach nie powiem bo nie widziałem w pracy tego urządzenia.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Myślałem o tym by zasterować zwykły kulowy ale nie znalazłem nic podręcznego co można byłoby wykorzystać. Wszystko wiąże się z krańcówkami, odwracaniem polaryzacji itp a to już samo w sobie mnie zniechęca. Nie zrozum mnie źle- to można zrobić ale co ma dużo newralgicznych punktów wcześniej czy później ulegnie awarii.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: gr000by »

Chcesz automatyzować proces (inaczej tego nie nazwę), a sprężynki to dalej wydatek opcjonalny? Nie lepiej byłoby zacząć od wymiany wypełnienia? To że kapie 96%+ nie oznacza, że jest to czyste 96%+ - spirytus spirytusowi nie równy, nawet jak o tej samej mocy. A co z samym procesem, który na sprężynkach jest naprawdę stabilniejszy niż na zmywakach (przekonałem się o tym osobiście)? Koszt sprężynek będzie podobny do kosztów sprzętu do kontroli procesu, a gdzie koszt czasu na eksperymenty jak to wszystko ustawić? Nie żebym coś sugerował, ale to jak ładować turbosprężarkę do Malucha (EDIT: lub spojler do Tico), licząc na niesamowite osiągi po tym zabiegu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Mam sprężynki w kolumnie, ale od dołu ciągle mam zmywaki bo są lepsze na wypełnienie na dole.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: gr000by »

Powiedz, na jakieś podstawie twierdzisz, że zmywaki w dole kolumny są lepsze? Większa moc potrzebna do zalania? Lepszy (jak to wyczytałem w twoich postach) stosunek strumienia cieczy do pary, który to jest zależny w największym stopniu od mocy przyłożonej oraz parametrów wsadu, odbieranego rektyfikatu oraz refluksu? Może mocniejszy rektyfikat? Czytałem twoje posty o pakietach zmywakowych, ale jestem bardzo sceptycznie nastawiony do twoich wyników, bo pracowałem na podobnych pakietach z wełny nierdzewnej i porzuciłem je dla ubijanych zmywaków (aparatura do smakówek). Porównanie zmywaki vs. sprężynki też mam i będę stał twardo za sprężynkami - stabilniejszy proces, czystszy destylat.
Najlepsze wypełnienie, to wypełnienie jednorodne plus wypełnienie o jak najniższej wartości HETP. Dlaczego? Zaoszczędzasz kupę miejsca w pionie - zamiast metra zmywaków (piszesz o HETP 10cm - 10 półek), wystarczy ci jakieś 20-30cm sprężynek (zależnie od zasypu, liczmy najniekorzystniejszy i też 10 półek) żeby uzyskać ten sam efekt. A moc dostarczaną do kolumny i tak masz ograniczoną przez sprężynki na górze, więc nie zwiększysz grzania i zmywaki w dole kolumny zamiast cię wspomagać, to ograniczają (wysokość).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Powiedz, na jakieś podstawie twierdzisz, że zmywaki w dole kolumny są lepsze?
Bo dzięki nim sprężynki mi się nie wysypują dołem.

Jesteś sceptycznie nastawiony do wyników pakietów zmywakowych bo pracowałeś na wełnie nierdzewnej. To tak jakbyś był sceptycznie nastawiony do Tico bo jeździłeś Matizem. Destylujesz 3 razy na sprężynkach i ciągle ich bronisz, skoro są takie super to czemu za pierwszym razem nie wychodzi super produkt? Może należało by się zastanowić nad zmianą wypełnienia? Albo wydłuż kolumnę 3 razy to będziesz destylował tylko raz.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: gr000by »

Rektyfikuję 2 razy, bo spirytus klasy zwykły/wyborowy mi już nie odpowiada (a to mi wychodzi po zmieszaniu całego rektyfikatu z nastawu), skoro przy niewielkiej ilości poświęconego czasu mogę zrobić spirytus klasy neutralny. I wypełnienia nie zmienię, a 3ci raz rektyfikować nie będę, bo nie czuję potrzeby.
Tico nie jeździłem, Matizem też nie, na co dzień mam pełnoletnią Nexię. Klasa podobna, tylko auto nieco większe. I nie wsadzam do niej turbosprężarki, tylko dbam o nią w sensownym zakresie. Tak samo pracuję z kolumną - nie robię dodatkowych cudów w miejscu, w którym są podstawy do poprawienia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Jest w sprężynkach pewne ale: Wyobraź sobie że para ma objętość 100 razy większą niż ta sama ilość cieczy. Gdy ciecz zamienia się w parę to musi się rozprężyć a skoro nie ma gdzie to rozpręża się w górę i w dół kolumny. Wypełnienie powinno mieć dużą powierzchnię wymiany ale również sporo wolnych przestrzeni. Sprężynki mają dużą powierzchnię wymiany ale wolnej przestrzeni mają mało.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: gr000by »

