Trójniak wolno pracuje?

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2574
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy

Post autor: jakis1234 »

@zaradek, chodzi o ten fragment?
należy mieszać osady drożdżowe kilka razy dziennie aby żywe komórki drożdży rozprowadzały się w całej objętości nastawu. Osadzające się drożdże zbijają się w zwarte osady wytwarzając toksyny hamujące pracę żywych komórek.
Jeżeli tak, to chodzi z zamieszanie butlą czy fermentorem, ale bez otwierania i dostarczania tlenu!
A Ty z tego co piszesz, najpierw otworzyłeś, czyli uwolniłeś dwutlenek węgla, a potem mieszając, wprowadziłeś tlen do nastawu.
Ja nie mieszałem w ogóle i drożdże ładnie przepracowały.
A pożywkę dodaj, rozrób z odrobiną wody, wlej do fermentora, zamknij go i delikatnie pokołysz, żeby odżywka się rozprowadziła.
I jeżeli nie chcesz mieć octu miodowego :problem:, to już unikaj wprowadzania tlenu.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 sty 2021, 13:10 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
koncentraty wina

Autor tematu
zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Trójniak wolno pracuje?

Post autor: zaradek »

Tak, chodziło mi właśnie o to.
Dobrze, to teraz tylko otworzę, żeby dodać pożywki (Activit + DAP) a potem dopiero otworzę, jak skończy się burzliwa fermentacja - czyli pewnie gdzieś za 6 tygodni lub ciut wcześniej.
Dzięki!
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 sty 2021, 13:43 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Autor tematu
zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Trójniak wolno pracuje?

Post autor: zaradek »

Minęło ok. 6 tygodni od nastawienia miodu. W rurce cisza, postanowiłem zlać znad osadu, bo już był widoczny.
BLG 12, smak zapowiada się całkiem niezły. Słodki i jednocześnie delikatnie winny.
Waham się, czy i jeżeli tak, to ile soku z cytryny / kwasku dodać do miodu?
Dodawać go już teraz, czy może zrobić to później,?
Będę wdzięczny za sugestie.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2574
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Trójniak wolno pracuje?

Post autor: jakis1234 »

Poczekaj, dodać możesz zawsze, ale odjąć już nie. Miód dojrzewa długo, pozwól mu dojrzewać tak jak jest, jak za kilka, kilkanaście miesięcy nadal będziesz uważał, że trzeba dodać kwasu, to wtedy dodasz. Taka jest moja sugestia :)
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Trójniak wolno pracuje?

Post autor: zaradek »

Ok, tak zrobię.
Kiedy polecacie zlewać znowu znad osadu? Za 2 miesiące?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2574
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Trójniak wolno pracuje?

Post autor: jakis1234 »

@zaradek, nie według czasu, tylko według tego co się z nim dzieje.
Jak będziesz widział, że zebrała się warstwa na dnie, to zlej.
Dużo zależy od warunków w jakich miód przechowujesz, a zwłaszcza temperatury.
Z tym, że z moich doświadczeń wynika, że miód robi bardzo cieniutką warstwę osadu na dnie, więc nie ma co czekać na jakieś wyraźne warstwy.
Jest warstewka osadu na dnie, zlej. Tylko postaraj się nie zostawiać zbyt dużej ilości powietrza po zlaniu.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Trójniak wolno pracuje?

Post autor: zaradek »

Tak zrobię, dzięki.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

homemeadery91
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2021, 18:35
Podziękował: 3 razy
Re: Trójniak wolno pracuje?

Post autor: homemeadery91 »

Nie dodaje się kwasku na początku fermentacji gdyż miód ma sam w sobie niskie pH a jak zejdzie poniżej 3,2 to albo fermentacja stanie albo będzie się ciągnąć miesiącami. Prawidłowa fermentacja trójniaka powinna trwać max miesiąc. :) Kwasek możesz dać do smaku po fermentacji. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”