Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
piotrek9.86
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 22:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina oraz mam nadzieję miody pitne
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Podkarpacie
Załączniki
Trójniak - maliniak

Postautor: piotrek9.86 » niedziela, 18 lis 2018, 23:11

Witam wszystkich!!!

Wiem, że na forum już dużo było mówione na temat miodów ale jestem początkujący i proszę o pomoc.
Postanowiłem pójść trochę na głęboką wodę i zrobić miód.

A więc użyłem:
- 0,7 litra miodu (litr waży ok 1,4 kg.)
- 0,5 litra soku malinowego (domowej roboty tzn. 1.3kg cukru na 1L soku wyciśniętego)
- 2 litry wody

Drożdże Johannisberg M35 cała paczka. Matka zrobiona 2 dni wcześniej.
Wszystko zamieszane, miód napowietrzony (blender z końcówką do ubijania piany około 5min.)
Dzisiaj wlałem matkę i po około 3 godz. wystartowało powoli i mozolnie ale teraz pisząc do was pyka w rurce systematycznie co około 15sekund. Trzymam to teraz w domu w temp. około 22-23st. Niepokoi mnie wygląd tego coś się jakby oddzieliło co to jest?
Podświetliłem latarką aby było widać o co mi chodzi czy to normalne?
I moje następne pytanie co dalej? jak długo to może pracować i gdzie mam to trzymać?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

nike21
50
Posty: 53
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Swoje piwko
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Trójniak - maliniak

Postautor: nike21 » poniedziałek, 19 lis 2018, 07:26

Miód najlepiej trzymać w okolicach 18-20 stopni choć moje też stoją w piwnicy w 22-24 stopniach. Tym co się dzieje w słoiku nie przejmuj się na pewno przez 2 miesiące bo pewnie tyle potrwa fermentacja burzliwa. Jak zacznie to zmętnienie opadać na dno, a z rurki nie będzie bulkać możesz przelać do innego pojemnika znad osadu i zostawić na kolejne 2 miesiące. Z podanych proporcji wynika że dałeś 1kg miodu na 2,5kg płynów więc to taki prawie trzyipółtorak. Pofermentuje pewnie z pół roku. Zmierzyłeś BLG początkowe?
czas to pieniądz, pieniądz to piwo więc pijmy piwo bo szkoda czasu... -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia


Autor tematu
piotrek9.86
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 22:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina oraz mam nadzieję miody pitne
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Podkarpacie
Załączniki
Re: Trójniak - maliniak

Postautor: piotrek9.86 » poniedziałek, 19 lis 2018, 08:44

Witam.
Chciałem powiedzieć że jak wstalem to zauważyłem że wszystko ładnie się wyrównało (jakby ktoś to ładnie zamieszal)
BLG zmierzylem początkowe 33 34.
Gorzej później będzie zmierzyć bo cukromierz mam duży do większego balona o tutaj zrobilem na próbe w 5l. Sok był słodzony wiec policzyłem go do miodu.

Awatar użytkownika

nike21
50
Posty: 53
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Swoje piwko
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Trójniak - maliniak

Postautor: nike21 » poniedziałek, 19 lis 2018, 09:49

Blg wskazuje na trójniak. Zapomnij i nim za 2-3 miesiące. Burzliwa fermentacja spowoduje że pracujące drożdże będą mieszać całość i będziesz widział duże zmętnienie. o 2-3 miesiącach będzie się klarować. Jak skończy pracować zlej znad osadu. Później znowu będzie się klarować. Ja swoje trójniaki zlewałem już ze 3 razy. Stoją od lutego i mam zamiar je w grudniu zabutelkować.
czas to pieniądz, pieniądz to piwo więc pijmy piwo bo szkoda czasu... -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia


Autor tematu
piotrek9.86
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 22:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina oraz mam nadzieję miody pitne
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Podkarpacie
Załączniki
Re: Trójniak - maliniak

Postautor: piotrek9.86 » poniedziałek, 19 lis 2018, 10:20

Mam tylko nadzieję, że się nie zatrzyma np. Na 15 BLG bo nie mam czym zmierzyć. Ale może do tego czasu znajdę jakiś mały cukromierz ze skalą od 20 do 0. Jest u nas w sklepie na forum, ale od 20 do 45. Zobaczymy czas pokaże co z tego wyjdzie. Jak zleję to zrobię zdjęcia i poproszę o konsultacje.
Dziękuję Ci nike21 za cenna pomoc i wskazówki i za to, że tak szybko mi pomogłeś.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lis 2018, 10:40 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


wawaldek11
1850
Posty: 1893
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Trójniak - maliniak

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 19 lis 2018, 11:52

Taki mały cukromierz powinieneś znależć w wielu miejscach - nawet w ogrodniczym są działy winiarskie nie mówiąc o większych marketach. Ja wrzucałem cukromierz do gąsiorka na cały okres fermentacji, żeby niepotrzebnie nie paprać nastawu.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
piotrek9.86
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 22:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina oraz mam nadzieję miody pitne
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Podkarpacie
Załączniki
Re: Trójniak - maliniak

Postautor: piotrek9.86 » sobota, 8 gru 2018, 21:00

Witam.
Po trzech tygodniach mój miód wygląda tak. Martwi mnie ilość tego osadu na dnie damy? Powinienem już to zlać? Jeszcze miód pracuje choć już wolniej 2-3 razy na minutę. Mam coś z tym robić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

inblue
300
Posty: 329
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Trójniak - maliniak

Postautor: inblue » czwartek, 13 gru 2018, 12:48

@piotrek9.86 - O tym czy miód jeszcze pracuje mówi pomiar gęstości brzeczki.
Dokonaj pomiaru BLG w odstępie tygodniowym i podaj te wartości.
Prawdziwi twardziele piją naftę.


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości