[w poszukiwaniu ideału] Tym zmywakom dziękujemy...
-
- Posty: 22
- Rejestracja: poniedziałek, 5 lip 2010, 16:47
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Oczywiście masz racje że nie występują tam stężone solanki. Ale jest jeszcze parę innych substancji które reagowały prędzej czy później ze zmywakami. Przynajmniej w tych które ja testowałem. I jak ktoś wcześniej napisał testy wyszły ok, ale po kilku miesiącach wyjmujesz i jesteś w szoku co tam znalazłeś.
-
Autor tematu - Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: [w poszukiwaniu ideału] Tym zmywakom dziękujemy...
Mi zapleśniały zmywaki i miałem syf w kolumnie. Właściwie nie same zmywaki, ale z racji, że destyluję bardzo rzadko (przerwy nawet półroczne), wilgoć pozostała między sprężynkami po odparowaniu z niej spirytu stała się akwenem idealnym do rozwoju jakiejś inteligentnej formy życia. I nie miało to związku z chemią a z biologią.
Czy tajemnicą będzie co to za substancje?plipek1 pisze:parę innych substancji które reagowały prędzej czy później ze zmywakami
Mi zapleśniały zmywaki i miałem syf w kolumnie. Właściwie nie same zmywaki, ale z racji, że destyluję bardzo rzadko (przerwy nawet półroczne), wilgoć pozostała między sprężynkami po odparowaniu z niej spirytu stała się akwenem idealnym do rozwoju jakiejś inteligentnej formy życia. I nie miało to związku z chemią a z biologią.
-
- Posty: 22
- Rejestracja: poniedziałek, 5 lip 2010, 16:47
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: [w poszukiwaniu ideału] Tym zmywakom dziękujemy...
"Gorzelnictwo i drożdżownictwo"
Wyd. Szkolne i Pedagogiczne Warszawa 1980r.
Jerzy Jarociński i Kazimierz Jarosz
SKŁAD CHEMICZNY RÓŻNEGO RODZAJU ZACIERÓW ODFERMENTOWANYCH
Odfermentowany zacier składa się z substancji nielotnych, tworzących suchą masę zacieru, oraz z substancji lotnych. Skład suchej masy zależy od składu przerabianego w gorzelni surowca. Ogólnie w skład suchej masy wchodzą nie odfermentowane cukry, celuloza, różne związki azotowe (np. białko) oraz sole mineralne. Zawartość suchej masy w zacierze odfermentowanym wynosi 4-11%.
"Odfermentowane zaciery zbożowe, ziemniaczane i melasowe zawierają małe ilości metanolu. W zacierach tych znaczniejszą pozycję spośród ubocznych produktów stanowią kwasy organiczne (kwas bursztynowy, octowy, mlekowy i inne) oraz wyższe alkohole, tj. alkohol propylowy, izobutylowy, amylowy i inne. Wyższe alkohole zawarte w odfermentowanym zacierze nazywa się ogólnie fuzlami. W środowisku fermentującym powstają ponadto różne estry i aldehydy.
Jednym z ubocznych produktów zaliczanych do grupy aldehydów jest furfurol. Największą ilość furfurolu stwierdzono w zacierach zbożowych, natomiast w brzeczce melasowej jest go bardzo mało. Ogólna zawartość ubocznych produktów fermentacji zależy od surowca i przebiegu fermentacji. Przerabiając surowiec gorszej jakości należy się spodziewać, że ogólna ilość produktów ubocznych będzie większa niż przy fermentacji surowców normalnych. Zawartość gliceryny w brzeczkach (zacierach) gorzelniczych zależy od rodzaju surowca, pH fermentującego zacieru, rasy drożdży, stężenia cukru i wielu innych parametrów. Nie można zatem podać ściśle przewidywanej ilości różnych związków, które będą znajdowały się w odfermentowanym zacierze. Można natomiast określić w przybliżeniu ilość głównych substancji oraz zawartość związków należących do poszczególnych grup chemicznych, co zostało zestawione w tabeli X-l w odniesieniu do zacieru zbożowego, ziemniaczanego i melasowego."
