Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
golja42
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:15
Podziękował: 1 raz

Post autor: golja42 »

Zrobiłem go tak : po ok.7,5 litra soku z obydwu gatunków i do tego 6 kg cukru w 15 litrach wody , plus oczywiście drożdże Turbo Fruit . Pachnie całkiem niezle i fermentuje już trzecią dobę. Liczę , że popracuje jeszcze chwilę i będzie można "produkować". Sam jestem ciekawy jak wyjdzie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: radius »

Ja, mogę ci już teraz powiedzieć co wyjdzie - bimber z posmakiem jabłek ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: Trener »

Ten cukier mogłeś rozpuścić chociaż w soku zamiast wody :(
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Autor tematu
golja42
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:15
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: golja42 »

Dopełniłem tak, żeby było 30 litrów nastawu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2013, 09:50 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: Pretender »

W wodzie czy też soku nie ma znaczenia, i tak wszystko wymieszane. Błędem jest dodatek wody.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: lesgo58 »

Witamy na forum.
golja42 pisze:Zrobiłem go tak : po ok.7,5 litra soku z obydwu gatunków i do tego 6 kg cukru w 15 litrach wody , plus oczywiście drożdże Turbo Fruit . Pachnie całkiem niezle i fermentuje już trzecią dobę. Liczę , że popracuje jeszcze chwilę i będzie można "produkować". Sam jestem ciekawy jak wyjdzie.
Pierwsze koty za płoty. Teraz już wiesz, że zrobiłeś duży błąd. Obiecaj, że się poprawisz... :)
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
golja42
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:15
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: golja42 »

No i koniec "pracy" po 4 dniach. Teraz już czekają mnie same "przyjemności". Zaczynam destylować!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: gr000by »

Strasznie szybko. Ciekawe ile aromatu z jabłek pozostało w nastawie i co z tego wyjdzie. Aż tak nigdy się nie spieszyłem, nasze hobby to nie wyścigi "kto pierwszy".
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
golja42
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:15
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: golja42 »

Pierwsza porcja przedestylowana! Wyszło bardzo mocne i przyjemnie pachnie aromatem jabłek. Myślę,ze dużo zależy od gatunku jabłek użytych do nastawu, a odmiana Rubin należy do najsłodszych i bardzo aromatycznych.
Jest jeszcze odmiana pochodna od Rubin, Rubinola która jest jeszcze bardziej aromatyczna i następny nastaw zrobię właśnie z niej.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: gr000by »

Sądząc po proporcjach cukier-sok jabłkowy to masz bimber o smaku jabłkowym, a nie destylat jabłkowy. Ale to i tak nieźle, że w tak małym nastawie Turbo Fruit nie pozbyły się aromatów owocowych. Destyluj, próbuj, podziel się informacjami co wyszło. A na przyszłość jak już chcesz robić coś na TF to przynajmniej dwukrotnie powiększaj nastawy, zachowasz więcej aromatów owocowych w nastawie przed destylacją. No i nie ładuj tyle cukru kolejnym razem, a będziesz miał mniej, lepszego produktu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

arturo278
50
Posty: 67
Rejestracja: piątek, 20 lis 2009, 19:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: psota browar i naleweczka dobra :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Re: Nastaw z jabłek Rubin i Champion

Post autor: arturo278 »

Witam psotników :)
Czytając foremkę postanowiłem nastawić calvadosa :). Jabłka były różne co rosło w sadzie, fermentacja przebiegła bez przygód :) co cieszy. Pierwsza destylacja bez podziału na frakcje, druga już z podziałem. Trunek wyszedł przedni na początku aromat jabłka intensywni smak łagodny. Dziś próba po około 2 tygodniach smak jabłek lekko zmalał pojawiła się ostrość. Część za dębiłem część zostało w formie czystej na dłuższy czas leżakowania by mieć porównanie :). Jak dla mnie rewelacja i już planuję po nowym roku kolejny nastaw :).
Kto nie dąży do rzeczy nie możliwych nigdy nich nie osiągnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”