Trójniak bernardyński.
Witam
Jestem nowy na tym forum- witam . Miodami nie zajmuję się, ale od 2009r uprawiam irysy florentyńskie- korzeń fiołkowy jest mi niezbędny do wina wermut. W 2012r wykopałem irysy i suszę korzenie- zapachu fiołków na razie nie ma . Piszę o tym na forum winiarzy- http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6704&page=4
W przyszłym roku latem będę kolejny raz wykopywał irysy, pobiorę korzenie do suszenia, część sadzonek posadzę a część chętnie sprzedam. Moje irysy pochodzą od sadzonek sprowadzonych z Anglii - odmianę iris florentina potwierdził też specjalista od irysów któremu wysłałem zdjęcia.
Wacek
Jestem nowy na tym forum- witam . Miodami nie zajmuję się, ale od 2009r uprawiam irysy florentyńskie- korzeń fiołkowy jest mi niezbędny do wina wermut. W 2012r wykopałem irysy i suszę korzenie- zapachu fiołków na razie nie ma . Piszę o tym na forum winiarzy- http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6704&page=4
W przyszłym roku latem będę kolejny raz wykopywał irysy, pobiorę korzenie do suszenia, część sadzonek posadzę a część chętnie sprzedam. Moje irysy pochodzą od sadzonek sprowadzonych z Anglii - odmianę iris florentina potwierdził też specjalista od irysów któremu wysłałem zdjęcia.
Wacek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 cze 2014, 13:21 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Trójniak bernardyński.
Cześć. Bardzo nam miło z takiej wizyty. A jak jeszcze ktoś z takim "prezentem"... to tym bardziej.
Jeśli to jest TEN irys - chętnie się na niego piszę. Oczywiście karpy. I chętnie rozmnożę do dalszego podziału. Bo mało go jest w Polsce. No chyba, że gdzieś po starych działkach. Pamiętam go z ogródka babci. Był ładny, ale drobniejszy i monotoniczny w palecie barw. Dlatego jak tylko pokazały się odmiany ładniejsze i bardziej kolorowe - szybko zastąpiły te stare. Które to poza walorami wzrokowymi nic sobą nie przedstawiają.
Jeśli to jest TEN irys - chętnie się na niego piszę. Oczywiście karpy. I chętnie rozmnożę do dalszego podziału. Bo mało go jest w Polsce. No chyba, że gdzieś po starych działkach. Pamiętam go z ogródka babci. Był ładny, ale drobniejszy i monotoniczny w palecie barw. Dlatego jak tylko pokazały się odmiany ładniejsze i bardziej kolorowe - szybko zastąpiły te stare. Które to poza walorami wzrokowymi nic sobą nie przedstawiają.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Trójniak bernardyński.
WacekJ pisze:część sadzonek posadzę a część chętnie sprzedam.
Ja jestem następny w kolejce, a gdyby czasem kolega miał na zbyciu taki dwuletni ususzony korzeń (10 gramów) to też nie pogardzęlesgo58 pisze:Jeśli to jest TEN irys - chętnie się na niego piszę.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Trójniak bernardyński.
Ja skorzystałem z akcji u winiarzy (http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=32321) i zakupiłem 100g suszonego korzenia, mogę częścią się podzielić jak zajdzie potrzeba.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Trójniak bernardyński.
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid448548
Mam 50g dwuletniego korzenia z moich irysów ale nie będę sprzedawał bo jeszcze nie pachnie. Zapach ma powstać po 3-5 letnim suszeniu i przechowywaniu. Jeżeli zapach powstanie to pachnące próbki będę dołączał gratis do sadzonek. Jeżeli nie doczekam się zapachu iris florentina - nic to mam posadzone iris pallida.radius pisze: Ja jestem następny w kolejce, a gdyby czasem kolega miał na zbyciu taki dwuletni ususzony korzeń (10 gramów) to też nie pogardzę
Kolega kupił ......KaSyX pisze:Tutaj można kupić korzeń fiołkowy. http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=13&id=31
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid448548
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 15 kwie 2014, 19:50
Re: Trójniak bernardyński.
Chciałbym odświeżyć temat. Znalazłem na znanym portalu aukcyjnym suszony korzeń irysa niemieckiego :
https://allegro.pl/oferta/irys-kosaciec ... e=facebook
Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z uzyciem takiego do wyrobu trunków?
https://allegro.pl/oferta/irys-kosaciec ... e=facebook
Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z uzyciem takiego do wyrobu trunków?
-
- Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 4 sty 2020, 22:55
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Trójniak bernardyński.
Odświeżam starego kotleta
Wstawiłem dziś miodek i dałem płatki świeżo rwane, szyszki chmielowe kwiatowe i korzeń fiołkowy (nie pachniał fiołkiem) miód akacjowo-faceliowy
Ciekawi mnie wynik końcowy
Wstawiłem dziś miodek i dałem płatki świeżo rwane, szyszki chmielowe kwiatowe i korzeń fiołkowy (nie pachniał fiołkiem) miód akacjowo-faceliowy
Ciekawi mnie wynik końcowy
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 cze 2020, 21:53 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Trójniak bernardyński.
Ja, odświeżę tego kotleta po raz trzeci
A odświeżam go tylko z jednego powodu. Otóż w składzie przypraw na tego trójniaka, nota bene baaardzo smacznego, jest korzeń irysa florenckiego ( iris florentina) zwanego kosaćcem, który jest składnikiem dość trudnym do zdobycia a jeśli już, to cena nie zachęca - https://maesepau.es/pl/produkt/korze%C5 ... %84-irysa/
Jednak ostatnio wpadł mi w oczy ciekawy artykuł, gdzie znalazłem taką oto informację;
A odświeżam go tylko z jednego powodu. Otóż w składzie przypraw na tego trójniaka, nota bene baaardzo smacznego, jest korzeń irysa florenckiego ( iris florentina) zwanego kosaćcem, który jest składnikiem dość trudnym do zdobycia a jeśli już, to cena nie zachęca - https://maesepau.es/pl/produkt/korze%C5 ... %84-irysa/
Jednak ostatnio wpadł mi w oczy ciekawy artykuł, gdzie znalazłem taką oto informację;
Więc warto może spróbować i tego kosaćca jako przyprawy do trójniaka bernardyńskiegoDrugim kosaćcem z którego można uzyskać korzeń fiołkowy jest iris pallida, czyli irys blady pochodzący z Dalmacji. Jest on uprawiany na dużą skalę dla przemysłu perfumiarskiego we Francji w okolicach Grasse. Ten irys występuje równie często w babcinych ogródkach, co florentyński, ma on nieco mniej okazałe kwiaty. Obydwa irysy tzn irys florentyński jak i irys blady są równie wartościowe jako surowiec do tej przyprawy. Zarówno z jednego jak i drugiego uzyskuje się ten sam zapach o takiej samej barwie aromatu jak i intensywności. Jedyna różnica polega na tym, że irys blady szybciej wytwarza kłącza i szybciej się rozmnaża. Dlatego jest on bardziej wydajny i zyskał większa popularność we Francji niż irys florentyński.
Współcześnie jego funkcja jako przyprawy aromatyzującej została praktycznie zapomniana, a w zalewie nowych, różnobarwnych odmian irysów, te stare odmiany często są – niesłusznie- traktowane po macoszemu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT