Trawa cytrynowa do nalewki

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Normano
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 17 lis 2013, 18:46
Podziękował: 2 razy

Post autor: Normano »

Witam mam pytanie czy trawa cytrynowa wzbogaci smak nalewki cytrynowej? Próbował ktoś może takiego połączenia?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Trawa cytrynowa do nalewki

Post autor: Pretender »

A jakiego przepisu użyłeś?

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Trawa cytrynowa do nalewki

Post autor: Ryba64 »

Trawa cytrynowa za bardzo nie pachnie. Ja do nalewek (wiśniowej, brzoskwiniowej, truskawkowej) dodaję 2-3 liście Kaffiru - czyli suszonych liści limonki.
suszone-liscie-limonki-kaffir-kafir-25g.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lubię to co naturalne

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Trawa cytrynowa do nalewki

Post autor: michal278 »

Lemon grass da dużo smaku i granatu. Są na niej nalewki b. aromatyczne.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Autor tematu
Normano
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 17 lis 2013, 18:46
Podziękował: 2 razy
Re: Trawa cytrynowa do nalewki

Post autor: Normano »

Przepis był kombinowany najpierw zalałem cztery obrane cytryny spirytusem, potem, jako że smak cytryny był mało intensywny, dodałem przefiltrowany sok z ośmiu cytryn.

sokaar
50
Posty: 80
Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 10:12
Ulubiony Alkohol: browar
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Trawa cytrynowa do nalewki

Post autor: sokaar »

Ja bym jeszcze starł skórkę z tych 4 cytryn co wyciskałeś sok. Ja robiłem cytrynówkę tak, że starłem skórkę i wymieszałem je z cukrem, dodałem wody, potem zalałem spirytusem. To postało 5 dni i przefiltrowałem.

[MOD - Nie cytujemy poprzedzającego postu w całości.]

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Trawa cytrynowa do nalewki

Post autor: michal278 »

Na trawie cyt. Sporo nalewek jest na stronie forum winiarzy - dział początki. Pzd
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”