Taa 7 lat pracuje
Zmiana temperatury wystarczy by wodę z rurki wypychało lub wciągało.
Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu
A czy ja napisałem że jesteś debilem
Widzisz jedni piszą że pracuje drudzy że bąbluje.
Ty się chwalisz że stoi od 7 lat i dalej puszczają bąbla co jakiś czas
Ja zrozumiałem to tak że Ci dalej pracuje i chyba nie tylko ja
Widzisz jedni piszą że pracuje drudzy że bąbluje.
Ty się chwalisz że stoi od 7 lat i dalej puszczają bąbla co jakiś czas
Ja zrozumiałem to tak że Ci dalej pracuje i chyba nie tylko ja
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu
Hej,
Z powodu problemów zdrowotnych dopiero teraz wracam do tematu miodu pitnego. Sprawdziłem PH, jest zdecydowanie za niskie, tj. 3,0 w czwórniaku oraz 3,1 w trójniaku (oczywiście chodzi mi o ciąg dalszy z moich poprzednich postów).
Mam kupiony węglan wapnia, rozumiem, że powinienem spróbować dodać, żeby podwyższyć PH? (w internecie widzę 1,5g na 1l miodu, jednak nie wiem, o ile PH to może podnieść).
Ponadto, co później? Powinienem w jakiś sposób spróbować zrestartować miód? Dodać nowe drożdże i w praktyczne zabawa od nowa?
Z powodu problemów zdrowotnych dopiero teraz wracam do tematu miodu pitnego. Sprawdziłem PH, jest zdecydowanie za niskie, tj. 3,0 w czwórniaku oraz 3,1 w trójniaku (oczywiście chodzi mi o ciąg dalszy z moich poprzednich postów).
Mam kupiony węglan wapnia, rozumiem, że powinienem spróbować dodać, żeby podwyższyć PH? (w internecie widzę 1,5g na 1l miodu, jednak nie wiem, o ile PH to może podnieść).
Ponadto, co później? Powinienem w jakiś sposób spróbować zrestartować miód? Dodać nowe drożdże i w praktyczne zabawa od nowa?
-
- Posty: 2586
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Przejrzałem jeszcze raz Twoje poprzednie informacje i wynika z nich, że miody zeszły ładnie z cukru
Po co teraz chcesz korygować pH? To się robi na początku, przed dodaniem drożdży.
Teraz możesz ewentualnie tylko dodać trochę kwasku cytrynowego dla smaku, jeżeli uznasz, że taki będzie smaczniejszy.
A już zupełnie nie rozumiem po co chcesz dodawać drożdże i restartować.
Pomijając kwestę tego, że to się nie uda, to jaki to ma mieć cel? Drożdże już swoje zrobiły.
Teraz tylko czas i zlewanie znad osadu.
to o co chodzi?Tym razem sprawdziłem BLG w temp. pokojowej:
Czwórniak: 1, może niecałe 1
Trójniak: 11,5.
Po co teraz chcesz korygować pH? To się robi na początku, przed dodaniem drożdży.
Teraz możesz ewentualnie tylko dodać trochę kwasku cytrynowego dla smaku, jeżeli uznasz, że taki będzie smaczniejszy.
A już zupełnie nie rozumiem po co chcesz dodawać drożdże i restartować.
Pomijając kwestę tego, że to się nie uda, to jaki to ma mieć cel? Drożdże już swoje zrobiły.
Teraz tylko czas i zlewanie znad osadu.
Pozdrawiam z opolskiego.