Cześć!
Piszę by zasięgnąć rady dot. mojego drugiego już miodku, który bardzo szybko fermentuje oraz w celu zadania kilku pytań.
Jest to miód trójniak, niesycony, bez dodatków - 4,5l.
Użyłem:
- wody przegotowanej, wystudzonej (3 litry)
- miodu lipowego ((1,5 litra) z pasieki znajomych. Patoka, bardzo dobrej jakości)
- drożdży aktywnych do miodu pitnego BROWIN (10g/10-25l nastawu) - użyłem 4g
- pożywki dla drożdży BROWIN (7g/25l nastawu), dodałem po 1g w pierwszym dniu fermentacji oraz po 2 tygodniu.
- miksera do połączenia i dobrego napowietrzenia składników brzeczki.
- balonu szklanego 5l, szklanej rurki fermentacyjnej i korka. Wszystko oczywiście sterylizowane. W rurce dodatkowo roztwór pirosiarczanu potasu.
Blg początkowe wynosiło 36 stopni, a już po 18 dniach, gdy dość burzliwe bulgotanie ustało i zmierzyłem, wyniosło 11 stopni, co aż mnie nieco zdziwiło, bo wielokrotnie czytałem i słuchałem, że burzliwa fermentacja i osiągnięcie 10-13 Blg trójniaka trwa 4-6 tygodni. Brak jakichkolwiek objawów zakażenia, pachnie bardzo ładnie. Fermentacja przebiega w temperaturze 22-24 stopni, w spiżarni (ma ciemno).
Moje pytania brzmią:
1. Czy fermentacja przebiega prawidłowo i po prostu za bardzo się przejmuję ?
2. Kiedy przeprowadzić pierwsze zlanie do drugiego, identycznego balonu? Na dnie jest ok 0,5 cm osadu, a fermentacja jest już bardzo powolna. Boję się, że gdy zleję za szybko, to pozbędę się drożdży w całości i będzie kłopot.
3. Czy fermentacja cicha może przebiegać w piwnicy, w której w okresie zimowym jest ok 8 stopni C ?
4. Czy wraz z upływem czasu, miód straci posmak drożdży i odgazuje się ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi na moje dość banalne pytania i rozwianie wątpliwości. Chcę zdobyć przede wszystkim wiedzę i doświadczenie unikając przy tym możliwie najwięcej błędów, które choć pozwalają wyciągnąć wnioski na przyszłość, nie są raczej przyjemne, gdy trzeba wylać wszystko w kanał.
Pozdrawiam!
Trójniak - szybka fermentacja?
Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik