Ugotowałam drożdżaki co teraz ?
Dziękuję wszystkim za cenne rady, wykonałem próbę restartu z przepisu kolegi @JanOkowita niestety przeszczep się nie przyjął i pacjent zamarł. Nastaw zatrzymał się na 10 blg, puszczę to na rury a na dundrze za waszą radą nastawie drugi nastaw. Jak to przerobie to będę potrzebował rady ile cukru dosypać żeby było ok.
Jest to dla mnie kolejna lekcja w tym hobbystycznym przedsięwzięciu.
Jest to dla mnie kolejna lekcja w tym hobbystycznym przedsięwzięciu.
-
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?
@MACIANTEK, tak jak radzili koledzy dodaj słodyczy do ~22blg, dobrze napowietrz tuż przed dodaniem drożdży, i co najważniejsze jeśli masz 25/26°C w fermentorowni, grzybki zapodaj w niższej niż zalecana temperaturze - 16÷18°C. Jeszcze jedno, beczki nie przykrywaj deklem, jedynie jakimś w miarę przewiewnym materiałem np. gaza.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 253
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
- Podziękował: 126 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?
kolega ma 14 blg w dundrze, wydajność z tego (180l) byłaby mizerna (przynajmniej dla mnie). Jeśli rektyfikuje na kolumnie o żadne smrodki się nie przedostaną. Ale rozumiem Twoje obawy, osobiście nie zalecam fermentacji w dundrze. Cukier można było odzyskać w inny sposób.Erazer pisze:Chyba w ogóle bym nie dodawał cukru do tego nastawu już, drożdże zostawiły tam już trochę smrodków, więc stężenie produktów ubocznych fermentacji wzrośnie i może się to odbić negatywnie na smaku produktu finalnego
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?
Tu nie chodzi o to komu na ile to wystarcza, tylko o swoistą "opłacalność" procesu.defacto pisze:Doskonale to rozumiem ale są tacy, co taką ilość na ponad rok mają i tacy co chyba sposób na życie znaleźli.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?
Dosłodziłem nastaw do 22 blg co przełożyło się na 20 kg słodyczy, zadałem 4 paczki grzybków no i sobie pracuje ładnie, pilnuje teraz temperatury żeby znowu nie było wtopy.
Kolego @tomhas jaki inny sposób masz na myśli?tomhas pisze:kolega ma 14 blg w dundrze, wydajność z tego (180l) byłaby mizerna (przynajmniej dla mnie). Jeśli rektyfikuje na kolumnie o żadne smrodki się nie przedostaną. Ale rozumiem Twoje obawy, osobiście nie zalecam fermentacji w dundrze. Cukier można było odzyskać w inny sposób.Erazer pisze:Chyba w ogóle bym nie dodawał cukru do tego nastawu już, drożdże zostawiły tam już trochę smrodków, więc stężenie produktów ubocznych fermentacji wzrośnie i może się to odbić negatywnie na smaku produktu finalnego
Dosłodziłem nastaw do 22 blg co przełożyło się na 20 kg słodyczy, zadałem 4 paczki grzybków no i sobie pracuje ładnie, pilnuje teraz temperatury żeby znowu nie było wtopy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 kwie 2020, 22:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
- Podziękował: 126 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?
Sposób na wykorzystanie nastawu, który przestał pracować: robisz drugi nastaw w beczce 200 l ale mocno niedosłodzony o pojemności 25l, jak zacznie mocno pracować bierzesz 10 l nastawu, który przestał pracować i dodajesz do pracującego i tak w kółko co kilka dni aż wykorzystasz całość. Moim zdaniem dużo lepszy sposób, niż gotowanie słodkiego nastawu.MACIANTEK pisze: Kolego @tomhas jaki inny sposób masz na myśli?
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?
Przepraszam koledzy, czegoś nie rozumiem.
Kolega mial 180 l dundru o stężeniu 14blg. Następnie rozpuscil w nim 20kg cukru i stężenie wzrosło do 22blg. Ciekawe to jest gdyż rozpuszczając 20 kg cukru w 180 l czystej wody da stężenie 10blg. Suma obu tych cukrów moim zdaniem wyniesie 24blg a nie 22blg jak kolega zaznaczyć raczył. Czy kolega dolewał może wody?
Kolega mial 180 l dundru o stężeniu 14blg. Następnie rozpuscil w nim 20kg cukru i stężenie wzrosło do 22blg. Ciekawe to jest gdyż rozpuszczając 20 kg cukru w 180 l czystej wody da stężenie 10blg. Suma obu tych cukrów moim zdaniem wyniesie 24blg a nie 22blg jak kolega zaznaczyć raczył. Czy kolega dolewał może wody?
-
- Posty: 174
- Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowy
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 130 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?
A wcale, że bo nie.
Blg wyniesie dokładnie 21,52. 180 l dundru o stężeniu 14 Blg waży 190 kg. 180 x 0,14 kg = 25,2 kg cukru. Po wsypaniu 20 kg cukru, nastaw waży 210 kg. Stąd 45,2 kg cukru w 210 kg nastawu daje 0,2152, czyli 21,5 Blg.
Blg wyniesie dokładnie 21,52. 180 l dundru o stężeniu 14 Blg waży 190 kg. 180 x 0,14 kg = 25,2 kg cukru. Po wsypaniu 20 kg cukru, nastaw waży 210 kg. Stąd 45,2 kg cukru w 210 kg nastawu daje 0,2152, czyli 21,5 Blg.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 kwie 2020, 10:57 przez scalak, łącznie zmieniany 1 raz.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
George Bernard Shaw