Jako chemik nie muszę sobie tego wyobrażać, stykam się z tym regularnie. Z obliczeń do projektu na aparaturę przemysłową gęstość par 96%(v/v) alkoholu w 90*C (tak jak dla początku destylacji i dla dołu kolumny) wynosi 1,5g/l. Gęstość ciekłego 96%(v/v) alkoholu to 807g/l. Więc w 100 litrach pary alkoholu mamy 150g alkoholu, co po skropleniu da 150/807=0,186litra ciekłego alkoholu. 100/0,186=537,6 raza większą objętość ma para od tej samej masy cieczy.
Powoduje to tylko jedno - zwiększenie szybkości przepływu fazy parowej w górę kolumny. Z tego powodu warto zwiększyć powierzchnię wymiany masy, żeby usprawnić proces. Przy niskich szybkościach przepływu fazy parowej można mieć niższą powierzchnię wymiany (luźniejsze wypełnienie). Nie mam przy sobie materiałów z zakresu inżynierii dot. przenoszenia masy, ale z tego co pamiętam, lepsze efekty daje zwiększenie powierzchni wypełnienia, co dodatkowo wychodzi na testach wysokości ekwiwalentnej dla 1 półki teoretycznej (HETP). Do zmywaków nie wrócę, mimo że pakiety zmywakowe są takie dobre ;). Chętnie zobaczę chromatogram próbki spirytusu z pakietów zmywakowych + sprężynki, osobiście przygotuję próbkę pobieraną z całości serca do przebadania przy najbliższej okazji (jeżeli to co już raz opublikowałem jest niewystarczające).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: drgranatt »

@gr000by, w końcu wiem jaki jest stosunek objętościowy para-ciecz etanolu. Nigdzie nie mogłem tego znaleźć albo słabo szukałem. Chemik ze mnie do :dupa:. Czy to prawda, że stosunek objętościowy para wodna-woda wynosi 1650 :?:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: aronia »

drgranatt wszystko zależy od warunków - w 100 stopniach para wodna ma gęstość około 0,587 kg/m3(wyliczenia analogiczne jak gr000by) wiec w zależności jaką przyjmiesz gęstość cieczy stosunek może być i 1700(dla gęstości 1000kg/m3)
EDIT:
Z porannych przemyśleń - skoro jak odparowuje to zwiększa swoją objętość to przy skraplaniu ją tyle samo razy zmniejsza - czyli powinno się równoważyć(zasada zachowania energii i inne fizyczno-chemiczne głupoty): w przyrodzie nic nie ginie(chyba, że jednak coś ginie po drodze o czym wiesz i nam nie piszesz).
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: drgranatt »

Jeśli przy wodzie możemy używać pojęcia miedzy innymi "para nasycona" o tyle przy etanolu nie wiem. Moje zapytanie prawdopodobnie odnosiło się do tego stanu pary i do wody o temperaturze 20*C. Czy pary etanolu podlegające skropleniu, które składają się z czystego etanolu i wody w proporcjach powiedzmy 96% do 4% można podpiąć pod pojęcie "nasycona"?
I tu mam pytanie do chemików.
Jeżeli temperatura wrzenia etanolu wynosi 78,3*C na poziomie morza przy ciśnieniu atmosferycznym 1013hPa to o jakiej substancji mówimy? Czy to jest etanol 100%?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Zygmunt »

Tak, wszelkie parametry podaje się dla substancji maksymalnie możliwie czystej, w tym przypadku jest to etanol absolutny.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Spiryt »

Kupiłem elektrozawór, jak kogoś interesuje temat automatyzacji VM to mogę napisać w nowym temacie.

OK, jak już będzie zrobione i przetestowane to wkleję opis.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 gru 2014, 08:00 przez Spiryt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: olo 69 »

Mnie interesuje, więc czekam na opis.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Vapour Managment (VM)

Post autor: Kula »

Chętnie bym przeczytał co wyszło z testów.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”