Unia Europejska a podwyżka cen cukru

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Łiskej
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 16:09
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Łiskej »

Kiedyś miałem spotkanie z dyrektorem handlowym jednej ze spółek zagranicznych i powiedział mi że na szczytach przekonuje się że trzeba zwiększać import cukru trzcinowego z krajów 3go świata by wyciągać je z dołka, stąd niby kwoty na produkcję cukru dla Polski, a tak naprawdę chodziło o wprowadzenie limitu dla głównego gracza konkurencyjnego dla Niemiec i Francji.
Mało kto wie, że zaraz po wejściu do Unii, polscy rolnicy produkujący buraka otrzymywali 60% z średniej produkcji z ha za to że ziemia leżała odłogiem-to coś jak złomowanie kutrów nad bałtykiem, czy zamknięcie stoczni-zachęta do zaniechania produkcji za jednorazowe pieniążki, a że rynek nie lubi próżni... Czasami lepiej mniej wiedzieć-lepiej się śpi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”