Dlatego myślę ze ze względów bezpieczeństwa i w trosce przede wszystkim o swoje zdrowie warto takie sprawy na pozór błahe omawiać i dobrze przetestować zmywaki zanim się zacznie zabawę i psocenie
Wyd. Szkolne i Pedagogiczne Warszawa 1980r.
Jerzy Jarociński i Kazimierz Jarosz
SKŁAD CHEMICZNY RÓŻNEGO RODZAJU ZACIERÓW ODFERMENTOWANYCH
Odfermentowany zacier składa się z substancji nielotnych, tworzących suchą masę zacieru, oraz z substancji lotnych. Skład suchej masy zależy od składu przerabianego w gorzelni surowca. Ogólnie w skład suchej masy wchodzą nie odfermentowane cukry, celuloza, różne związki azotowe (np. białko) oraz sole mineralne. Zawartość suchej masy w zacierze odfermentowanym wynosi 4-11%.
"Odfermentowane zaciery zbożowe, ziemniaczane i melasowe zawierają małe ilości metanolu. W zacierach tych znaczniejszą pozycję spośród ubocznych produktów stanowią kwasy organiczne (kwas bursztynowy, octowy, mlekowy i inne) oraz wyższe alkohole, tj. alkohol propylowy, izobutylowy, amylowy i inne. Wyższe alkohole zawarte w odfermentowanym zacierze nazywa się ogólnie fuzlami. W środowisku fermentującym powstają ponadto różne estry i aldehydy.
Jednym z ubocznych produktów zaliczanych do grupy aldehydów jest furfurol. Największą ilość furfurolu stwierdzono w zacierach zbożowych, natomiast w brzeczce melasowej jest go bardzo mało. Ogólna zawartość ubocznych produktów fermentacji zależy od surowca i przebiegu fermentacji. Przerabiając surowiec gorszej jakości należy się spodziewać, że ogólna ilość produktów ubocznych będzie większa niż przy fermentacji surowców normalnych. Zawartość gliceryny w brzeczkach (zacierach) gorzelniczych zależy od rodzaju surowca, pH fermentującego zacieru, rasy drożdży, stężenia cukru i wielu innych parametrów. Nie można zatem podać ściśle przewidywanej ilości różnych związków, które będą znajdowały się w odfermentowanym zacierze. Można natomiast określić w przybliżeniu ilość głównych substancji oraz zawartość związków należących do poszczególnych grup chemicznych, co zostało zestawione w tabeli X-l w odniesieniu do zacieru zbożowego, ziemniaczanego i melasowego."
Dlatego myślę ze ze względów bezpieczeństwa i w trosce przede wszystkim o swoje zdrowie warto takie sprawy na pozór błahe omawiać i dobrze przetestować zmywaki zanim się zacznie zabawę i psocenie
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: [w poszukiwaniu ideału] Tym zmywakom dziękujemy...
Kolego plipek1.
Wytłumacz mi, co ma wspólnego rodzaj wypełnienia ze składem chemicznym odfermentowanego zacieru i jaki wpływ ma taki zacier na wypełnienie kolumny. To chyba destylat odparowywany z zacieru (nastawu) ma kontakt ze zmywakami czy sprężynkami i jedyne z czym mogą "reagować", to - jak napisał kol. Kucyk - resztki substancji organicznych znajdujących się w wodzie odparowywanej wraz z etanolem w procesie destylacji. Nie widzę więc związku między omawianym tu problemem a cytowanym przez ciebie fragmentem książki.
Pozdrawiam - Radius
Wytłumacz mi, co ma wspólnego rodzaj wypełnienia ze składem chemicznym odfermentowanego zacieru i jaki wpływ ma taki zacier na wypełnienie kolumny. To chyba destylat odparowywany z zacieru (nastawu) ma kontakt ze zmywakami czy sprężynkami i jedyne z czym mogą "reagować", to - jak napisał kol. Kucyk - resztki substancji organicznych znajdujących się w wodzie odparowywanej wraz z etanolem w procesie destylacji. Nie widzę więc związku między omawianym tu problemem a cytowanym przez ciebie fragmentem książki.
Pozdrawiam - Radius
SPIRITUS FLAT UBI VULT