Urobek z winogrona

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jm1979
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 29 maja 2021, 13:13
Krótko o sobie: Lubię spokój
Ulubiony Alkohol: Czysty bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii

Post autor: jm1979 »

Witam serdecznie kolegów,
mam takie pytanie techniczno chemiczne: zrobiłem urobek z winogrona i zastanawiam się czy ma takie same właściwości co z jabłek?
Głównie chodzi mi o reakcję z miedzią. Jak zrobiłem z jabłek to wytrącił się zielonkawy osad po rozcieńczeniu z wodą. Tego z winogrona nie rozcieńczałem i zostawiłem tak jak jest.
Koledzy z forum mówili, że przy jabłkach tak się zdarza a przy winogronach?
Jeśli macie jakiś info to proszę o dajcie znać ;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Urobek z winogrona

Post autor: Góral bagienny »

Wyczyść dobrze sprzęt i nic się nie będzie wytrącało ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Urobek z winogrona

Post autor: Saziru »

Dokładnie, ktos opisywał że robił same cukrówki i potem jabłka i mial ten problem i tak jak Góral mówi, wyczyść sprzęt i po problemie :)
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”