Witam Psotników
Nurtuje mnie taka sprawa. Po raz pierwszy chciałem nastawić dużą beczkę nastawu cukrowego 110 litrów i 35 kg cukru z lidla wg przepisu drożdży T3 niebieska paczka- 5 proporcji 22x7. Wg tego co jest napisane na paczce drożdży powinienem z tej proporcji otrzymać produkt 17%. Ku mojemu zdziwieniu mierzę cukromierzem i otrzymuje 27 BLG co wg instrukcji cukromierza daje mi 13,3% a powienienem mieć wg intrukcji cukromierza 33 BLG. O co tu chodzi?? Mam dorzucić jeszcze cukru? PS 3 Paczki wystarczą by obsłużyć ten nastaw?? Bardzo proszę o pomoc.
Oszukany cukier w nastawie?
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Oszukany cukier w nastawie?
Tematy z wyliczeniami BLG roztworu i nastawów powiększonych były poruszane wielokrotnie, opcja "Szukaj" naprawdę nie gryzie, a i ręcznie poszukać w odpowiednich działach też się da. Temat zamykam.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.