Oszukany cukier w nastawie?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Abalka
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 31 lip 2013, 08:28
Podziękował: 2 razy

Post autor: Abalka »

Witam Psotników :)
Nurtuje mnie taka sprawa. Po raz pierwszy chciałem nastawić dużą beczkę nastawu cukrowego 110 litrów i 35 kg cukru z lidla wg przepisu drożdży T3 niebieska paczka- 5 proporcji 22x7. Wg tego co jest napisane na paczce drożdży powinienem z tej proporcji otrzymać produkt 17%. Ku mojemu zdziwieniu mierzę cukromierzem i otrzymuje 27 BLG co wg instrukcji cukromierza daje mi 13,3% :x a powienienem mieć wg intrukcji cukromierza 33 BLG. O co tu chodzi?? Mam dorzucić jeszcze cukru? PS 3 Paczki wystarczą by obsłużyć ten nastaw?? Bardzo proszę o pomoc.
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Oszukany cukier w nastawie?

Post autor: Kamal »

Witam :D . Nie do końca, taki oszukany nastaw. Rozpuściłeś 7kg cukru w 22 litrach wody, a na drożdżach pisze żeby użyć 21 litrów wody, i dlatego wskazania cukromierza są inne. :freak:
Myślę, że powinny wystarczyć te 3 paczki. ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Oszukany cukier w nastawie?

Post autor: JanOkowita »

Polecamy czytanie oraz używanie ogólnie pojętej funkcji myślenia. To naprawdę nie boli, Kolego.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Oszukany cukier w nastawie?

Post autor: gr000by »

Tematy z wyliczeniami BLG roztworu i nastawów powiększonych były poruszane wielokrotnie, opcja "Szukaj" naprawdę nie gryzie, a i ręcznie poszukać w odpowiednich działach też się da. Temat zamykam.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Zablokowany

Wróć do „Nastawy cukrowe”